torsdag 18 juli 2019

Elin Roth & Linda Pike: Betongsuggan


Titel: Betongsuggan
Författare: Elin Roth & Linda Pike
Sidantal: 204
Förlag: Visto Förlag 

Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket. 

Handling:

Johanna Rosling, en ovanligt ung kriminalkommissarie hos Uppsalapolisen hade en riktig dålig morgon. Inte nog med att hon både var bakfull och trött efter en natt utan en minuts sömn, hon hade valt att just denna dag för att tigga till sig sin första förundersökning. Sitt val kom hon att ångra flera gånger under det närmaste dygnet. En ung kvinna hade blivit mördad och Johanna hade blivit inblandad på det underligaste och kanske mest pinsamma sätt man kunde tänka sig.

Mina tankar:

Detta är författarna, och systrarna, Elin Roth och Linda Pike debutroman. Det är en deckare.

Från början så dras vi in i handlingen med detsamma. Den sparar inte på något eller mjukstartar. Vi befinner oss precis i brottet och man kan verkligen känna spänningen och det hotfulla som personen i fråga känner.

Efter detta brutala inkast i handlingen så börjar utredningen på brottet. Vi blir presenterade rätt så snabbt med den grupp inom polisen som tillsätts att utreda brottet. Det går undan i svängarna och poliserna sitter inte och väntar, det gäller att säkra alla bevis och få klarhet i det hela snabbt innan brottslingen lyckas komma undan.

Karaktärerna inom polisgruppen känns som om det finns en familjär stämning hos dem. Man känner att en del av dem har känt varandra länge och chargonen är där efter mellan dem. I det allvarliga så kan de munhugga och skämta med varandra. Detta gör, tycker jag, att de känns mera verkliga och får ett djup som gör dem till unika personligheter.

Denna bok väljer att lägga mest fokus på själva utredningen och inte så mycket om de olika poliserna privatliv. Det förekommer en del sådan men det är sparsmakat och finns där för att ge karaktärerna mera kött på benen. Så föredrar man detta istället för en stor bit relationsdrama så är detta boken för dig.

Språket är rakt och enkelt, inga omskrivningar eller utsvävningar men ändå välskrivet och genomarbetat. Jag gillade detta i denna typ av bok. Handlingen är spännande och håller fast intresset som gör att man fortsätter läsa. Det är korta kapitel och boken är endast på 200 sidor så man tar sig snabbt igenom den.

Nu vet jag ingenting om hur verkligen polisen arbetar när det kommer till ett mord. Men just denna slog mig att jag tyckte att den kändes genuin i sättet som de tar sig framåt i att lösa mysteriet. Det är raka puckar med att bevis och vittnet som för handlingen framåt tills alla pusselbitar faller på plats och man får reda på vad det var som hände. Det är inga krångliga vägar som lösningen går utan det känna mera som ett riktigt polisarbete skulle kunna gå till.

Jag hoppas verkligen att vi får träffa dessa poliser i Uppsala fler gånger då denna kändes som en riktigt bra debut, ibland behöver man inte krångla till det för att få till det. Detta var en trevlig lässtund och underhöll för stunden samt gav en mersmak.

Häftad Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar