måndag 28 mars 2022

Mats Ahlstedt: Mordet på Ragnhildsholmen

Titel: Mordet på Ragnhildsholmen
Författare: Mats Ahlstedt
Sidantal: 310
Förlag: Kabusa Böcker

Baksidestext:

Några ungdomar åker ut till Ragnhildsholmen för att fira studenten, men festen får ett abrupt slut när de finner en mördad man ute vid den gamla borgruinen.

Vem är han? Och varför har han grävts ner ute på holmen? Under polisens förhör med de boende i området berättar en äldre kvinna att hon har hört ett skott mitt i natten några veckor tidigare. Senare samma dag hittas kvinnan och hennes man döda i vad polisen rubricerar som ett dubbelt självmord. Men det gamla parets dotter Åsa vägrar tro att hennes föräldrar tagit sina egna liv, och när hon städar ur sitt föräldrahem hittar hon en bunt oöppnade brev på vinden, brev som för henne tillbaka i tiden och väcker minnen som hon helst hade velat glömma för alltid.

Medan kommissarie Sören Högström fokuserar på mordutredningen och följer spår som pekar mot gängkriminalitet och droghandel, har hans kollega Fatima Wallinder svårt att släppa tankarna på Åsa. Mannen på Ragnhildsholmen, dubbelsjälvmordet och breven på vinden Fatima har känslan av att allt hänger ihop.

Mina tankar:

Detta är författarens fjärde bok om poliserna Fatima Wallinder och Sören Högström. Denna kom ut 2009 och författaren har nu skrivit närmare tjugo deckare.

Detta är som sagt den fjärde boken i serien, de tidigare heter Dödsängeln, Violinisten och Den röda damcykeln. Man behöver inte ha läst de tidigare böckerna för att kunna hänga med i denna men om man är som mig och vill följa karaktärerna i en serie från starten så skall man absolut läsa dem i rätt ordning. Det är små saker som följer med i böckerna som rör de olika centrala karaktärernas privata liv och arbete, samt relationer mellan dem.

Vi kastas rätt in i handlingen, ett par ungdomar hittar ett lik vid en borgruin. Polisen börjar utreda dödsfallet, som visar sig vara ett misstänkt mord, och spåren leder dem till droghandel och gängkriminalitet.

Men andra saker säger att det ligger något mera bakom dödsfallet. En kvinna som säger sig att ha hört skott avfyras i närheten av mordplatsen hittas några timmar efter hon pratat med polisen död tillsammans med sin man, något som man först avskriver som ett dubbelt självmord. Fatima Wallinder känner att det är något som inte stämmer med självmordet och likaså gör dottern till det döda paret.

Vi dras in i en spännande handling med ett fall som känns tidlös, detta gör att den känns fortfarande aktuell även om den skrevs för tretton år sedan. Detta är lite av två olika grupper när det kommer till deckare, en del tar upp just nu aktuella ämnen, dessa kan, men inte nödvändigt, komma att snabbt bli utdaterade. Sedan har vi böcker som dessa där man kör med mera klassiska fall och ämnen som aldrig faller ur tiden.

Som vanligt när det kommer till Mats Ahlstedt så är språket lätt att ta till sig samtidigt som det är bra vårdat. Han tar hand om sina karaktärer, de återkommande samt de nya, och bygger upp dem bra så att man får en insikt i deras liv och personligheter. De återkommande bygger han vidare på och de nya presenterar han så att man får en bra bild över situationen.

Varje bok han skriver så finns det ofta ett ämne som han tar upp. Denna bok är inget undantag, nu är det den, för allmänheten, bortglömda gruppen av barn som under andra världskriget kom till Sverige från Finland. De skickades hit utan några föräldrar och hamnade i olika hem. Han lyfter upp ämnet bra genom att inte göra en lektion i det, han nämner det mera eller mindre i förbifarten, det har dock en central sak i handlingen att göra. Detta gör att han gör sina läsare medvetna om ämnen och lämnar över till oss att, om vi vill, börja ta reda på mer om ämnet.

Jag rekommenderar den till alla som vill ha en stabil deckare som bjuder på spänning och underhållning. Den är både lättsam samtidigt som den har ett djup. Den gör precis det som en deckare skall göra, jag kommer att fortsätta ta mig igenom hans böcker.

Omdömen om tidigare böcker av författaren:

Dödsängeln (Sören Högström och Fatima Wallinder #1)
Violinisten (Sören Högström och Fatima Wallinder #2)
Den röda damcykeln (Sören Högström och Fatima Wallinder #1)
När inget annat återstår (Ella Werner #1)
Öga för öga, tand för tand (Ella Werner #2)
Ondskans ansikte (Ella Werner #3)
Trojanen (Ella Werner #4)

E.bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar