fredag 8 mars 2019

K.G. Johansson: Biotika


Titel: Biotika
Författare: K G Johansson
Sidantal: 154
Förlag: Affront 

Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket. 

Handling:

Vetenskapsmän skapade biotikan som skulle bli räddningen, man skulle bota alla sjukdomar med den. Men istället ledde den till undergången. I en apokalyptisk värld färdas Sofie mot vad hon hoppas på är räddningen och en säker plats att leva på. Men det är en farlig värld där allt kan döda dig, förvandla dig och bli en del av biotikan. 

Mina tankar:

Denna kom ut 2015 och är skriven av den produktiva författaren K G Johansson som har skrivit flertalet böcker och medverkat i antologier. Han rör sig, om jag förstått det rätt, ofta inom fantastiken, men även skrivit en del läroböcker inom musiken. Han växlar genre och åldersgrupp. Just denna bok är en dystopisk skräck och riktar sig till vuxna. Jag har tidigare läst Tosh, läs här vad jag tyckte om den, av honom.

Detta är som sagt skräck och det är en skräck som inte sparar eller viker undan när det kommer till blod, slem förvridna former av varelser och lustar. Så den som inte gillar sådant kanske skall hålla sig undan. Andra som gillar filmer som The Thing, Flugan (Cronenbergs) och splatterliknande filmer där monster och kroppsvätskor är huvudingrediensen har hittat rätt bok.

Det är en snabb och händelserik handling vi möts av och bokens 150 sidor flyger snabbt förbi. Det är en tuff hjältinna vi möter i Sofie, hon lämnar gården hon och hennes man bott på. På en motorcykel med ett avsågat hagelgevär vid sin sida ger hon sig iväg för att hitta en plats som är säker. Hon tar oss med på en farlig roadtrip där vi möter det ena efter det andra, som biotikan har tagit över, som är ute efter att döda.

Vi möter en del människor som än så länge har klarat sig, men likt apokalyptiska berättelser som The Walking Dead så är inte det enda hotet monstren som är farliga. Vem kan man lita på? När civilisationen faller så försvinner även del av det humana inom människor och man ser till sitt eget bästa först.

Den är lättläst och trots sitt frosseri i skräcken med sitt blod, slem och utväxande tentakelliknande saker så finns det en bakomliggande tanke också. Det finns ett varnande finger för vetenskapen och hur långt den kan gå eller får gå. Miljöförstöring finns också med i bilden med att det förekommer översvämningar på grund av issmältning. Detta blir inte ett manifest men den finns där i bakgrunden för att få läsaren att öppna ögonen lite, eller så tolkar jag in för mycket och så vill författaren bara ge ett djup till sin berättelse som kan knytas an med aktuella ämnen.

Så slutsumman blir att detta är en härlig svensk skräck som jag rekommenderar till alla som vil ha det där lite mera fartfyllda samt blodet och slemmet rätt upp i ansiktet på en.

Häftad Bokus Adlibris 
Pocket Bokus Adlibris 
E-bok Bokus Adlibris 

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar