söndag 28 juli 2019

Gustafson & Kant: Sändebudet


Titel: Sändebudet
Författare: Anders Gustafson & Johan Kant
Sidantal: 290
Förlag: Bokfabriken

Handling:

Den erfarna kriminalinspektören Solbritt Andersson står inför sin svåraste utmaning hittills. Hon och hennes kollegor arbetar med en omfattande utredning av företaget Rankena Tech, som bakom de putsade fasaderna tycks ha vida förgreningar till internationell brottslighet. Polisen närmar sig ett genombrott i fallet, men blir alltmer frustrerande över att de ständigt ligger steget efter. Finns det läckor eller infiltratörer i Norrtälje polishus? Samtidigt hittas ett lik guppande i hamnen vid Svartlkubben utanför Singö. Har offret, en tillbakadragen man som bott vid havet i hela sitt liv, verkligen drunknat på grunt vatten? Vilka är hans kopplingar till öns militära förflutna och till den charmige och maktfullkomlige prästen i Singö kyrka?

Mina tankar:

Detta är tredje boken av författarduon Gustafson och Kants serie om polisen Solbritt och Singö. Denna kom 2017 och i år, 2019, kom den femte boken i serien.

Böckerna är fristående men jag rekommenderar att man läser böckerna i ordning. De tre första böckerna utgör en trilogi där man i första boken får ta del av en historia som rör sig om spioner på Singö. I denna tredje boken så får vi upplösningen på just detta fall, så därför är det att föredra att läsa dem utgivningsordning.

Precis som de två tidigare böckerna så märker man att författarna har tagit som mål att inte beskriva det hemska på ett blodigt sätt. Dock så kan jag säga att i denna boken förekommer det bitar med en speciell karaktär som är hemsk på ett psykologisk och manipulativt sätt. Så även om de inte vill lyfta fram det hemska och gotta sig i det så förekommer det död och andra hemskheter men de tar det på en lägre nivå än andra brukar göra.

Jag skulle nästan vilja klassa detta som en mysdeckare, för även om det är poliser och ett brott som skall utredas så ligger det en hel del mysfaktor över boken också. Det är en hel del om de olika karaktärernas privatliv och vad som händer runt dem. Det bjuds hem till middag och andra vardagssysslor, samt till exempel Solbritts man som håller på att göra en bok om Singö.

Om man är orolig att denna relationsbit av boken tar överhand och låter fallet falla i glömska behöver man inte vara det. Fallet är den drivande delen i berättelsen och det är spännande och intressant att följa. En liten bonuspoäng är att det blandas verkliga händelser i form av mordet på Olof Palme.

Språket är lätt att ta till sig och känns riktigt genomarbetat. Det är lagom beskrivningar och känns som att det är precis lagom för att detta skall vara en bok som man bara kan koppla av med och låta sig följa med i berättelsen.

Det är ett bra avslut på just denna historia som har brett ut sig i tre böcker. Men det är som sagt inte slut för Solbritt och de andra poliserna på Singö, boken lämnar en del avstickare öppna för kommande böcker.


Omdömen om tidigare böcker av författarna:
Singöspionen
Mordbrännaren

Inbunden Bokus Adlibris
Pocket Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar