torsdag 9 september 2021

Olséni & Hansen: Turisten

Titel: Turisten
Författare: Olséni & Hansen
Sidantal: 347
Förlag: Bokfabriken

Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket.


Baksidestext:

När Egon, 86 år, och hans ständige vapendragare, Ragnar, ställer ut en väns veteranbil på Skanör-Falsterbos årliga bilshow hittar de en död man i bagageutrymmet. Vem mannen är och hur han har hamnat där blir ett fall för Mårten Lind på Skanörspolisen.

När kroppen sedan försvinner kompliceras saker och ting, och Mårten blir påtvingad en ny kollega som vill ta över utredningen. Samtidigt har Egon, trots att han inte tror på Gud, gått med i kyrkorådet. Han misstänker att den nytillträdde kyrkoherden inte har rent mjöl i påsen...

Mina tankar:

Detta är författarduon Christina Olséni och Micke Hansens femte bok i sin serie Mord I Falsterbo och den kom ut 2019. De tidigare böckerna heter följande, Badhytten, Fågelskådaren, Ryttaren o h Strandhotellet.

Om man har läst någon annan bok i denna serie eller i deras andra serie Ester Karlsson Med K, så vet man vad man har att förvänta sig när man tar upp en bok av dessa författare. Om man inte har gjort det så kan jag säga att det man kan förvänta sig i dessa böcker är färgstarka karaktärer och tokigheter blandat med dödsfall. Det är en mix av humoristisk feelgood och deckare.

Boken är fristående så det går bra att läsa den utan att man har läst de tidigare böckerna, men jag rekommenderar ändå att man läser dem i rätt ordning. Det nämns lite händelser som hänt i tidigare böcker som man kanske inte till fullo förstår om man inte läst dem, men det är inget som gör att man inte hänger med i handlingen i denna bok.

Som vanligt så har vi vårt pigga och kära pensionärsgäng, kallas för fyrklövern, i centrum av händelserna. Egon och Ragnar skall ställa ut en veteranbil åt en vän, men det visar sig att det ligger en död man i bagaget och med det så är cirkusen igång igen.

Mårten, den ena polisen i Falsterbo, får ensam ta hand om fallet, Lisa är nu mammaledig. Dock så får Mårten oväntad och oönskad hjälp av en annan polis, Agatha Björk som vill köra allt enligt regelboken, vilket, om man är bekant med karaktärerna, inte brukar följas. Konflikter uppstår såklart.

Boken puttrat på i en mysig takt och man sitter och småler, som ibland ökar till skratt, genom hela boken. Man känner igen stilen från tidigare böcker och gillar man det så kommer man inte bli besviken på denna. Fast det är många saker som man känner igen så tycker jag att författarna får till en handling som står på egna ben och upprepar sig inte

Innan denna så hade jag läst några deckare som var åt det mörkare hållet när det kom till utförande och ämnen som de tog upp. Denna var en trevlig omväxling att läsa, det var fortfarande en spännande handling, med mord och efterföljande utredningar, men den var lättsammare att ta till sig och var mera en avkoppling som man bara behövde luta sig tillbaka och följa med. Ibland behövs sådana böcker också.

Det är intressant att se när man läser denna serie i ordning hur livet för de olika karaktärerna utvecklas och går vidare. Även om det är en humoristisk handling i grunden så finns det en underliggande ton, som kanske är lite mera allvarlig, det handlar om livets gång och faser. Vi har ju det äldre pensionärsgänget som än så länge är friska, men de har sina krämpor och man vet ju aldrig hur länge de hänger fast. Även de andra karaktärerna har sina problem och händelser som de går igenom som har med livet att göra.

Rekommenderar den till alla som vill ha en mera lättsam deckare som är välskriven och innehåller färgstarka karaktärer, som man inte kan göra något annat än att gilla och kanske till och med älska, som gör den ena tokigheten efter den andra.

Omdömen om tidigare böcker av författarna:

Badhytten (Mord I Falsterbo #1)
Fågelskådaren (Mord I Falsterbo #2)
Ryttaren (Mord I Falsterbo #3)
Strandhotellet (Mord I Falsterbo #4)
Ester Karlsson Med K (Ester Karlsson Med K #1)
Ett Lik I Garderoben (Ester Karlsson Med K #2)
Grannar I Död Och Lust (Ester Karlsson Med K #3)


Inbunden Bokus Adlibris
Pocket Bokus Adlibris
E.bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar