lördag 20 juli 2019

Peter Westberg: Europa Pandemus


Titel: Europa Pandemus
Författare: Peter Westberg
Sidantal: 325
Förlag: Miramir Förlag/Whip Media 

Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket. 

Handling:

En fredagsnatt i Maj slocknar plötsligt all kommunikation mellan Spanien och omvärlden efter rapporter om en serie attacker som verkar kopplade till varandra. I Spanien vaknar folket upp till en levande mardröm när det visar sig att en livsfarlig smitta, som gör folk aggressiva och okontrollerbara, börjat spridas som en löpeld. När nyheter om katastrofen når ut gör grannländerna vad de kan för att försöka hindra smittan från att spridas över gränserna, men hur kontrollerar man horder av flyende människor? Vad händer när samhället kollapsar? Vad är människor villiga att göra för att rädda sig själva?

Mina tankar:

Detta är författaren Peter Westbergs debutroman, han har medverkat i en antologi. Detta är den senaste boken i den zombievåg som, de senaste åren, har dragit över Sverige och svensk skräck.

En epidemi, som gör människor blodtörstiga och våldsamma, som börjar i Spanien drar över Europa. Boken drar in dig i händelsen med detsamma och börjar med utbrottets ursprung. Det är en adrenalinpumpande start som boken får och man känner hur kaoset får sin början.

Genom boken så följer vi två tidslinjer, som hänger ihop på ett sätt. Dels så får vi ta del av början på utbrottet i Spanien där vi följer en kvinna, Marta som hamnar mitt uppe i blodbadet som bryter ut. Hon är en polsk kvinna som försöker klara sig igen Spanien, när allt faller, och tillbaka till Polen. På vägen får hon följeslagare som tillsammans försöker överleva.

Den andra tidslinjen utspelar sig några månader senare och utspelar sig i Sverige, där möter vi Georg, som än så länge har överlevt epidemin genom att gömma sig i ett höghus. Maten börjar nu ta slut och han har inte längre något val än att ge sig ut i det sönderfallna Sverige. Han försöker att hitta en frizon och på hans resa dit får även han några följeslagare som tillsammans försöker ta sig till denna frizon.

Boken hoppar fram och tillbaka mellan dessa två berättelser och den gör det riktigt bra. Det blir aldrig rörigt och de två olika berättelserna går hand i hand och för handlingen framåt samt som den berättar om hur allt gick som det gick.

En styrka som jag finner i denna bok är att författaren har lagt ner tid på att göra varje person unik och att de får sin bakgrund. Även om det är personer som bara är med i ett kapitel, för ingen går säker i denna bok, så lär vi känna personen och vi bryr oss om dem. Detta att vi inte vet vem som kommer att överleva håller oss på spänn igenom hela boken och inte fören sista sidan vet vi verkligen vem som kommer att överleva och vem som stryker med.

Språket är lätt att ta till sig och målar bra upp det blodiga och kaotiska som skulle kunna förekomma om en sådan här epidemi skulle bryta ut. Om den är hundraprocentig trovärdig det låter jag andra avgöra men jag köper i alla fall allt sönderfall och hur människor kan ställas inför ett ultimatum när det kommer till överlevnad.

Fast det är en zombiebok, får kalla det zombie fast det mera är ett virus som sprider sig och gör människor till våldsamma varelser, så är det inte det blodiga och jagandet som den lägger vikt på, det förekommer en hel del sådant såklart. Det den lägger vikt på är just överlevnad och hur personer får lära sig att hjälpa varandra för att överleva. Det är en stor del om relationer.

Det finns ett stort problem med boken, och jag hoppas på att författaren rättar till detta snabbt. Det är när sista sidan är utläst så vill man ha nästa bok. För jag kan säga att den inte är avslutande och jag misstänker att det minst kommer en bok till. Och den boken vill jag ha nu. Detta är ett riktigt bra tillskott till den svenska zombievågen och en stark debut som lyser lovande inför framtiden för denna författare.

Häftad Bokus Adlibris
Pocket Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Bokbloggar.se


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar