torsdag 21 oktober 2021

Christina Erikson: Debutanten

Titel: Debutanten
Författare: Christina Erikson
Sidantal: 400
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket.


Baksidestext:

Författaren Sandra Thulin har tagit sitt liv. Hon lämnar en förkrossad make och två små barn efter sig. Och en far som bestämt hävdar att det inte handlar om självmord.

När Elias Svensson och Cornelia Lind gräva i Sandras bakgrund konstaterar de snabbt att den fasad familjen Thulin visade upp dolde en sårigare verklighet. Men poliserna får inte bara information om Sandra och hennes familj, komprometterande uppgifter om Sandras pappa ställer utredningen på ända. Vem berättar egentligen sanningen?

Mina tankar:

Detta är författaren Christina Erikson åttonde bok och den fjärde i serien om kommissarie Elias Svensson och författaren Cornelia Lind.

Det är som sagt en del i en serie och som vanligt så rekommenderar jag att man läser de tidigare böckerna först för att förstå karaktärerna och den röda tråden bättre. Det går om man vill läsa denna utan att ha läst de tidigare, man kommer att hänga med i den centrala handlingen. De tidigare böckerna i serien heter, Min Vän Forsete, Ensamvarg och Den Trettonde Lärjungen.

Bokens handling går att dela upp lite grovt i tre handlingar, tre röda trådar som går sida vid sida. Den första, och den som tar upp mest, är den centrala handlingen om just det fall som vi stöter på i denna bok. Det handlar om en populär författare som har dött, det verkar till en början vara ett självmord. Men författarens far vägrar tro att dottern har begått självmord och gör allt för att få klarhet i det hela. Fallet kommer på Elias Svenssons bord och tillsammans med sin grupp så börjar han nysta i dödsfallet. Bitvis kommer saker upp till ytan som gör att även han börjar misstänka att det kan finnas något bakom faderns misstankar om mord.

Vi som läsare får ta del av gruppens utredning och även tillbakablickar i den döde författarens liv som gör att vi bit för bit får bitarna på plats vad det är som verkligen hände. Det är spännande, intressant och gripande, jag tycker att Christina Erikson är bra på att måla upp förhållanden som kanske inte direkt är en dans på rosor. Jag skall såklart inte avslöja något, men har man läst de tidigare delarna så har man nog sina aningar om vart handlingen går.

Den andra handlingen som boken är uppbyggd av är en av de två som har gått igenom serien från första boken. Jag pratar om den mystiske Forsete som är en självutnämnd hämnare och dödar personer som man anser har klarat sig från rättvisan fast personerna i fråga har begått hemska brott. Vi har i varje bok fått reda på mer och mer om denna mystiska person och vad som ligger bakom personens agerande. Jag kan inte säga så mycket mera om detta utan att avslöja saker i handlingen, men det kan hända att vi får reda på ytterligare några saker. Eller får vi det? Detta är något som växer för varje bok och det skall bli intressant att se vart den tar vägen i nästa bok, ja det kan jag avslöja i alla fall att det med säkerhet blir en fortsättning.

Den tredje handlingen är om en av bokens centrala karaktärer, författaren Cornelia Lind, detta är också en röd tråd som började i första boken. Detta är den starkaste och mest gripande om man skall se serien i en helhet. Just i denna bok så har denna handling tagit ett litet steg tillbaka, men den finns där i bakgrunden och puttrar sakta men säkert på. Jag anar att de saker som händer i denna bok kommer att ha större konsekvenser längre fram i serien.

Sammanfattningsvis så har Christina Erikson skrivit ännu en till spännande bok som också har ett djup, med ämnen som griper tag i en. Vi får en insyn i människans mörka natur på ett lättåtkomligt sätt. Det är en välkomponerad handling som vi bjuds på och jag tror att de som gillar spännande thrillers kommer att få svårt att lägga ifrån sig denna. Jag ser verkligen fram emot att läsa nästa bok i denna serie.

Tidigare omdömen om författaren:

Din Vän Forsete (Forsete #1)
Ensamvarg (Forsete #2)
Den Trettonde Lärjungen (Forsete #3)

Inbunden Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar.se

1 kommentar: