onsdag 10 juli 2019

Patrik Vult Von Steyern: Svavel


Titel: Svavel
Författare: Patrik Vult Von Steyern
Sidantal: 215
Förlag: Visto Förlag 

Ett recensionsex från författaren, tackar så mycket. 

Handling:

Den 45-årige läraren, och änklingen, Alexander Glesa ärver ett torp i Dalarna. Det är en släkting som Alexander bara träffat en enda gång i sitt liv som har dött och lämnat torpet till honom då han är den enda levande släktingen. När han kommer dit så är det rena idyllen, torpet är i perfekt skick och ligger jättebra. Men det är något mystiskt som händer runt torpet. Någon verkar smyga runt i trakterna. Och vad är det för lukt som uppstår?

Mina tankar:

Detta är mitt första möte med denna författare, han har tidigare skrivit en skönlitterär roman, Elefantkyrkogården. Denna är dock något helt annat, detta är en spökhistoria.

Att det är en spökhistoria blir vi medvetna om med detsamma. Det får huvudpersonen uppleva så snart som han har funnit sig till rätta i sitt nya torp, som han tänker kan komma att bli ett perfekt sommarställe eller att helt enkelt bara komma bort från vardagslivet. Någon smyger runt utanför huset men när han tittar efter så finns det ingen person där, dock så känner han en konstig lukt.

Det är små saker som händer hela tiden som är konstiga. Och man sitter på spänn när man läser de kapitel som handlar om huvudpersonen. Man vet aldrig vad som kommer att hända näst.

Boken är uppbyggd i två berättelser som den hoppar emellan. Dels är det huvudberättelsen med Alexander men vi möter också en ung kvinna vid namn Britta som 1675 började jobba på en gård då hennes föräldrar inte hade råd längre att ha henne hemma. Det är två parallella berättelser som för handlingen framåt. Vi får reda på mer om mer om torpets bakgrund och vad som hände med Britta för så längesedan, det är ingen hemlighet att något har hänt med henne det får man som läsare reda på redan i prologen, så jag avslöjar inget direkt.

Det är riktigt snyggt berättat och uppbyggt. Kusligheten finns där hela tiden och rysningar går igenom kroppen. Den trevliga sommaridyllen förstörs snabbt och en osäker stämning ligger över torpet. Författaren har fått till det riktigt bra även med den historiska delen av boken. Vi möter en ung kvinna som lever i en osäker tid och känner sig inte önskvärd på gården som hon får en tjänst på. Både den nutida och den historiska delen av boken är intressant att följa.

Jag hoppas verkligen att denna författare kommer att skriva fler böcker i skräckgenren för detta var en spökhistoria av högsta kvalité. Allting kom i rätt mäng och vid rätt tid i berättelsen. Och stämningen fick författaren till perfekt. En bok som alla som gillar hemskheter och spökligheter måste läsa.

Inbunden Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar