lördag 18 september 2021

Kicki Sehlstedt: Sweet Lolita

Titel: Sweet Lolita
Författare: Kicki Sehlstedt
Sidantal: 431
Förlag: Piratförlaget

Baksidestext:

Matilda läser meddelandet på skärmen och tvekar några sekunder. Hon dubbelkollar att dörren till henens rum är låst och tar av sig t-shirt och mysbyxor och låter dem ligga i en hög på golvet.

Det är en varm försommarvecka i Stockholm. Trettonåriga Matilda Karlsson söker kickar tillsammans med nyvunna vänner i en frånvarande vuxenvärld. Samtidigt hittas en kvinna död efter en bröllopsfest i Stockholms skärgård. Den döda kvinnan visar sig vara syster till journalisten och före detta utrikeskorrespondenten Aida Svantesson.

I efterforskningarna efter systerns död får hon hjälp från oväntat håll, av den kända och frispråkiga kriminologiprofessorn Kajan Berglund. Hon rör sig vant i såväl akademiska kretsar som i tv-världen och blir en viktig pusselbit i Aidas desperata sökande.

Mina tankar:

Detta är författaren Kicki Sehlstedts debutroman, den kom ut 2018 och är den första boken i en serie om journalisten Aida Svantesson och kriminologiprofessorn Kajan Berglund.

Det är en mörk värld som vi stiger in i. I denna bok så möter vi den brutala och hemska verkligheten som finns bara runt hörnet och kanske till och med mitt ibland oss. Vi pratar om hur unga tjejer (och även pojkar) blir kontaktade på nätet av vuxna för att bli utnyttjade sexuellt.

I denna bok så möter vi bland annat två unga tjejer som börjar leva farligt genom att ge sig in i denna värld, men de lurar de vuxna på pengar. Det är en farlig lek, om man skall kalla det för det, med livet som insatts som de håller på med, frågan är bara inte om utan när det kommer gå illa för dem.

Samtidigt så följer vi även en journalist, Aida Svantesson, som håller på att skriva en artikel om just detta sexuella utnyttjande av unga. Allt blir mera personligt när henens syster försvinner under en bröllopsfest på en båt för att sedan hittas död. När hon börjar göra egna utredningar angående systerns död så visar det sig att även hon arbetade på en uppsats om ungas utsatthet. Frågan är om detta är orsaken till henens död. Aida gräver sig djupare i denna värld.

Författaren får till en trovärdig historia och vi får se denna värld genom olika vinklar, unga som vuxna. Det är ett viktigt ämne som tas upp och den målar upp den nakna sanningen, jag misstänker att om man inte tyckte det innan man läst boken så gör man det i alla fall efteråt att det måste göras något åt detta. Detta är inte en värld som borde finnas och ingen skulle behöva leva i sådana förhållanden.

Det är ett klart språk som inte svävar ut, det går helt enkelt rakt på sak när det kommer till ämnet det tar upp. Man märker att författaren brinner för just detta ämne och har även en djup insikt i detta. Sidorna flög förbi snabbt och det var spännande och intressant igenom hela boken.

Det är en bra start på en spänningsserie som jag misstänker kommer att röra sig om detta ämne på olika sätt. Vi blir presenterade för huvudkaraktärerna och det skall bli intressant hur relationen mellan dem kommer att utvecklas och även hur deras liv utvecklas, man ser redan i denna bok tecken på förändringar. Ser fram emot att läsa fortsättningen.

Pocket Bokus Adlibris
E.bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar