tisdag 31 december 2019

Sara Dalengren: Vinterdrottningen

Titel: Vinterdrottningen
Författare: Sara Dalengren
Sidantal: 23
Förlag: Seraf Förlag

Handling:

Vilse i den mörka vinterskogen, är Eldar och hans lillasyster utlämnad åt kyla och rovdjur. När den oväntade räddningen kommer är det nästan för sent. Men allt har ett pris och Eldars överlevnad får konsekvenser.

Mina tankar:

Detta är en novell som har varit med i jul-antologin Jul Igen, som kom ut 2017. Under bokmässan i Göteborg så hade Seraf Förlag tryckt upp denna och fyra andra noveller i speciellt för mässan. Sara Dalengren har tidigare skrivit tre böcker i serien Flocken och ett antal noveller. Detta är mitt första möte med henens texter, jag läste denna först i antologin men denna skall vara en förlängd version av den som ingick i antologin.

Det ligger en förtrollad stämning över handlingen. Den utspelar sig i jultider, så den passar sig kanske bäst att läsa då. Den målar upp en riktig vinter med snö och kyla, den säger inte rakt ut vilken tid den utspelar sig i men det känns som det är äldre tider i alla fall.

Precis som i de gamla sagorna så finns det en slags dysterhet och mörker som ligger över den som ett täcke. Det känns som en kyla, inte bara i form av väder utan även fattigdom och utsatthet, men i allt detta så finns det ändå en värme och ett slags hopp.

Författaren har fått till en härlig stämning, precis som det skall vara i en julsaga. Med ett säkert språk så tar hon oss med till en riktig vinter med kyla och en fara men ändå en skönhet.

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur  
Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar