söndag 5 september 2021

Simon Häggström: Flickorna Som Sprang

Titel: Flickorna Som Sprang
Författare: Simon Häggström
Sidantal: 384
Förlag: HarperCollins

Baksidestext:

Jennifer och Malvina har rymt från sitt HVB-hem, de sover på en madrass i ett garage och lurar torskar på pengar. Snart dras de in i en härva som riskerar deras liv.

Molly träffar en kille via en dejtingapp och de inleder en relation. Hon blir kär, men efter bara några veckor bjuder han in andra män till deras träffar.

Markus Lundström och Natalia Volotkova på människohandelsgruppen arbetar i Stockholms skuggvärld och möter både hallickar och sexköpare. De får nys om en grupp män som utnyttjar unga flickor och inleder en operation för att stoppa dem. Men spåren är få och polisen blir alltmer desperat. Kan de låta en sexköpare infiltrera de hemliga mötena på uppdrag av polisen?

Mina tankar:

Detta är författaren och polisen Simon Häggströms debut när det kommer till romaner, men han har innan denna skrivit två faktaböcker, Skuggans lag och Nattstad, som även de tar upp samma ämnen som denna bok, sexhandeln.

Bokens handling är fiktiv men i grunden så är den verklighetsbaserad. Jag har på känn att författaren har tagit det mesta från sitt jobb som polis som är specialiserad på prostitution och människohandel. Det är verkligen ett tungt ämne som tas upp och boken känns som slag i magen som får dig att tappa andan. Det känns verkligen autentiskt när det kommer till hur poliserna jobbar och hur det är för människor att leva i dessa förhållanden.

Det är en mörk, till och med nattsvart, vardag som målas upp för karaktärerna som vi möter i boken. Vi får se denna sida av verkligheten, som vissa lever i, genom flera ögon och från olika håll, det är allt från tjejer som är utnyttjade till de som utnyttjar dem och poliserna som kämpar mot detta. Vi får verkligen en inblick i denna tragiska vardag som vi, förhoppningsvis, inte upplever själva och har en aning om.

Det är lite av ett ämne som är ett moment-22, det är så tung, hemskt och deprimerande att vi helst vill blunda för det. Men vi får verkligen inte blunda för det, för ingen skall behöva leva i dessa förhållanden. Det är verkligen en viktig bok fast den är emellanåt svår att läsa, inte för hur den är skriven, för språket är riktigt bra, utan på grund av ämnet den tar upp.

De flesta spänningsromaner kretsar runt en händelse, det kan vara ett dödsfall, och så byggs allt som händer runt detta. Denna bok börjar lite annorlunda, i stället för en händelse så kretsar den runt ämnet som boken tar upp, alltså människohandeln. Vi följer flera trådar som berör detta ämne, allt verkar vara oberoende från varandra. Författaren håller ordning på dessa trådar riktigt bra och det känns aldrig spretigt eller rörigt.

Halvvägs in i boken så händer något och nu blir det mera att boken kretsar runt en specifik händelse. Författaren knyter ihop alla de tidigare trådarna på ett smart sätt och han vrider upp spänningen ett steg till.

Boken är skriven som en spänningsroman men den är så betydligt mycket mera än det då den lyfter fram ett tungt ämne. Jag rekommenderar den till alla som vill ha en välskriven och spännande roman som både, i brist på andra ord, roar och får en att tänka efter och känna. En varning är dock att man mentalt kan komma att må illa när man läser den. Fast man fick den känslan när man läste denna så kommer jag absolut att läsa mer av författaren.

Inbunden Bokus
Pocket Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar