torsdag 8 juli 2021

Joseph A. Davis: Lögnspiran

Titel: Lögnspiran
Författare: Joseph A. Davis
Sidantal: 334
Förlag: Pärlan Förlag

Ett recensionsex från författaren och förlaget, tackar så mycket.


Baksidestext:

Kejsaren och hans soldater har tagit allt ifrån sextonåriga Rikamu hennes hem, hennes käre farbror och hennes lovande framtid som en framstående stensiare. Nu lever hon som hemlös ficktjuv bland trädtopparna i den stora skogstaden Galuban, där Kejsarens son prins Shalarun snart kommer att gifta sig. Ceremonierna inför bröllopet samlar rika gäster från hela Valarien och skapar många möjligheter för en ficktjuv. Men Rikamu hoppas på mer än pengar. Med lite list, mycket mod och en hel del hjälp av en osalig ande söker hon hämnd.

Hämnden är dock inte lätt att få, för prins Shalaruns utländska brud har med sig en fruktansvärd krigare från en annan värld: Markus av Trolyrien. Till det yttre ser han ut som en blek, kortväxt yngling som gör bort sig på komiska sätt inför de viktiga bröllopsgästerna. Men han bär på en urgammal kraft som kan omintetgöra Rikamus planer en kraft som kan få henne att tvivla på allt.

Mina tankar:

Detta är författaren Joseph A. Davis första del i en ny fantasyserie. Den riktar sig till ungdomar, men kan absolut läsas av äldre.

Det är som sagt en ny serie av författaren, den utspelar sig i samma värld som hans tidigare serie Markus Av Trolyrien, vi möter faktiskt samma karaktärer igen. Den går att läsa utan att man har läst den första serien men jag skulle ändå rekommendera att man läser den serien först innan man ger sig på denna för att kunna förstå världen och karaktärerna bättre. Det finns ett register i slutet av boken där man kan läsa på om de olika karaktärerna och friska upp minnet om man glömt något.

Har man läst den förra serien så kommer man att känna igen mycket i denna. Än en gång så möts vi av traditioner samt vett och etikett som känns ovant och udda för oss, att säga ett ord eller göra någon rörelse med armarna i fel sammanhang kan få förödande konsekvenser. Detta att missförstå varandra och kulturkrockar är något som författaren gärna vill ta upp och genom att skapa en ny värld så kan han ta det till det extrema för att lyfta fram detta. Han gör det på ett humoristiskt sätt och man skrattar åt missförstånden som karaktärerna sätter sig i.

Humorn ligger i bakgrunden men den tar aldrig överhand när det kommer till handlingen, finns några scener där den får göra det. Det är spänning som hela berättelsen osar och det är intressant att vandra i denna värld tillsammans med karaktärerna.

Nu kan jag förvisso minnas fel, men om jag skall gå på känsla så tycker jag att författaren har blivit ännu skarpare och säkrare med hantering av spår och berättarteknik än hans tidigare böcker, inte att de var dåliga på något sätt för jag gillade dem verkligen, men här tycker jag att han är ännu ett steg bättre.

Det är kul att även om vi lärde känna många av karaktärerna i den förra serien, då tänker jag speciellt på Markus, så känner jag att i denna serie så växer några av karaktärerna som vi redan kände ännu mera. De utvecklas och bilden om dem växer, vi får uppleva mera av deras känslor. Det finns även nya karaktärer som är intressanta att följa och se hur de utvecklas.

Jag tycker att denna är lite mer vuxen än hans tidigare serie. Den riktar sig i huvudsak till ungdomar, men skulle säga att det är till den övre åldern och att det närmar sig unga vuxna. Men även som vuxen, om man gillar fantasy, så kommer man att mycket troligen uppskatta denna.

Det kommer bli intressant att se hur denna serie utvecklar sig i kommande delar. Jag njöt av varje sida och kommer absolut att läsa nästa bok i serien. Gillar man klassisk fantasy med en dos humor så skall man absolut ge denna en chans.

Omdömen om andra böcker av författaren:

Markus Av Trolyrien (Markus Av Trolyrien #1)
Verarnas Drottning (Markus Av Trolyrien #2)
Xirianas Gåta (Markus Av Trolyrien #3)
Dunkelstjärnan (Kampen Om Tusenvärld #1)

Inbunden Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar