onsdag 6 oktober 2021

Henrik Wallgren: Jättarnas Frön

Titel: Jättarnas Frö
Författare: Henrik Wallgren
Sidantal: 132
Förlag: Vildhallon

Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket.


Baksidestext:

I "Jättarnas Frön" följer vi den ärrade öbon Enöras resa i ett kargt och ogästvänligt Norden. I spillrorna av den gamla civilisationen försöker människor göra sitt yttersta för att överleva i jakten på trygghet, värme, föda och medmänsklighet.

Mina tankar:

Om jag inte misstar mig så har författaren Henrik Wallgren tidigare gett ut en roman, Mannen under bron, en krönikasamling, De blöta apornas armé, samt fotoboken Wind wagon project. Detta är en postapokalyptisk roman.

Det första som slår mig med denna bok är att man, om man tittar på omslaget, lätt kan missta denna bok för en ungdomsbok. Men det är den absolut inte, man märker med detsamma att den har en mörkare och brutalare ton som inte hör hemma i en ungdomsbok. Denna riktar sig i alla fall till unga vuxna och uppåt.

Detta är en kortroman, den är endast 130 sidor lång, och jag misstänker att författaren har valt detta korta utförande för att ha ett snabbt flöde i handlingen. Tonen i språket är korthugget och rakt på sak, det målar inte ut svängarna utan låter läsaren bygga på handlingen runt det som vi får tilldelat i boken. Ändå är det inte ett kallt språk som bara rabblar upp fakta, det döljer känslor och handlingar som gör att man ändå lever sig in i miljön.

Vi som läsare kastas rätt in i en värld som är långt ifrån trevlig att leva i, det är var och en för sig själv. Vi vet inte vad det är som har hänt med världen, mer än något har hänt som har gjort att samhällena och länderna har raserat när det kommer till någon slags ordnat styre. Bakgrundsinformation är sparsam, men det fungerar bra ändå.

Vi följer en karaktär, Enöra, på hans resa genom en värld, han har ett mål, men om han kommer dit eller inte vet vi inte. Han möter många motstånd och äventyr under resans gång. Vi upplever mänsklighetens mörkare sidor och även vad folk är redo att göra för att överleva.

Det är verkligen en dystopisk värld som målas upp i boken och mycket hinner att hända i denna korta bok. Nu vet jag inte om det är tänkt att bli fler böcker om denna värld, men när jag läste slutet i boken så kändes det som att vi lämnade berättelsen mer eller mindre halvöppen. Vi får ett avslut men ändå så känns det som att det kan finnas en fortsättning också.

Denna sparsamma stil som boken har kanske inte kommer att falla alla i smaken. Jag själv är lite delad när det kommer till detta, jag gillar när man får en fyllig bakgrund och målande miljöer. Men en annan del av mig gillade på ett sätt detta minimalistiska utförande, vi får stolparna som får i gång vår egen fantasi till att bygga resterna runt stommen som berättelsen utgör.

Inbunden Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar