onsdag 6 september 2023

Blodets makt

Titel: Blodets makt
Sidantal: 453
Förlag: Darkness Publishing

Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket.


Mina tankar:

Detta är en antologi där nitton författare har bidragit med varsin novell. Det gemensamma ämnet i denna bok är vampyrer så det är en skräcksamling som vi får ta del av här.

När det kommer till antologier så är det svårt att beskriva någon gemensam sammanfattning då det är olika röster som man möter i varje novell. Det är olika stilar och språk som möts här, i en novellsamling där alla noveller är skrivna av en och samma författare så ser man likheter mellan de olika novellerna.

Här möts man mera av ett smörgåsbord men tack vare att ämnet är vampyrer så är novellerna rätt så samlade har lite av en gemensam infallsvinkel. Jag kommer inte att gå in på varje novell men kan säga att vi har en rätt så bred front när det kommer till utförande.

Vi har noveller som utspelar sig i vampyren eller vampyrernas synvinkel och vi har andra där det är mera normala människor som är den centrala rollen. När det kommer till tidsaspekter så utspelar sig de flesta i nutid, men det finns de som utspelar sig i framtiden eller kanske i alternativa nutid, samt några som utspelar sig i någon slags historisk tid.

I vissa av novellerna är vampyrerna rena blodtörstiga monster men i de flesta så är de tänkande varelser, i vissa kanske betydligt överlägsna människorna, som i vissa noveller blivit mera av boskap eller slavar till vampyrerna. Vi möts även av något som man skulle kunna kalla för gängkrig mellan olika vampyrer.

Vissa av novellerna håller på de traditionella reglerna (eller om man skall kalla det för syner) om vampyrer medan andra håller lättare på dem och hittar på egna regler. Det är kul att se denna breda aspekt om hur man kan angripa ett ämne och få olika utkomster.

När det kommer till språket så får jag säga att alla noveller håller en bra standard, det flyter på riktigt bra och bjuder på en härlig stämning som fångar en och man kommer lätt in i handlingen. När det kommer till handlingen så var novellerna över lag underhållande och medryckande, det fanns några som jag inte riktigt kom in i eller kände att de inte hade något att säga. Men detta är dock en smaksak och det är det som är bra med antologier, att det finns för alla smaker.

När man pratar om vampyrer så tänker man ju på skräck och det är absolut skräckstämning i många av novellerna, inte direkt så att man blir skrämd utan att det är mera spännande och för det mesta blodigt på något sätt.

Slutsumman blir ett trevligt paket med noveller som både hålls samman med temat vampyrer men ändå går åt olika håll när det kommer till presentationen. Rekommenderar den till alla som vill dyka ner i vampyrernas värld i form av korta berättelser som bjuder på blodiga scener.

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar