fredag 26 juli 2019

Marija Fischer Odén: Nedom


Titel: Nedom
Författare: Marija Fischer Odén
Sidantal: 295
Förlag: Undrentide 

Ett recensionsex från författaren, tackar så mycket. 

Handling:

Det är uppbrottstid, avskedstid – en tid att förstå uppdrag från gudar och väsen. Från Moderns ö bär Utter med sig hemligheter hon inte vågar berätta för någon, medan Våg kämpar med överväldigande uppdrag och överrumplande känslor. Storms armé ger sig av mot bergen för att erövra beoifolkets oövervinnerliga metall och möter enorma krafter, vissa som fiender och andra som allierade. Tre sällskap färdas – längs med dödsrikets tröskel, till ett sagofolk och mor guld och ära varhelst det må finnas.

Mina tankar:

Detta är andra boken i författaren Marija Fischer Odéns fantasytrilogi, den första delen heter Tvåhjärtat, läs här vad jag tyckte om den.

Då det är andra boken i en serie så rekommenderar jag att man har läst första delen innan namn läser denna, annars tror jag att det är mycket som man inte förstår. Nu var det nästan ett år sedan jag läste första delen och det har blivit en del böcker där emellan så då kan det ju vara svårt att komma ihåg vad som hände i förra boken. Denna löser detta på ett bra sätt att i de första kapitlen av boken så har några av karaktärerna några stunder som de tänker tillbaka på vad som har hänt dem. Detta fungerar som en återuppfriskare av minnet så att man kommer ihåg de viktigaste bitarna av förra boken.

I förra boken blev vi presenterade för den alternativa värld som denna bokserie utspelar sig i. Det är mycket inspirerat av vikingatiden och dess mytologi. Längst bak i boken står det om författaren och hon säger att hon blev inspirerad att skriva en berättelse som utspelar sig i Hälsingland under järnåldern och att fantastiken alltid funnit med henne. Resultatet blev denna berättelse. I denna går vi längre in i världen och får veta mera vad som döljer sig i den.

Den första boken var början på resan för de olika karaktärerna. De hade alla olika mål och det hände många saker under resan gång. Nu fortsätter resan för dem och i denna är en stor del av den en slags andlig resa där vissa karaktärer får genomgå inte bara en yttre resa utan även en inre resa där de får hantera frågor om vem de är och vad för egenskaper de har fått och hur man skall hantera dem.

Denna bok går in på djupet mera än förra boken. Det är en fantasirik värld som vi träder in, när jag läste denna så tänkte jag att magin i boken är mera i stil med shamaner och druider än den klassiska magin med magiker. Så vill man ha en sådan magi istället är detta bokserien att spana in.

Språket är finstämt och målande, det är bra miljöbeskrivningar. Karaktärerna är välskapta, de har ett djup som gör dem intressanta. Och jag sa det om den första boken och säger det om denna också, ”den onde” eller vad man skall kalla antagonisten är inte rakt igenom ond och går omkring och är ond. Han är mera komplex än det och har en mera gråzon, det han gör anser han är nödvändigt och inte ont. Dock så gör han, utan att avslöja för mycket, en del saker i denna bok som visar vilket håll han är på väg att gå.

Detta är en bra mellanbok i en trilogi. Den för handlingen framåt och lägger, som sagt, även till en mera djup i berättelsen. Jag ser fram emot att läsa om resans slut i den sista delen, som det är nu är slutet helt öppet och allt kan hända. Ska bli spännande och se om det kommer några överraskningar i den.

Häftad Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Bokbloggar.se


2 kommentarer:

  1. Tack för en fin recension! ��

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varsågod, tackar själv för att jag fick läsa din bok innan utgivningsdatumet. :)

      Radera