måndag 20 september 2021

Mikaela Bley: Lycke

Titel: Lycke
Författare: Mikaela Bley
Sidantal: 349
Förlag: Lind & Co

Baksidestext:

En kall och regnig fredag i maj försvinner 8-åriga Lycke spårlöst från Kungliga Tennishallen i Stockholm.

På TV4, ett stenkast därifrån, vill man vara först med nyheten – skapa nyheten - och kriminalreportern Ellen Tamm får uppdraget att följa fallet.

Ellen blir som besatt av sökandet efter Lycke, vilket ju längre tiden går känns alltmer hopplöst. Flickans frånskilda föräldrar beter sig märkligt, poliserna är oengagerade och kollegorna kommer med sina vanliga gliringar. Inte blir det lättare att killen som svek och dumpade Ellen utan förklaring ett år tidigare, nu är hennes chef.

Frustrerat försöker hon kontrollera sina känslor och hantera situationen professionellt. Men fallet påminner om en liknande händelse, en händelse som ligger henne mycket närmare, och hon dras in i en härva av familjehemligheter, lögner och svek som tvingar henne att konfrontera sitt eget förflutna.

Mina tankar:

Detta är författaren Mikaela Bleys debutroman, den kom ut 2015 och är den första i en spänningsserie om kriminalreportern Ellen Tamm.

Jag skall börja med att ge en varning om denna bok. Jag vet att det är många som har svårt att läsa om barn som råkar illa ut. Nu kommer jag inte att avslöja vad det är som har hänt den lilla flickan som har försvunnit i boken. Men genom boken så pratas det om olika saker som kan ha hänt henne, det är allt från att hon är vilse till att hon blivit kidnappad av någon pedofil, samt att hon kanske inte ens är vid liv. Jag misstänker att de som har svårt för dessa saker kanske inte ens klarar av att läsa om spekulationer och ju längre in i handlingen man kommer så inser man att något hemskt, vad det än nu är, har hänt den lilla flickan.

Om man klarar av att läsa om detta så har man en spännande berättelse framför sig som bjuder på ett bra språk och en färgstark karaktär i Ellen Tamm. Hon är en tv-journalist som börjar följa fallet med den försvunna flickan, men något i hennes förflutna gör att hon blir personligt engagerad i fallet, hon har ett mörker som ligger över henne och tar ibland kontroll över hennes känslor. Hon är en intressant och mångbottnad karaktär, vilket jag tror att man bara nuddar vid i denna bok och att det kommer att utvecklas mera i de senare böckerna.

Författaren har jobbat inom tv-världen så jag misstänker att hon har en hel del erfarenhet om arbetet bakom kulisserna. I stället för att följa några poliser om utreder fallet så följer vi kriminalreportern och hennes vardag och arbete när hon följer fallet och själv börjar en egen utredning.

Det är en intressant och fängslande handling som målas upp, dels delen om huvudkaraktärens liv och bakgrund men även också berättelsen om den försvunna flickan. Det är lite av en tragisk och mörk handling som målas upp, mixat bra med spänning. En bra start på en serie och en bra första möte med en karaktär som man vill läsa mer om, ser fram emot att läsa de andra böckerna i serien.

Pocket Bokus Adlibris
E.bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar