torsdag 12 december 2019

Dean Koontz:Tystnaden


Titel: Tystnaden
Författare: Dean Koontz
Sidantal: 411
Förlag: Bokfabriken 

Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket. 

Handling:

”Jag måste verkligen dö nu”, är de sista skälvande orden från en man som har allt men ändå tar sitt liv. I eftersvallet av hans handling står hans änka, FBI-agenten Jane Hawk. Hon är fast besluten att göra det som all sorg och ilska inom henne kräver: att finna sanningen. Ett oroväckande mönster träder fram. Hawks make verkar inte ensam. Många framgångsrika människor, till synes lyckliga och rofyllda, har den senaste tiden begått självmord. Någon verkar försöka skydda en hemlighet så viktig eller hemsk att ett människoliv inte är värt någonting i jämförelse. Men Jane är lika skarpsinnig som hennes motståndare är grymma och hon drivs av ett raseri som de aldrig kan förstå, fött ur kärlek.

Mina tankar:

Denna kom ut på engelska 2017 och på svenska 2018, det är den första boken på flera år som har blivit översatt av den populära och produktiva författaren Dean Koontz. Tror att senaste nya boken innan denna som blev översatt kom ut 2012. Så det var verkligen på tiden att han blev översatt igen och roligt att ett svenskt förlag vill översätta honom.

Dean Koontz är väldigt välkänd över att skriva skräckböcker men denna bok skiljer sig från de tidigare böckerna, men ändå inte. Det är lite fel att bara kalla hans tidigare böcker för en enda genre. Tittar man mera noggrant över vad han skrivit så märker man att det finns många thrillers bland hans böcker, de kan ibland innehålla något slags övernaturligt men inte alltid. Några av hans bästa, t.ex. Viskningar och Psykopaten, är rena psykologiska thriller med perfekta skräckmoment utan något övernaturligt. Ofta så blandar han in även konspirationer och teknologi, och utan att avslöja för mycket så är det mera åt detta håll som denna bok går åt.

Boken är välskriven, det är ett språk som är lätt att ta till sig, och handlingen är snyggt paketerat. Det är inga döda stunder alls och man dras verkligen in i berättelsen och man vill inte sluta läsa. Det är en intressant och komplex karaktär som målas upp i Jane Hawk. Hon är en riktigt tuffing som kanske inte alltid går lagens smala väg för att komma dit hon vill.

Att Koontz har en erfarenhet att skriva skräck och att han kan, med små medel, få till det så att man nästan slutar andas och ryser bevisar han även i denna bok. Det är en händelse i denna bok som fick mig i alla fall att rysa till, det var helt perfekt upplagt. Jag hoppas att andra som läser denna också hittar just den händelsen i denna bok och upplever den på samma sätt.

Gillar man internationella thrillers som rör sig i samma stil som t.ex. David Baldaccis böcker så tror jag absolut att man kommer att uppskatta denna, då jag tyckte att denna var strået vassare än några av Baldaccis böcker som jag läst sist. Jag ser verkligen fram emot att läsa mer om Jane Hawk, andra boken kom ut på svenska i åt, Makten och tredje kommer nästa år. Så det ser lovande ut på den svenska marknaden när det kommer till Koontz och jag hoppas på att man även kanske vågar översätta hans mera renodlade skräckböcker också.

Inbunden Bokus Adlibris
Pocket Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris 

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur  
Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar