söndag 24 september 2023

E.P. Uggla: Uppvaknandet

Titel: Uppvaknandet
Författare: E.P. Uggla
Sidantal: 236
Förlag: Bonnier Carlsen

Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket.


Baksidestext:

Allt tycks gå fel. Först försvinner Tameas bror på ett hemligt uppdrag. Sedan börjar hennes tatuering att bränna som eld. Och då plötsligt från ingenstans säger hennes pappa att hon ska giftas bort.

Tameas enda val är att lämna hemmet och hitta sin bror. Fast världen utanför stadsmurarna är hårdare än hon kunnat drömma om.

Hon tvingas slå följe med en tjurskallig anka och en tjuvaktig alv. Men kan hon verkligen lita på sitt resesällskap? Och hur ska hon kunna hitta sin försvunna broder, när hon knappt klarar att ta sig levande till närmaste grannbyn?

Mina tankar:

Detta är författarens första fantasyroman, hon har tidigare skrivit dystopiska romaner, varav några drar åt skräckhållet. Hennes tidigare böcker har riktat sig till vuxna och unga vuxna, denna däremot går ner lite i åldern men kan av vissa orsaker läsas av äldre. Det är även den första delen i en serie som utgår från det klassiska rollspelet Drakar och Demoner, som nu har fått en nyrelease av Fria Ligan.

Det är snabba vändningar i handlingen från första sidan, vi som läsare kastas rätt in i denna värld. Det är verkligen som om man skulle få ett äventyr från rollspelet berättat för sig av en skicklig spelledare. Boken överförklarar inte hur denna värld är uppbyggd och deras olika varelser, humanoider som monster, men författaren har lagt in väl invävda förklaringar som gör att man förstår situationen som utspelar sig för oss.

Det var stunder när jag läste boken som jag fick lite nostalgiska återblickar dels till när man spelade rollspel, jag spelade Drakar och Demoner för väldigt många år sedan, inte den allra första versionen men bara någon efteråt, det var innan Drakar och Demoner Expert i alla fall. Men jag fick även återblickar tills känslan när jag var ung och slukade de äventyrliga och magiska berättelserna som David Eddings levererade för så många år sedan.

Det gläder mig att jag fick denna känsla av att läsa boken, för det får mig att tro att dagens ungdomar och barn kommer att uppskatta denna bok, det kommer att bjuda dem på spänning, magi och äventyr i en humoristisk och fartfylld stämning som bjuder på läsglädje, vilket är något som behövs för att få unga att titta bort från det snabba flödet i sociala media och stimulera andra delar av hjärnan och få igång sin egen fantasi när det kommer till att skapa bilder. Men inte bara unga kommer att uppskatta boken, för på grund av denna nostalgi-ådra som pulserar i boken så kommer äldre som i sin yngre år spelade rollspel att vilja läsa denna bara för att få uppleva detta igen.

Språket är lättsamt och världen målas upp för oss och det är en intressant intrig som kommer fram för oss. Den står sig bra på egna ben som en fantasyroman samtidigt som den fungerar som en förlängning av rollspelet. Det är nästan som om jag undrar lite om författaren har roat sig att kasta tärningar om vad som kommer att hända under striderna, detta är något som hade varit en rätt så kul grej och ett hjälpmedel när man som författare skriver en berättelse och kört fast lite i vad som skall hända härnäst, låta tärningarna visa vägen grovt och låt sedan ens egen skaparfantasi att fylla ut resten.

Utan att avslöja något så kan jag säga att boken är inte avslutande, den hintar om en fortsättning. Nu vet jag inte om det kommer vara olika författare som skriver denna serie eller om samma författare får bygga vidare på sin berättelse. Oavsett så skall det bli intressant att se hur detta utvecklar sig.

Boken är även snyggt illustrerad av ingen annan än Johan Egerkrans och bilderna är smakfulla. De ger en klarade bild över de karaktärer man stöter på och situationer som de hamnar i.

Jag rekommenderar denna bok till alla som intresserade av fantasy som är fartfyllda, spännande och med en bit humor. Det riktar sig som sagt fört och främst till yngre läsare men kan absolut med sitt innehåll även ge en trevlig lässtund för äldre om man gillar fantasy.

Utöver berättelsen så finns det ett litet äventyr som man kan använda till rollspelet, det är bara på några sidor så det är ett kortare äventyr som man lätt spelar klart under en spelkväll. Kan vara ett bra start om man inte är så van med att spelar rollspel.

Omdömen om tidigare böcker av författaren:

Blå gryning (Första hösten #1)
Röd skymning (Första hösten #2)
Felet med Eden (Felet med Eden #1)
Fallet från Eden (Felet med Eden #2)

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar