lördag 28 december 2019

Sofie Bjarup: Mörkrets Barn


Titel: Mörkrets Barn
Författare: Sofie Bjarup
Sidantal: 462
Förlag: Visto Förlag 

Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket. 

Handling:

Hösten 1888 skickas den unge journalisten William Sinclair till London East End för att rapportera om Jack the Rippers härjningar. Mötet med slummen får hans världsbild att vackla. Det gör även hans häftiga förälskelse i den radikale kollegan James, samt det plötsliga försvinnandet av dottern till en av hans mors vänner. Alla är så uppslukade av Rippermorden att ingen lägger märke till att armen av en ung kvinna en morgon sköljs upp på Themsens strand.

Mina tankar:

Detta är författaren Sofie Bjarups debutbok och det är en deckare som är satt i London på slutet av 1800-talet.

Då detta är en historisk bok så är det ju viktigt att man som läsare kan känna av att man är i en annan tidsperiod, det tycker jag verkligen att författaren klarar av. Vi går i de smala gatorna i ett gammalt London, det är mörkt och det är smutsigt och många saker som vi tar för givet när det kommer till renhet och hygien existerar inte här. Detta målas speciellt upp när vi går i de fattiga kvarteren, vi får även ta del av den rika delen också och deras seder när det kommer till hur man umgicks. Nu är jag dåligt insatt hur det verkligen var på den tiden, vad som är korrekt eller inte känner jag inte till, men jag kunde i alla fall känna av en annan tid och kände av hur det var att leva på den tiden. Så i mina ögon var detta bra skildrat.

Det är en spännande och medryckande historia som målas upp. Vi följer tätt den unga journalisten William Sinclair i sitt arbete när han skriver om Jack the Ripper. Denna mördare tar dock ett steg tillbaka i denna handling då William dras in av ett annat fall som inte får samma uppmärksamhet, en arm från en kvinna hittas. Samtidigt så försvinner dottern till en väninna till hans mamma så han får förfrågan att diskret försöka ta reda på vart hon har tagit vägen. Hans undersökningar, både om den försvunna dottern och kroppsdelen, tar honom till ställen som han inte känner sig hemma i och sätter honom i svårigheter. Frågan är om allt hänger ihop och hur i sådana fall.

Detta är inte bara en deckare utan också ett livsöde. William lever med en hemlighet, att han är homosexuell, detta är något som på den tiden sågs som något avvikande till den graden att det var olagligt och man kunde, om jag förstår det rätt, sättas i fängelse om det kom fram. Detta skildras även det på ett bra sätt, författaren har fått till dilemmat på ett bra och finstämt sätt och sätter ett extra djup på handlingen och spänningen. Detta gör att man bryr sig om huvudkaraktären och han blir en intressant person att följa. Man undrar hur allt kommer att sluta.

Utan att ha läst något av de klassiska engelska författarna som Charles Dickens, bara sett filmatiseringar, så skulle jag ändå vilja vara så fräck att säga att denna bok känns som en bra arvinge till de klassiska berättelserna, med stor vikt på karaktärer och levnadsöden, dock med en twist att det är en deckare också. En mörk, spännande och trevlig debut, jag skulle inte ha någon emot att få gå en gång till i Londons mörka gator, eller för den delen en annan stad, ledd av författarens ord och fantasi.

Inbunden Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris 

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur    
Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar