tisdag 5 mars 2019

Karolina Bjällerstedt Mickos: Mantor


Titel: Mantor
Författare: Karolina Bjällerstedt Mickos
Sidantal: 332
Förlag: Fafner Förlag 

Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket. 

Handling:

Mantor är en ung adelsman som flyr från ett krig som hans land har utkämpat i generationer. Han byter identitet och blir en flöjtist på en teater i den fjärran staden Pyros. Det är ett land som är ett kulturellt och religiöst centrum där teaterkonsten och gudadyrkan är tätt sammanflätade. Mantor har undkommit kriget men andra faror ligger och ruvar. Templet och Högsta prästinnan håller staden i ett järngrepp, samtidigt som en grupp fritänkare försöker bryta sig loss. På själva teatern finns det ett mysterium också. Vem var Esperani och varför dog hon, vem gjorde det? Mantor blir indragen i en jakt på en mördare, men vem kan han lita på?

Mina tankar:

Detta är första delen i en trilogi vid namn Till Esperani. Det är en fantasy och den kom ut för första gången 1998. Den gick rätt så anonymt förbi och gjorde inte mycket väsen av sig. Svensk fantasy hade kanske inte så hög status vid den tidpunkten. Jag missade den själv. Men en som inte missade den var Oskar Källner som driver förlaget Fafner Förlag. Nu ger han ut den igen i en lätt reviderad utgåva.

Jag är riktigt glad att Oskar KällnerFafner Förlag ger denna bok en ny chans att nå ut till läsarna, för detta är en pärla som värd att lägga sin tid på. Man får hålla tummarna och hoppas på att den når ut till flera denna gången.

För det första så är detta inte en traditionell fantasy med en magi och mystiska väsen i stil med drakar. Inte heller finns det någon ondska som vill ha herravälde över världen. Gruppen med äventyrare som skall ta sig från en punkt till den andra lyser med sin frånvaro. Det är nästan på gränsen att man inte skall kalla detta för fantasy. Det utspelar sig i en annan värld och det är en annan religion än vår, annars skulle det vara en historisk roman som utspelar sig ungefär på 1600-talet. Det finns krutvapen i denna värld så även här skiljer den sig då fantasy ofta utspelar sig i en mera medeltida värld utan skjutvapen.

Boken utspelar sig så gott som helt i Pyros. Vi kommer dit med Mantor och med honom dras vi in i den teater som han får anställning på. Och just dras in är det vi gör i boken, språket och handlingen trollbinder en och likt tonerna från en musik så fångar den ens intresse. Vi upplever tillsammans med huvudkaraktären hur denna teatergrupp tränar för sitt framträdande som kan förhoppningsvis leda till en viktig vinst.

Samtidigt finns det ett mysterium på teatern. En kvinna har dött på mystiska omständigheter under ett framträdande och det säga att det inte var en olycka. Mantor och några till börjar nysta i detta och vill kräva hämnd. Detta blir nästan en slags deckare i denna biten av berättelsen. Det är riktigt spännande och man vet inte under resan gång hur det skall gå, vad hände verkligen och vem var den skyldige?

Det är ett väldigt levande språk och handlingen är lätt att följa med. Karaktärerna har ett djup och blir intressanta att följa på deras resa. Handlingen är lätt att följa med i men ändå är den så smart skapad att den innehåller flera lager som ger den ett djup som imponerar stort när man tänker efter på hur den är uppbyggd. Det finns berättelse inom berättelse som återspeglar varandra på ett sätt som gör att man måste gratulera författaren till ett digert arbete.

Denna bok visar att man kan skapa bra fantasy utan alla de klassiska elementen. Så jag rekommenderar denna till alla som gillar fantasy men vill testa en lite annorlunda stil. Även om man gillar historiska böcker och tycker att ett mysterium inom teatervärlden låter intressant så borde man testa denna. Jag ser verkligen fram emot att läsa de två andra böckerna i serien, skall bli spännande och se vad som döljer sig under ytan i de.

Häftad Bokus Adlibris 
E-bok Bokus Adlibris 

Inbunden (Den äldre utgåvan) Bokus Adlibris 

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur 
Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar