söndag 25 juli 2021

Christina Erikson: Ensamvarg

Titel: Ensamvarg
Författare: Christina Erikson
Sidantal: 399
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Baksidestext:

En tidig septembermorgon hittas en styckad kropp vid en återvinningsstation i centrala Stockholm. När kommissarie Elias Svensson börjar nysta i offrets historia framkommer oroande misstankar om att skyddslösa flyktingungdomar utnyttjas sexuellt. Någon är beredd att döda för att sanningen inte ska komma fram.

Författaren Cornelia Lind kämpar mot sin före detta make i en vårdnadstvist som blir smutsigare än hon kunnat ana. Samtidigt försöker hon bistå polisen med sina kunskaper om förövares psyken.

Och i det fördolda vakar en hemlig sammanslutning med uppgiften att ta vid där polisens befogenheter slutar.

Mina tankar:

Detta är den andra delen i författaren Christina Erikson serie om kommissarie Elias Svensson och författaren Cornelia Lind.

Det står på baksidan av boken att den är fristående och visst kan man läsa denna utan att ha läst den första, som heter Din Vän Forsete, men det är ingenting som jag skulle rekommendera. För att förstå vissa saker i handlingen så är det bäst att läsa böckerna i rätt ordning.

Boken tar vid där den första slutade. Vi möter än en gång polisen Elias Svensson som denna gång får ett styckmord på bordet. Spåren leder till utnyttjande av ensamkommande flyktingbarn, det är en mörk och hemsk bild som målas upp.

Vi får ta även del av författaren Cornelia Linds liv och hennes kamp emot sin psykopatiska ex-man fortsätter, här får vi uppleva mer av den hemska vardagen som folk lever i utan att man kanske vet om det. Precis som den första boken så är det dessa bitar som träffar hårdast, kanske för att man vet att det är, till någon del, självupplevt av författaren.

I den första boken så fick lära känna Cornelia Lind både i nutid och dåtid, denna gång så upplever vi hennes liv endast i nutid. I stället så är det kommissarie Elias Svensson som vi får veta mera om, när jag hade läst ut första boken så kände jag att det var saker som vi inte visste om honom när det kom till hans bakgrund. I denna bok så får vi en del svar och vi förstår honom bättre och får en djupare bild av honom.

Första boken var uppbyggd så att man som läsare fick veta tidigt vem som var mördaren, det var aldrig en fråga om vem som gjorde det, i stället så fokuserade den på det psykopatiska agerandet av en sjuk människa. I den här så är det mera av en gåta för läsaren att försöka räkna ut under tiden som, så författaren håller uppe mystiken till slutet.

I förra boken så var det en karaktär vid namn Forsete som agerade i bakgrunden av den aktuella händelsen, denna person finns även i bakgrunden här. Vi får några svar, eller i alla fall några som går att utläsa mellan raderna, om honom. Den röda tråden som han består av i denna serie börjar växa och jag misstänker att han sakta men säkert kommer att ta en ännu mera central roll.

Det är en riktigt spännande och bitvis gripande handling som målas upp här. Gillar man deckare som bygger upp karaktärerna genom flera böcker och lägger fokus på både fallet som skall utredas och huvudkaraktärernas privatliv så skall man verkligen spana in denna serie. Böckerna är välskrivna och intressanta när det kommer till den psykologiska aspekten av gärningarna.

Tidigare omdömen om författaren:

Din Vän Forsete (Forsete #1)

Inbunden Bokus Adlibris
Pocket Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar