lördag 31 juli 2021

Henrik Nilsson Thelander: Iskungen

Titel: Iskungen
Författare: Henrik Nilsson Thelander
Sidantal: 280
Förlag: Visto Förlag

Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket.


Baksidestext:

Den natten låg Leia vaken. Hon tänkte på allt märkligt som hade hänt de senaste dagarna. På snöovädret och pappas och Beas morbrors olyckor. På snöfigurerna som hade blivit så verkliga och farmors förvåning när hon såg dem. Och på den där förvirrade tanten. Varför hade hon sagt så konstiga saker? Vem var Iskungen? Och vad menade hon med att det var han som hade tagit hennes pappa?

Mina tankar:

Detta är författaren Henrik Nilsson Thelanders debutroman, det är en ungdomsbok, som riktar sig i förstahand till åldern 9-12. Det är en fantasyberättelse.

Det är lite av en riktigt klassisk stil som vi möts av i denna bok. Vi har lite likt Narnia, ett par ungdomar som genom något som kan liknas vid en portal befinner sig i en annan värld, en mera sagolik värld, men med ett mörker i form av Iskungen som hotar tillvaron. Det är kanske inte riktigt en helt ny värld utan mera en dold dimension av vår där sagoväsen existerar. Ungdomarna är de enda som kan rädda situationen, även här får vi en känsla av den klassiska stilen som återfinns i de välkända verken av stora namn inom sagolitteraturen.

Jag får en känsla av när jag läser boken att författaren vill förmedla till sina unga läsare, som boken i huvudsak riktar sig, att man även som ung och liten kan ha oväntade krafter inom sig och att man skall våga göra saker. Man klarar av mer än vad man kanske tror om sig själv. Med mod och gemenskap så kan man övervinna stora hinder och motstånd.

Även fast jag inte tillhör rätt målgrupp så fann jag handlingen riktigt underhållande och spännande. Språket är enkelt och lätt att ta till sig, vilket det skall vara för denna åldersgrupp, men det har ändå ett djup och är målande så att man sugs in i äventyret som vi bjuds på.

Boken är fantasirik och jag tror absolut att ungdomar som gillar magiska berättelser och äventyr kommer att gilla denna bok, tror att de kommer att kunna leva in i huvudkaraktärerna och se sig själva i dem.

Det är kanske inte en helt originell berättelse, men det är åt andra sidan inte lätt med alla böcker som redan är skrivna. Det finns däremot en berättarglädje hos författaren som lyser starkt i hans text och i hur han målar upp handlingen.

Inbunden Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar