tisdag 14 september 2021

Mariette Lindstein: Sekten På Dimön

Titel: Sekten På Dimön
Författare: Mariette Lindstein
Sidantal: 505
Förlag: Mörkersdottir Förlag

Baksidestext:

På en dimmig och vindpiskad ö utanför Bohusläns kust har en New Age-rörelse slagit sig ner. Deras karismatiske ledare, Franz Oswald, har utvecklat en lära, ViaTerra, som sägs återställa sjäslig frid och kroppens naturliga balans. Rörelsen har en magnetisk dragningskraft på kändisar och makthavare i höga positioner.

Sofia Bauman, som precis tagit sin universitetsexamen, blir fascinerad av Oswalds lära. Osäker vad hon vill göra med sitt liv, och charmerad av Oswald, antar hon hans jobberbjudande. Snart blir hon dock varse de enorma uppoffringar som engagemanget kräver.

När sommaren ger vika och höstdimman driver in och slukar ön, börjar Sofia undra om hon blivit indragen i en sekt. Samtidigt anar hon att det finns en skillnad mellan rörelsens ansikte utåt och Oswald avsikter, och ju fler stenar hon vänder på, desto mer ångrar hon sitt beslut.

Men Oswald styr med järnhand och ett elstängsel har rests runt sektens ägor. Vägen tillbaka till ett normalt liv förvandlas långsamt till en mardröm.

För ingen har någonsin lämnat ViaTerra.

Mina tankar:

Detta är författaren Mariette Lindsteins debutroman, den kom ut 2015.

Boken tar upp livet inne i en sekt, om hur man blir långsamt indragen i det och innan man vet om det så är man så djupt indragen att det känns som att det inte finns någon utväg. Frågan är också om man vill hitta den utvägen, man har så gott som blivit hjärntvättat att det som de som styr säger måste ju vara sanningen. Det är det yttre världen som inte ser med klara ögon och bara de i den inre cirkeln vandrar den sanna vägen.

När man hör talas om olika sekter så undrar man ju på hur människor kan gå på det. Men det är lätt att vara dömande när man inte har sett kraften i människors manipulativa förmåga, och vissa har verkligen en så stark förmåga att vad än denna person säger så tror andra på det och kan även få en att göra precis det den vill.

Mariette Lindstein har verkligen gjort en livs resa när det kommer till sektlivet. Som tjugoåring blev hon indragen i det. Det började på med små steg och hon blev mer och mer indragen i detta liv, det tog tjugofem år innan hon lyckades ta sig ur detta liv. Nu lever hon som författare och håller även föredrag om sekters påverkan.

Så när Mariette skriver om den fiktiva sekten ViaTerra så gör hon det med en djup kunskap om hur det kan gå till och det är just det som vi får se här. Vi har en ung kvinna som får ett erbjudande som hon bara inte kan tacka nej till, man kan kanske se några varningstecken i början, men det är nog bara för att vi som läsare vet att vi läser en bok om en sekt. Skulle man försöka att leva sig in i karaktärens situation så hade vi nog upplevt det på samma sätt, vi hade inte sett varningstecknen.

Det är inte en adrenalinpumpande spänning som vi möts av i boken, det är en mera spänning som långsamt kryper på en och när den väl har greppet om dig så släpper den dig inte. Det är lite av en kuslig stämning igenom hela boken och man har lite av en klump i magen för man undrar hur detta skall sluta.

Nu vet jag inte hur stora likheter denna handling har med författarens liv inom sekten, men jag anar att många av händelserna är tagna ur verkligheten, med kanske några ändringar. Tänker först och främst på vardagssysslorna (om man nu kan kalla det för det) som målas upp här. Med det i bakhuvudet när man läser boken så läggs det till ytterligare en dimension som gör att klumpen i magen känns ännu starkare. Man funderar på hur många som runt om i världen lever i dessa förhållanden.

Det är ett riktigt genomarbetat och målande språk som sätter kött på handlingen. Författaren har en sådan närvaro och kontroll i handlingen att man känner som att man själv befinner sig på Dimön mitt ibland sekten.

Det är en riktigt stark debut som både är spännande, intressant och lärorik. Den har stått i min bokhylla i många år, då jag köpte denna och del två av författaren på bokmässan och jag är verkligen glad att jag äntligen tog mig tid och läste boken. Jag ser fram emot att läsa författarens övriga böcker, som har blivit några stycken genom åren.

Pocket Bokus Adlibris
E.bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar