söndag 20 augusti 2023

Caroline L. Jensen: Demonologi för nybörjare

Titel: Demonologi för nybörjare
Författare: Caroline L. Jensen (Nu: Grimwalker)
Sidantal: 319
Förlag: Kalla Kulor Förlag

Baksidestext:

Gud har gått in i vägen, och i helvetet planerar Beelzebub uppror mot Satan.

Dessutom tänker han släppa loss helvetets alla demoner på jorden. Allt detta är Isak omedveten om när han som vanligt går till vaktmästarjobbet på sin gamla skola. Men när Beatrice, grannes allvetande råtta, förklarar för Isak att det enbart är han som kan förhindra apokalypsen, och rädda sin älskade, ondskefulla lillasyster, tvingas Isak ger ut sig på en resa genom helvetets nio kretsar för att möta Satan.

Mina tankar:

Detta är författaren, som nu heter och är mera känd vid Grimwalker, fjärde bok. Denna kom ut 2014.

Det vi har här är en mix av skräck och action som utgår i stora bitar från den kristna synen på helvetet och då även himlen. Det är även en stor dos av humor genom boken. Även om den utgår från en kristen tolkning så är det inte alls direkt många kristna teologier som dyker upp här, det är mera att den använder helvetet som en bakgrund till handlingen.

På baksidan av boken så står det att den är en slags ”Hitchhikers guide to Hell”. Jag håller absolut med om detta men jag skulle även tillägga att den på ett sätt även skulle kunna tolkas som en mix av tv-serien Supernatural och något som Jay and Silent Bob eller Bill och Ted, dock inte humor på detta sätt. Det sista fick jag i tankarna på grund av huvudkaraktären och hans kompis som är lite åt samma dagdrivar-hållet som dessa karaktärer är.

Vi möter alltså här en kille, som precis gått ur skolan, och har nu ett jobb som vaktmästare på sin gamla skola. Där har han sin kompis, som fortfarande går i skolan. Vi som läsare får reda på att Beelzebub i helvetet håller på att göra uppror mot Satan, samtidigt som Gud i himlen verkar deprimerad och dragit sig tillbaka. Isak, vår huvudkaraktär, får reda på detta genom grannens råtta som kommer över och pratar med honom.

Detta är starten på något som kan liknas en modern Dantes inferno då, utan att avslöja allt för mycket, man vandrar ner i helvetet. Just denna bit gillade jag för att man märker att hon har gjort sin research när det kommer till helvetes uppbyggnad, samtidigt om hon har moderniserat vad det är för syndare som karaktärerna möter. Vi har till exempel folk som skrivit så kallade Nigeria-brev.

Språket är lättsamt samtidigt som det i handlingen finns både en lättsamhet och något djupare som ligger och ruvar, det finns en stabil grund som handlingen är uppbyggd på. Författaren serverar en underhållande berättelse som är spännande och den flyter på riktigt bra.

Jag rekommenderar denna till alla som vill ha en underhållande berättelse som går åt skräckhållet, det blodiga men utan att skrämmas, vilket jag tror är precis det som författaren ville dela med och ge till läsarna. Boken har ett avslut, men det finns, utan att avslöja något, en liten bit som hintar om att författaren kanske hade planer att skriva något slags fortsättning. Om det är så eller inte vet jag inte, det kan vara så att författaren lämnade denna lilla bit för att lämna till läsarnas egen fantasi. Detta var första boken som jag läste av Caroline men kommer absolut att läsa fler av henne.

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar