torsdag 18 mars 2021

Mattias Leivinger och Johannes Pinter: Stormskörd

Titel:
Stormskörd
Författare: Mattias Leivinger & Johannes Pinter
Sidantal: 464
Förlag: Piratförlaget

Baksidestext:

I en sjuksäng ligger polisinspektör Iris Riverdal försänkt i djup medvetslöshet. En pistolkula ligger begravd innanför hjässbenet, ändå återhämtar hon sig förvånansvärt väl.

I väntan på hennes uppvaknande söker kollegorna vid Stockholmspolisen febrilt svaret på vem den mystiske förövaren är. Han som låg bakom mordvågen i Stockholm och till slut dog i ett eldhav i Swedenborgskyrkan.

Samtidigt anländer två män till Stockholm för att slutföra det märkliga uppdraget. Med sig har de ett mardrömslikt vapen som dödar såväl kropp som själ. De överlevande samlar sig för slutstrid, för sin frihet eller undergång.

Alla har de sina speciella intressen i Iris. Men vem är vän och vem är fiende i det spel där hon plötsligt blivit centralpjäsen?

Mina tankar:

Detta är den andra boken som författarna Mattias Leivinger och Johannes Pinter skrivit tillsammans. De har skrivit ett antal böcker tidigare på vars sitt håll. Detta är en deckare med övernaturliga inslag.

Det är som sagt andra boken i en serie. Det står att den skall vara fristående, men jag rekommenderar starkt att man läser den första boken, De Mörkermärkta, innan man läser denna för att hänga med ordentligt.

Nu var det ett tag sedan jag själv läste första boken och många smådetaljer hade försvunnit för mig, jag mindes den i stora drag. Det fanns som tur förklarande saker i handlingen om vad som redan skett och det friskade upp minnet bättre. Denna tar vid nästan direkt där den första boken slutade.

Då Iris, som man får kalla för huvudkaraktären i första boken, ligger i koma så tar hon av förklarliga skäl ett steg tillbaka och låter de andra karaktärerna ta större plats. Ändå så verkar det som att allt cirkulerar runt henne då många verkar vilja ha med henne att göra av olika orsaker. Kollegorna bland polisen letar efter svar om vad det var som hände när hon blev skjuten. En grupp människor försöker på sitt eget sätt att rädda henne från en fara som både hotar dem själv och henne.

Vi går djupare in i det mystiska som är orsaken till det som händer nu. Små saker kommer fram till ytan men allt är ändå inte klart, det är ändå en trilogi så när man läser denna så skall man inte tänka sig att man får alla svaren i just denna bok. Allt skall säkert knytas ihop i den avslutande boken.

Det övernaturliga som förekommer i boken smälter så bra in i handlingen att man känner att det är på ett sätt trovärdigt och hör hemma där. Det handlar om övernaturliga tankekrafter som en del av karaktärerna besitter.

Det är spännande hela tiden och det ligger en ständig mystiskt fara över handling. Och utan att avslöja något så känns det som att allt kan hända när det kommer till hur det skall sluta.

Språket är bra och det är ett tempo i handlingen som rör sig stadigt framåt. Utan att rusa fram så håller handlingen tag i läsaren och tar med en på en intensiv resa, man dras in i den.

Jag gillar de övernaturliga bitarna. Det gör att det inte blir den vanliga deckaren utan det tillkommer en extra krydda till handlingen. Det är nästan som att det är lite skräckbetonad stämning, men inte så att det skräms utan den ligger på mera det mystiska håller än det skrämmande.

Jag ser verkligen fram emot att läsa den avslutande delen i denna trilogi, den kommer ut nu i dagarna och det skall bli riktigt spännande att se hur man knyter ihop handlingen.

Omdömen om andra böcker av författarna:

De Mörkermärkta

Johannes Pinter:

Vackra Kyrkor Jag Besökt
1007

Inbunden Bokus Adlibris
Pocket Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar