tisdag 31 juli 2018

Patrik Centerwall: Klockan Och Spegeln

Titel: Klockan Och Spegeln
Författare: Patrik Centerwall
Sidantal: 248
Förlag: Undrentide

Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket.


Handling:

Marcus föräldrar har inget vanligt jobb. De reser mellan dimensionerna och besöker andra världar där de samlar information om olika kulturer och civilisationer. Vad de inte vet är at Marcus brukar låna fickuret, som visar vart och när portalerna till de andra världarna öppnar sig, och resa på egen hand. Han hör talas om bergstaden Gytet Malor som har den enda spegeln i det landet och att det är något unikt att se i den spegeln. Han beger sig dit men det dröjer inte länge innan han blir av med klockan, hans enda väg tillbaka hem.

Mina tankar:

Detta är Patrik Centerwall första roman men han har tidigare skrivit två novellsamlingar, Skymningssång och Minnen Av En Sång. Denna riktar sig först och främst till ungdomar, men skulle säga, tack vare vissa händelser, att det är åt de äldre ungdomarna. Men även som vuxen med rätt sinne så passar denna boken bra.

Vi kastas rätt in in handlingen och får bakgrunden förklarad för oss medans Marcus är på väg att besöka spegeln i den dystopiska fantasyvärld. Vi får inte hela världen, eller föräldrarnas jobb, uppmålade för oss utan lite fakta där och där, allt för att få igång vår egen fantasi och med den måla upp det som inte sägs. Jag gillade detta att vi inte fick överflöde av fakta.

Det är inte det stora episka utan vi får följa Marcus och de han träffar i den okända världen. Vi vandrar med honom på hans resa tillbaka hem, om han nu kommer att hitta en väg eller inte. Det finns dock ett större hot som hänger över världen, ett krig som kan komma att bryta ut och han kanske kan hjälpa till.

Språket är väl avvägt, det är inte för svårt för yngre att läsa, men det är inte heller för enkelt så att det blir tråkigt för äldre. Handlingen flyter på bra och är bra ihop knytet, det är spännande och medryckande, svårt att lägga ifrån sig den. Karaktärerna kanske inte får ett djup, med hur de tänker och fungerar, men jag kände ändå att jag fick en känsla av, med tack vare hur de agerade, det blev levande. Detta gjorde att man kände med karaktärerna och tyckte om dem.

När jag läste denna så fick jag lite nostalgi-känsla av de böcker man läste som ungdom, t.ex. Ursual Le Guin, C.S. Lewis och Tokiens Bilbo, och att kunna sätta sig bredvid dessa klassiker är inte fy skam.

Gillade upplägget med att kunna resa till olika dimensioner. Detta öppnar upp till oändliga alternativ till uppföljare, nästa behöver inte vara i fantasy-miljö utan kan vara i en mera högteknologisk värld än vår egen. Jag tror, och hoppas, att vi bara har skrapat på ytan. Detta kan komma och bli en framtida klassiker bland ungdomsfantasy.

Kartonnage Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris


Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar