onsdag 2 augusti 2023

Magnus Abrahamsson: Underström

Titel: Underström
Författare: Magnus Abrahamsson
Sidantal: 400
Förlag: Bokfabriken

Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket.


Baksidestext:

Det är en ovanligt varm och solig midsommarafton på Norröra i Stockholms skärgård. Öns traditionella firande avbryts när en kvinna hittats mördad på en ödslig strand.

Polisinspektör Elsa Kahn, som försöker vila ut efter en utmattningsdepression med suicidala inslag, dras på gott och ont in i en komplicerad utredning där hennes sommargrannar på ön både misstänker och misstänks.

Allt är inte frid och fröjd i sommaridyllen, och det finns hemligheter som till varje pris måste bevaras. Bakom syrenhäckar och rödmålade skärgårdshemman döljer sig såväl avundsjuka och bitterhet som sexuella frustrationer, otrohet och kriminalitet.

När ytterligare ett mord inträffar växer paniken, och Elsa måste tillsammans med den märkligt överengagerade åklagaren Matti Lark hitta gärningspersonen innan ön töms helt på folk.

Eller innan mördaren slår till igen.

Mina tankar:

Detta är författarens romandebut, men han har skrivit flertalet tv-manus samt en faktabok. Detta är första delen i en serie. Denna kom ut 2022 och den andra delen, Eldhav, har redan kommit ut.

Platsen som denna bok utspelar sig på är en ö i Stockholms skärgård vid namn Norröra. Den mera känd under namnet Saltkråkan, för det var på denna ö som man filmade in Saltkråkan. Nu vet jag inte hur det är i verkligheten, men i boken så lever ön fortfarande på att det var här man spelade in den populära och mer eller mindre kulturförklarade serien. Hit kommer det under sommaren turisten för att återuppleva och se platsen som blivit ett med det svenska folket.

Denna sommar blir dock inte som de tidigare. En kvinna hittas mördad och oron sprider sig snabbt över ön. Vem är det som mördat kvinnan och hur kommer turisterna ta detta? Boken målar upp en mindre smickrande bild över tillvaron på denna sommaridyll. Det finns bland de mera fastboende på ön som inte tycker om denna turistattraktion som ön blivit, de vill ha den för sig själva och inte ha dessa gamar runt sig. Det knakar i styrelsen på ön om vad som skall och inte skall göras på ön, åsikter går ut alla håll. Mordet på kvinnan hjälper inte till.

På ön bor även polisinspektören Elsa, som just nu är sjukskriven för utbrändhet. Dock så dras hon in i denna mordutredning och hjälper till med att lösa gåtan även om hon inte är friskskriven. Hon är bokens centrala karaktär och det är en mer eller mindre trasig person som vi möter här, men hon kämpar på för att få ordning i livet och kanske till och med komma tillbaka till vardagen. Hon är dock inte den enda som vi möter här som är trasig på något sätt, det verkar som att en ö som är bortom det vardagliga livet drar till sig udda karaktärer som alla har ett bagage i sitt liv. Det är sjukdomar och familjerelaterade problem som kommer upp till ytan.

Boken är uppbyggd så att vi mera följer de olika karaktärerna och deras liv och hur mordet samt efterföljderna påverkar dem än att vi följer den själva utredningen. Självklart får vi insikt i själva utredningen men det är mera det sociala mellan karaktärerna som vikten ligger på. Detta gör den till en blandning av deckare och relationsdrama med drag åt thrillerhållet.

Språket är lättsamt och flyter på riktigt bra. När det kommer till miljön så fick jag verkligen en bild av skärgården och livet där, kanske tack vare jag själv bor på västkusten nära till havet och öarna. Tycker att författaren verkligen fångat stämningen ute till havs och skärgård.

Det är intressant att se en mindre smickrande bild av en turistattraktion. Tack vare att man se en mörkare bild av den så kallade lokalbefolkningen och detta hat mot folk som inte tillhör dem så blev det i alla fall för mig att jag kom att tänka på Jägarna. Nu menar jag inte att det är samma handling utan att det finns en slags liknande atmosfär när det kommer till hatet från folk som inte kommer från orten.

Under min läsning så kom jag att fundera på hur denna bok tas emot av de som bor på ön i verkligheten, då det inte direkt är en trevlig bild som målas upp här. Jag funderade på om det verkligen är så här det ligger till eller om det är helt och hållet tagit ur författarens fantasi. Detta hade varit intressant att höra lite om, utan att avslöja något så nämns detta lite i författarens efterord.

Jag rekommenderar denna till alla som vill ha en spännande och intressant läsning om en sommarbild som kanske inte är så vacker som man vill att en sommar skall vara. Fylld med intressanta karaktärer så ser jag verkligen att denna är en bra start på en serie som kan komma att hålla uppe intresset i flertalet böcker framöver. Skall bli intressant att se vad han gör med ön i nästa bok.

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar