torsdag 19 juli 2018

Urban Johansson: Jag Är Fiona Som Dödar

Titel: Jag Är Fiona Som Dödar
Författare: Urban Johansson
Sidantal: 299
Förlag: Grim Förlag

Ett recensionsex från författaren och förlaget, tackar så mycket. 

Handling:

Fiona har en plan. I flera år har människor utnyttjat henne, köpt hennes kropp för sina lustar sak. Men nu har hon gjort en lista över de personer som skall beta priset för vad de ha gjort alla dessa år, och priset de måste betala är deras liv.

Mina tankar:

Detta är Urban Johansson femte bok, det är en thriller i temat hämnd. Det är ett tung och mörkt ämne som den tar upp, sexhandel med barn, men författaren har valt en liten egen väg och det är i språket det egna ligger i.

Språket är lite annorlunda, det är ibland lite korthugget och boken är skriven, till största delen, ur huvudpersonens, Fiona, synvinkel så man följer henne tätt och får hänga med i hennes tankar. Och det är just det som är lite annorlunda, tankar kan ju sväva iväg, ta några sidosteg och det är just det som den gör. Inte så att det blir svårt att följa med i handlingen, för den följer den röda tråden riktigt bra, dessa sidotankar fungerar som att visa vad för personlighet Fiona är, istället för att beskriva henne och förklara vad som hänt och vad hon känner så får man reda på det i hennes tankar.

Jag skulle säga att språket är poetiskt, det flätas ihop och istället för målande beskrivningar så förklaras det med rappa kommentarer. Om man är rädd att det skall vara rörigt, osammanhängande eller till och med konstigt så behöver man inte vara det. Handlingen knyts ihop likt en sång flyter en på utan några skarvar, lite som bokstäverna i en text skriven i skrivstil flyer på.

Den är som sagt mycket inne i huvudpersonens huvud, hennes tankar och agerande. Under resan gång så lurade jag på om allt verkligen händer eller om vissa saker är endast i hennes huvud som hennes fantasi eller tolkning på vad som sker. Om det är så eller inte avslöjar jag inte.

Jag fann boken väldigt intressant att läsa, den var spännande och medryckande. Jag kom lätt in i författarens språk. Ett mörkt och tungt ämne tar den upp men stilen i språket, med lite inslängda kommentarer, gör den lätt att ta till sig och har en underton av svart humor. Vill man ha en lite annorlunda spänningsroman än den vanliga polisen som löser ett fall så tycker jag absolut att man skall ge denna en chans.

Häftad Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar