söndag 31 oktober 2021

Fredrik Söderqvist: Kung Gottriks Horn

Titel: Kung Gottriks Horn
Författare: Fredrik Söderqvist
Sidantal: 333
Förlag: Enma Förlag

Ett recensionsex från författaren, tackar så mycket.


Baksidestext:

Ett drygt halvår har gått. Varken Hierenymos eller pappa har kommit tillbaka och Anneli blir alltmer nervös när märkliga saker återigen börjar hända i hennes liv. Med ett brak tas hon till Aicha, ensam den här gången. Fast det hon inte vet är, att Niklas och Ylva följer efter henne på egen hand, och att Klodwig ville att de skulle komma för att han skulle kunna ta dem till fånga.

Medan Niklas och Ylva råkar ut för det ena äventyret efter det andra och flyr från Klodwig så gott de kan så kastar sig Anneli iväg på ett uppdrag som hon har fått av Raguin.

Hur ska de klara det? Kan de stå emot Klodwig och hans mäktiga medhjälpare?

Mina tankar:

Detta är författaren Fredriks Söderqvist tredje bok och den andra delen i fantasyserien Sagan Om Aicha, som började med Stjärnstenen.

Då det är en del i en serie så skall man ha läst den första innan man läser denna, den är inte fristående och mycket kommer gå förbi en om man inte läser böckerna i rätt ordning.

Boken riktar sig i huvudsak till åldersgruppen 12-15 men jag skulle säga att den lutar åt att rikta sig till mera unga vuxna och till och med äldre när det kommer till språket och de lite mera komplexa intrigerna. Man måste i alla fall ha en mera läsvana än nybörjare för att ge sig på denna serie.

Det är många karaktärer att hålla koll på, men de är inte svåra att skilja åt och i värsta fall om minnet sviker en så finns det ett personregister i slutet av boken, vilket är suveränt om man glömt saker från förra boken.

Skall man stämpla den med någon undergenre så skulle jag säga, precis som jag sa om den första delen, att detta är en slags portalfantasy men också en känsla av klassisk fantasy. Vi har ungdomar som ställs inför en stor ondska som hotar hela världen.

Vi har den klassiska formen av fantasyberättelse med att någon kanske är större och kraftigare än vad denne tror först, vi pratar om ”bondpojken”. Jag tycker att författaren får till det på ett riktigt bra sätt och även om det är en väl använd berättelse så lyckas författaren att göra något eget av det och det känns inte det minsta återanvänt.

Den först boken, om jag nu minns rätt och det hoppas jag, hade inte direkt en lång röd tråd utan vad uppbyggd så att vi fick lära känna världen som syskonen hamnar igenom att uppleva små äventyr och händelser med dem. Det fungerade riktigt bra som en presentation av världen och de varelser som berikar den.

I denna bok är det annorlunda. Den är mera fokuserad på en lång händelse, den bygger upp genom hela boken till ett mål. Vi får reda på en del saker under resan gång och världen växer ännu mera. Det är intressant och spännande.

Jag rekommenderar denna serie till alla i ungdomsålder och även äldre, som vill ha en välskriven och fantasirik ungdomsfantasy som ligger på en lite högre läsnivå än vad kanske andra böcker som riktar sig till denna åldersgrupp bjuder på. Denna högre nivå gör att även äldre som gillar genren kan ha glädje av att läsa den.

Tidigare omdömen om författaren:

Stjärnstenen (Sagan Om Aicha #1)

Inbunden Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar