torsdag 15 juli 2021

Marie Helmer: Bergtagen

Titel: Bergtagen
Författare: Marie Helmer
Sidantal: 285
Förlag: Edit Förlag

Ett recensionsex från författaren, tackar så mycket.


Baksidestext:

Var det en ond dröm eller var det verklighet det som Jenny upplevde när hon låg i koma? Vad det än var så får det stora konsekvenser både för henne själv och för hennes familj.

Jenny har sedan barnsben upplevt saker som hon haft svårt att förstå, men när hon hittar en kista där berättelser samlats i många generationer, inser hon att släktens kvinnor har förmågor som inte andra har.

I Bergtagen får vi följa Jenny som är född 1965 och hennes släkting Kristina som föds 1714. Båda växer upp i samma by i gränstrakterna mellan Småland och Östergötland och de delar kärleken till den gåtfulla sjön och de djupa skogarna. Båda har också förmågor som leder dem in på ofta farliga vägar.

Mina tankar:

Detta är författaren Marie Helmers debutroman, den kom ut 2019 och är en mix av spänningsroman och historisk roman, med inslag av magisk realism.

Denna bok rör sig både i modern tid, 2000, och i historisk tid, 1700-talet, den tar även några avstickare till 1970-talet också.

I modern tid så möter vi Jenny, under en snöstorm blir hon fast i familjens stuga. Det är starten på vissa märkliga upplevelser som hon får, hon vet inte om det är verkligt eller om det är konstiga drömmar. Hon får reda på att i hennes släkt så har det länge funnits en kraft hos dem som ger dem speciella förmågor, som ter sig olika. Hon får tag i en kista full med anteckningar som är skrivna av släktingar där de skrivit mer sina upplevelser.

Samtidigt så följer vi Kristina, som föds 1714, genom hennes upplevelser så får vi se hur livet kunde vara då. Vi får ta del om hur kvinnor, som höll på med läkeväxter, ofta såg som kontakt med satan och häxor. Det är en mörk och brutal tid som målas upp.

Båda trådarna som man följer är spännande, författaren väver in på ett bra sätt skogens mystik och känslan av folktro från gamla tider. Jag fastnade mest för de historiska delarna i boken, de kändes att de hade mest inlevelse och man fångades av livsödena som kunde utspela sig under denna tid i Sverige.

Det övernaturliga i berättelsen lägger en extra nivå till handlingen, den är baserad på folktro och den vävs in på ett naturligt sätt, man tar till sig den som att den verkligen skulle kunna finnas.

Språket är lätt att ta till sig och det är en tacksam miljö som den utspelar sig i, man kan riktigt försvinna in i skogarna och gårdarna som den till huvudsak utspelar sig i. Författaren knyter ihop dåtid och nutid på ett bra sätt och håller uppe intresset igenom hela boken.

Jag rekommenderar den till alla som vill ha en spännande berättelse om livsöden och gillar att läsa om gamla Sverige i en tid med magi och häxkrafter.

Pocket Bokus

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar