måndag 8 juli 2019

Joseph A. Davis: Xirianas Gåta


Titel: Xirianas Gåta
Författare: Joseph A. Davis
Sidantal: 388
Förlag: Pärlan Förlag 

Ett recensionsex från författaren, tackar så mycket. 

Handling:

Det drar ihop sig i Valarien. Den märkliga gråsjukan sprider sig snabbt och hotar att sluka landet. Sythkor, ondskefulla växter från Mardurien. suger livskraften ur världen. Samtidigt har Xiriana, kréernas mystiska ökengudinna, ett fast grepp om prins Albrak. Hon menar att hon kan göra honom till en trollkarl lika mäktig som hans urfader Albior, men vad är hennes verkliga planer? Mitt i allt detta befinner sig Markus av Trolyrien, ditkallad för att försvara landet mot Marduriens monster. Kan Albrak räddas och framför allt, kan Valarien räddas från Marduriens mörker? När allt är tomhet, vad är vägen framåt? Har kung Josua en plan, eller är allt förlorat?

Mina tankar:

Detta är tredje, och om jag förstått det rätt den sista, delen i fantasyserien Markus av Trolyrien. Det är en fantasyserie som riktar sig till ungdomar men den kan gott och väl läsas av äldre också.

Då det är tredje delen i en serie skall man ha läst de två tidigare innan man läser denna. Serien handlar om Markus, en människa från vår värld som kommer till en annorlunda värld och blir där utsedd till landets försvarare.

Den första boken i serien var full av galenheter och hade en stor del humor och kulturkrockar. I andra delen fick humorn ta ett steg tillbaka och handlingen blev mera allvarlig och mörkare. Även Markus tog ett steg tillbaka i del två, han var inte med så mycket utan vi fick lära känna andra karaktärer bättre, det var gamla som helt nya karaktärer för oss. Denna har nog tagit ännu mera ett steg i allvarlighet och mörkare. Markus är mera i fokus igen men vi får även var med andra karaktärer och följa deras äventyr och tankar. Även den onda sidan får en del plats i denna bok.

Det är en mörk och dyster värld som vi möter i denna del. Hoppet ser ut att vara ute med Valarien och som ett sista hopp har man kallat på Markus att än en gång hjälpa till. Det är en spännande och medryckande resa som vi får ta del av.

Kansigheterna från första boken finns inte direkt med, men den nämns i förbifarten. Även om det är en mörk och dyster värld vi möter så är det inte en tung bok att läsa. Den är lättsam och en del karaktärer är så härligt upplyftande att det är i dem som humor finns. Det finns en hel del karaktärer som lätt blir lite av ens favoriter i denna bok. De är så bra gjorda att de får en egen utstrålning.

Då det är den sista boken i serien så undrar man då om det får ett bra avslut, eller om den lämnar en del saker oavslutade. Jag tycker absolut att den får ett bra avslut och man känner sig nöjd när man lägger ifrån sig boken. Dock så känner jag även att den inte helt knyter ihop det, den lämnar en liten öppning som gör att man kanske kan ana något mera besök till Valarien.

Omdömen om tidigare böcker av författaren:
Markus Av Trolyrien
Verarnas Drottning

Inbunden Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar