tisdag 22 augusti 2023

Pernilla Ericson: 300 grader

Titel: 300 grader
Författare: Pernilla Ericson
Sidantal: 335
Förlag: Romanus & Selling

Baksidestext:

Året är 2023 och en ny brutal värmebölja plågar världen med torka och bränder. I Australien har Sydneys förorter utplånats och det brinner på över femtio platser bara i Sverige.

Utredare Lilly Hed vid Nynäshamspolisen har nyligen lämnat en spikrak chefskarriär i Stockholm för att söka lugnet vid kusten. Idylliska Nynäshamn ska bli hennes räddning från en destruktiv och mörk livssituation. Men även här börjar det brinna och brandkårens resurser är svårt ansträngda. Vad som först framstår som olycksbränder visar sig dölja något betydligt värre, och Lilly får anta större utmaningar än hon väntat sig.

Mina tankar:

Detta är författarens fjärde bok och den första i en ny serie, hon har tidigare skrivit om Erla-gruppen, denna kom ut 2020.

Då det är en helt ny serie så behöver man inte läsa författarens tidigare böcker för att kunna hänga med i denna, men skulle säga, utan att avslöja allt för mycket, att om man har läst författarens tidigare böcker så kommer man att få en bonus.

Vi har här Lilly Hed, en utredare som av vissa skäl lämnar en framgångsrik karriär i Stockholm för en mindre attraktiv, men lugnare, plats i Nynäsham. De som har läst författarens tidigare böcker så vet man att ett ämne som hon gärna lyfter fram och även brinner starkt för är kvinnors utsatthet i samhället och vardagen. Denna bok är absolut inget undantag, hon kommer här med Lilly Hed, en verkligen intressant och mångbottnad karaktär som själv är en kvinna som på ett sätt är utsatt av detta.

Måste säga att en författare lyckats med sin karaktär och även beröra med detta viktiga ämne när man som läsare, när man får bilden klar för sig vad hon blivit utsatt för och vad det gjort med henne mentalt, vill bara hålla om karaktären och trösta henne. Lilly är en komplex karaktär, hon är både trasig och skör, med mentala sår och ärr från tidigare erfarenhet, samtidigt som hon är en självständig, smart och stark kvinna.

Utöver att lyfta fram detta, tyvärr, ständiga aktuella ämne så väver författaren in det med en intressant och spännande handling om miljö och natur, i form av bränder, och dödsfall som när man tittar lite närmare på det inte verkar vara naturliga eller olyckor.

Mixen av intressanta handlingar och ämnen tillsammans med närvaron i författarens berättarspråk som målar upp karaktärer och miljöer på ett inlevande sätt gör att boken blir ett riktigt stabilt tillägg i spänningsgenren. Hon visar verkligen här att hon är en av de främsta som vi har när det kommer till genren. Det blir en bladvändare som man inte kan lägga ifrån sig.

Nu har jag inte någon egen erfarenhet av bränder men sättet som författaren beskriver den är verkligen inlevande och man känner riktigt av hetta och även paniken att ha den så nära sig. Eld är en sådan kraft att man inte har mycket att sätta emot den. Hon har verkligen gjort sin research för att få till allt rätt faktamässigt samt trovärdig stämning.

Jag rekommenderar denna till alla som vill ha en riktigt genomarbetad och spännande deckare som bara är så solid och komplett att alla som gillar genren på något sätt måste läsa den. Denna intressanta karaktär som Lilly Hed är fick mig att undra på hur mycket av en författare det finns i dennes karaktärer, hon känns så levande att det måste finnas något taget från verkligheten. Jag kommer med glädje att läsa nästa bok om henne för att se vart handlingen tar henne. Jag har sagt det tidigare att författaren verkligen har kommit att bli en av mina favoriter och jag kommer att alltid rekommendera hennes böcker om någon vill ha något spännande som även har ett djup i sig.

Omdömen om tidigare böcker av författaren:

Spåren vi lämnar efter oss (Erlagruppen #1)
Jag ska hitta dig (Erlagruppen #2)
När du vänder dig om (Erlagruppen #3)

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar