tisdag 23 juli 2019

Michael Hjorth & Hans Rosenfeldt: En Högre Rättvisa


Titel: En Högre Rättvisa
Författare: Hjorth & Rosenfeldt
Sidantal: 408
Förlag: Norstedts

Handling:

En serie våldtäkter sätter skräck i Uppsala: gärningsmannen smyger sig på sina offer bakifrån, söver dem med en spruta och placerar en säck över huvudet innan övergreppet fullbordas. Riksmordskommissionen är splittrad. Vanja arbetar tillfälligt i Uppsala och utreder det otäcka fallet. Sebastian åker runt i landet och pratar om sina böcker. Torkel, Ursula och Billy har sina egna angelägenheter som upptar dem. Men när ett av våldtäktsoffren hittas död samlas de igen och teamet måste lägga personliga problem och strider åt sidan.

Mina tankar:

Detta är sjätte boken i deckarförfattarduon Michael Hjorth och Hans Rosenfedts serie om Sebastian Bergman och de andra på Riksmord.

Man kan säkert läsa den utan att ha läst de tidigare böckerna, men det är ingenting jag skulle rekommendera. Det har hänt många saker, som är viktiga i denna bok, när det kommer till de olika personerna privatliv som man missar bakgrunden till om man börjar med denna bok. Och då det är riktigt bra böcker så kan jag rekommendera att man inte missar de föregående böckerna.

Denna bok lägger mycket fokus på de olika karaktärernas privatliv och deras relationer till varandra. Det är många saker som inte fungerar i gruppen och interna konflikter ligger och pyr hela tiden och blossar upp ibland. Självklart tar den upp om själva fallet, men det är inte det som är det mest intressanta i boken. Man känner att det byggs upp mer och mer för varje bok som går och man undrar om hur allt kommer att sluta.

Språket är riktigt bra och medryckande samt lätt att ta till sig. Handlingsmässigt är det bra uppbyggt och den förflyttar sig framåt i bra takt i form att den för utredning framåt samtidigt som det privata blandas in i handlingen och blir en bra och spännande mix.

Det är riktigt bra gjort att fast Sebastian Bergman är en person som man egentligen skulle hata och vara förbannad på så har författarna lyckats med att göra en karaktär som är intressant att läsa om. Fast han är väldigt egoistiskt och ibland trångsynt så har han en sida och bakgrund som gör att man fortsätter att bry som om denna karaktär.

Det händer en del med de andra karaktärerna i denna boken och man anar att något riktigt dramatiskt kommer att ske i någon kommande bok. För detta är uppenbart inte sista boken om denna grupp. Fallet blir löst, men det är en del trådar när det kommer till privatlivet hos de olika i gruppen som inte blir avklarade. Och som den slutat så känns det som att det kommer bli en riktigt spännande nästa bok som jag verkligen ser fram emot. Det tog tre år mellan denna och boken innan, jag hoppas att vi inte behöver vänta så länge till nästa del.

Inbunden Bokus Adlibris
Storpocket Bokus Adlibris
Pocket Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar