torsdag 12 juli 2018

Ingrid Elfberg: Till Döden Skiljer Oss Åt

Titel: Tills Döden Skiljer Oss Åt
Författare: Ingrid Elfberg
Sidantal: 346
Förlag: Kabusa Böcker

Handling:

Erika bor i Stockholm, där hon jobbar som polis. Hon flyr från sin man, även han polis, till Göteborg efter en lång tids psykisk och fysisk misshandel. Anmälningar har hon gjort mot sin man men de har han lyckats stoppa. Hon har fått en tillfällig tjänst på polisen i Göteborg. Det första fallet hon får rör en försvunnen kvinna som jobbar som arkitekt på Stadsbyggnadskontoret. Ett fall som döljer mer än vad man kan ana. Samtidigt har Erikas man, Göran, tagit sig till Göteborg och börjar ställa till det på hennes jobb.

Mina tankar:

Detta är Ingrid Elfbergs andra roman, den första heter Gud Som Haver, läs här vad jag tyckte om den. Likt hennes debut så är detta en psykologisk thriller men även en deckare/polisroman.

Precis som i sin förra bok så ligger vikten mycket på känslor och relationer mellan de olika karaktärerna som dyker upp. Och det är tunga och allvarliga ämnen som hon tar upp, ämnen som man kanske vill dölja/inte låtsas om, men tyvärr är nog vanligare än man vill tro att det är. I denna är det misshandel (fysisk och psykisk) inom äktenskap som hon tar upp.

Det är en stark bok som får en att tänka. Det är skrämmande hur en person kan vara så manipulerande och dubbelsidig, visa en sak utåt men vara en helt annan person bakom stängda dörrar. Och sedan att utöva sin makt och få det att se ut att personen i sig själv skulle vara något offer och att den misshandlade skulle vara den det är fel på. Och tyvärr skulle detta kunna vara plockat direkt från verkligheten.

Språket är riktigt bra och handlingen flyter på smidigt. Det är korta kapitel och det är spännande hela tiden och det gör att det blir en sträckläsningsbok där man bara skall läsa ett kapitel till. Elfberg målar upp karaktärerna, inre tankar och agerande, så bra att de blir levande och trovärdiga. Detta gör att man bryr sig om huvudpersonen och vill veta hur det skall sluta för henne.

Hon växlar fint mellan fallet med den försvunna kvinnan och Erikas privatliv och flätar ihop det till en historia som håller hela vägen till sista sidan. Jag kommer själv absolut läsa Ingrid Elfbergs andra böcker, de som hon redan har skrivit, vilket är tre stycken till, och de hon kommer att skriva i framtiden. Vill man ha en spännande psykologisk thriller så är denna ett säkert kort.

E-bok Bokus Adlibris


Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar