söndag 24 mars 2019

KG Johansson: Beatrice


Titel: Beatrice
Författare: KG Johansson
Sidantal: 320
Förlag: Tira Tiger Förlag 

Ett recensionsex från förlaget/författaren, tackar så mycket. 

Handling:

Det är slutet av 2000-talet och världen är kaotisk. Afrika, Sydamerika och stora delar av Asien har tystnat. I Europa och Nordamerika kämpar man mot terrorister. Ett rymdprojekt som skall sända ut en internationell besättning till ett asteroidbälte för att samla mineraler som skulle betyda mycket för jordens överlevnad. En grupp utvalda tränas inför projektet och utvärderas. I denna grupp ingår Ana och hennes sambo Chris, de hoppas på att de båda skall få komma med på resan. Väl vid asteroidbältet blir astronauterna kontaktade av en utomjordisk intelligens som kallar sig för Beatrice. Vad vill denna Beatrice? Människorna på jorden följer med spänning.

Mina tankar:

Detta är den mångsidige författaren KG Johanssons senaste bok. Jag har tidigare läst en fantasy/alternativ historisk roman, Tosh, en blodig och kletig skräck, Biotika, samt en mera krypande skräck, Svarthunden. Denna gången är det SF och frågan är klarar han även detta?

Och för att svara på frågan med detsamma så tycker jag absolut att han klara det. I och med denna boken så ser jag ett mönster i hans skrivande, eller tror mig se det i alla fall. De böcker jag har läst av honom går att ta till sig på olika sätt, man kan läsa dem som ren underhållning som roar eller skrämmer för stunden. Men det finns även ett djup i dem. Det kan vara samhällskritiska frågor som tas upp som teknologins utveckling eller miljöförstöring. Och det är just dessa två saker som ligger i fokus när det gäller denna bok.

I framtiden är nästan alla människor uppkopplade till något som kallas Noisy, denna teknologi gör att andra känner av vilka känslor och tankar du har. Man skulle kunna kalla den för den tidens sociala media, men den är så mycket mer än bara ett socialt media. Den går att styra så att man får andra att känna det man vill att de skall känna. En del vägrar dock att ha Noisy, men ändå är de uppkopplade till nätet där all information finns. Detta är en intressant frågeställning och utveckling, för vem vet hur långt bort någon version av detta är? Vi är ju nästan konstant uppkopplade mot nätet med datorer och telefoner så steget till att ha något inne i en som gör att man är ständigt uppkopplad ligger nog bara runt hörnet.

Språket är precis som hans tidigare böcker lätt att ta till sig. Det är många karaktärer som vi blir presenterade för i början så det kräver sitt av läsaren att hålla dem isär, men ju mer in i handlingen man kommer så fokuserar den på vissa karaktärer mera och låter dem utvecklas.

Under tiden som jag läste boken så gick tankarna först till filmen Rätta Virket, som handlar om en grupp människor som tränar inför ett rymdprogram. Första delen av boken påminner lite om detta, men bara delvis. Längre in i boken så kommer tankarna till filmen År 2001, då den går in i en mera filosofisk och tänkande bana, men jag känner att denna är lättare att greppa än År 2001. Så har man sett dessa två filmer så har man en liten aning om vad som väntar i denna boken.

Omdömen av andra böcker av författaren:

Biotika
Svarthunden
Tosh 

Häftad Bokus Adlibris 
Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur 
Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar