onsdag 4 december 2019

Fredrik Österling: Ond Musik


Titel: Ond Musik
Författare: Fredrik Österling
Sidantal: 510
Förlag: Visto Förlag 

Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket. 

Handling:

Dirigenten Antonie Malås hud hittas prydligt upplagd på en fåtölj i dirigentlogen. Riksmordkommissionens nyligen pensionerade chef, Kerstin Armfelt, utses till ledare för utredningen. En viss David Westerdahl handplockas av Justitiedepartementet för att assistera henne. Westerdahl är tonsättare och f.d. chef som tvingats avgå från sitt senaste chefjobb på grund av anklagelser i samband med metoo-uppropen. Snart hamnar de omaka paret i en värld av svek, politiska konspirationer, musikalisk mystik och våld.

Mina tankar:

Detta är författaren Fredrik Österling debutroman, han har lång erfarenhet inom den musiken och det är just i den klassiska orkestermusikens korridorer som denna deckare är placerad.

När man börjar läsa denna så känner man med detsamma att det är ett mustigare och fylligare språk som man möter än i de flesta vanliga deckare. Det är lite mera att bita i men det är ändå lätt att ta till sig och det är bra flyt i handlingen.

Boken är lite annorlunda från den vanliga deckaren på flera sätt, inte bara språket. Det cirkulerar runt en utredning men det är inte den officiella polisutredningen som man får följa utan en privatutredning. En liten grupp har fått av en politiker ett uppdrag att utreda ett försvinnande och mycket troligen ett mord på en kompositör men det verkar som att det inte är en sanktionerad utredningen och det verkar ligga en dold agenda bakom det hela.

Det är som sagt bra flyt i handlingen men den rör sig lite långsammare än den vanliga blandvändaren till deckare som man ofta möter. Den tar sin tid och bygger upp handlingen på ett gediget sätt, man lär känna de två huvudkaraktärerna riktigt bra. De är lite av varandras motsatser men ändå passar de bra ihop. Handlingen är lite mera komplex och jag skulle säga att det är lite av en blandning av deckare och thriller som rör sig med politik och konspirationer.

Den puttrar på i sin lugna takt och man dras in i handlingen och man vill gärna fortsätta läsa för att få reda på hur allt ligger till. Men den lugna takten ändra sig när upplösningen kommer på de sista hundra sidorna, då smäller det till och ökar rejält och det blir ibland även så att man tappar andan. Denna ändring känns inte allt taget hur tomma intet utan jag tycker att det passar bra ihop med den lugnare takten innan slutet.

Jag hoppas på att detta inte blir det enda mötet med Kerstin Armfelt, hon är en riktigt tuffing som jag gärna vill läsa mer om. En snyggt paketerad debut.

Häftad Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris 

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur    
Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar