lördag 12 mars 2022

E-L Neander: Särling

Titel: Särling
Författare: E-L Neander
Sidantal: 509
Förlag: Word Alchemy Publishing

Baksidestext:

Det lackar mot halloween och höstmörkret sveper in över den lilla bohuslänska staden Västernäs, där Eira Lindberg driver sin bokhandel. Eira tillhör stadens övernaturliga invånare, som sedan en tid lever öppet bland människorna. Eira är hamnskiftare - särling, i folkmun - men växte upp med människor och vill helst bara sköta sin mysiga butik och dricka en god kopp kaffe i lugn och ro.

Men friden störs när någon plötsligt hänger en kasse med ett avhugget huvud på bokhandelns dörr en mörk kväll. Huvudet visar sig tillhöra en nyligen transformerad älva, och mordet eldar på de redan starka motsättningarna mellan människor och övernaturliga varelser. Det särlingsfientliga partiet Humandemokraterna anar morgonluft och såväl älvor som varulvar rustar för att skydda sig. Men varför hängde mördaren huvudet just på Eiras dörr?

Det makabra mordet blir början på en dödlig katt-och-råtta-lek där mördaren tvingar Eira att konfrontera sig själv och sin okända familjebakgrund. För hur kommer det sig egentligen att hon är det enda varlodjuret i Västernäs ...?

Mina tankar:

Detta är författarens debutbok och det är en urban fantasy som riktar sig till unga vuxna och uppåt.

Boken utspelar sig i nutid i en alternativ verklighet där olika väsen lever tillsammans med människor. Eller kanske inte direkt tillsammans med människorna. Det finns en stor skara bland människorna som inte accepterar att de andra lever tillsammans med dem.

I denna värld så möter vi den unga kvinnan Eira Lindberg som driver en bokhandel. Hon är själv en hamnskiftare och hon valt att inte gå ut med det. När det en dag hänger en påse på dörren till butiken så blir hon indragen i något större. I påsen finns det avhuggna huvudet av en älva, eller rättare sagt en nyligen transformerad älva. Transformerad betyder att det är en människa som har genomgått en förändring och blivit något av dessa väsen.

Eira bestämmer sig för att göra en egen utredning när det kommer till älvans död. Finns gärningsmannen i hennes närhet eller är det bara en slump att påsen hängdes på hennes butik? Tillsammans med henne så får vi läsare mera kunskap om hur samhället är uppbyggt. Då hon mer eller mindre har hållit sig i sitt hörn även när det kommer till de andra övernaturliga invånarna så har hon inte direkt kunskapen så hon söker sig till dem som har den.

Språket är lätt att ta till sig och det är en intressant och spännande handling som målas upp för oss. Det här med att människor inte dras jämnt med de övernaturliga väsen som valt att komma fram skulle lätt ha blivit något av en moralkaka och en liknelse med rasism och främlingsfientlighet. Nu misstänker jag att författaren har haft en liten baktanke om detta och vill lyfta fram det på ett sätt. Nu gör hon det på ett sådant sätt att det inte tar överhand när det kommer till handlingen, vilket jag tycker är rätt val, nu ligger det som en av grundpelarna till detta alternativa samhälle.

Jag har länge gått och tänkt att någon borde skriva en deckare i en fantasymiljö. En detektiv eller polis som löser brott i en magisk värld. Nu kanske det finns någon sådan berättelse på engelska, läser så gott som uteslutande på svenska, så jag kan ha missat det. Men detta är i alla fall det närmaste jag kommer till den idén. För det är precis vad detta är, delvis en detektivroman där en privatperson försöker lösa ett brott.

En bonus för oss bokälskare är huvudpersonens jobb. För jag skulle säga att det är nog en av drömmarna när det kommer till oss som älskar att läsa böcker att få driva en bokhandel och få pyssla med böcker på arbetstid. Och detta är inte den vanliga bokhandeln, huvudkaraktären har gjort sin butik till mer eller mindre ett bokcafé.

Detta är första boken i en påtänkt serie, nu vet jag inte hur författaren har tänkt att fortsätta serien, om det är med samma huvudkaraktär eller om böckerna skall ha nya karaktärer men utspela sig i samma alternativa värld. Oavsett så tycker jag att författaren har lagt en bra grund att utgå ifrån och det skall bli spännande att se hur allt utvecklar sig.

Pocket Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar