måndag 14 mars 2022

Sammy Jeridi: Ghettolegender

Titel: Ghettolegender
Författare: Sammy Jeridi
Sidantal: 398
Förlag: Bokfabriken

Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket.


Baksidestext:

Leon, Stockholms Ghettokung, sitter på Norrtäljeanstalten dömd för ekobrott. När "Prästen", en grå eminens i förorten, kräver in en gammal skuld tvingas Leon rymma för att betala tillbaka den. För man säger inte nej till "Prästen".

Leon får ett sjukt uppdrag. Han ska hitta Rommels guld, som enligt ryktet ska vara gömt någonstans i Nordafrika. Till sin hjälp har han ärkefienden Jambolo Jobo. Men det finns ett problem - Jambolo har svurit att döda Leon när de hittat det legendariska naziguldet.

Mina tankar:

Detta är författaren Sammy Jeridis tredje bok i sin serie om Leon, de tidigare heter Ghettokungen och Ghettobröder.

Boken går absolut att läsa utan att ha läst de tidigare, men det är ingenting som jag skulle rekommendera, man kommer då att missa en del av bakgrunden när det kommer till de olika karaktärerna som man stöter på i denna bok. Boken tar vid mer eller mindre direkt där den förra boken slutade.

De två tidigare böckerna har hållit sig rätt så lokalt till Sverige när det kommer till vart handlingen utspelar sig. Men denna gång så blir handlingen betydligt mera internationell när en udda ihopsatt grupp av personer, varav en av dem är Leon, ger sig ut på något som man kan kallas för skattjakt. Det blir en resa som sträcker sig igenom många länder innan målet nås.

Har läst att författaren har uttalat sig om denna tredje bok att han ville pröva på lite nya saker när det kommer till handlingen och stilen. Jag ser ändringen i just denna bok, om man lite enkelt skall sammanfatta det så skulle jag säga att det är ghetto a la Da Vinci-koden.

Sett att en del tycker inte riktigt om denna skillnad på denna bok, men själv så tycker jag att författaren håller sig trogen till kärnan som han har byggt upp i sin serie samtidigt som han lägger till ett extra lager till handlingen. Tycker det är bra att han förnyar sig lite så att det inte blir samma berättelse som han berättar om och om igen. För att hålla en serie fräsch och inte känna att man återanvänder gammal skåpmat så måste man nog göra på detta. Detta gör också att man kommer att närma sig nästa del i serien med stor nyfikenhet, man kommer att undra på vad författaren kommer att hitta på.

Tycker att han väver in dessa nya element riktigt bra i sin pågående handling. Han lyckas med att få det att inte kännas som en blek kopia av Da Vinci-koden utan kör sitt eget race, man kan säga att han mera är inspirerad än att han vill kopiera. Han gör det inte kodknäckandet så invecklat som Dan Brown brukar göra, vilket är bra med tanke på vilka karaktärer han har att utgå ifrån.

Gillar man handlingar med fart och spänning samt en grupp udda karaktärer, en dos humor samtidigt som det stundvis kan vara riktigt brutalt så skall man absolut spana in denna serie av böcker och denna författare. Jag själv ser redan nu fram emot nästa del som kommer senare i år.

Tidigare omdömen om författaren:

Ghettokungen (Ghettokungen #1)
Ghettobröder (Ghettokungen #2)

Pocket Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar