lördag 19 augusti 2023

Björn Hellberg: Lastbart

Titel: Lastbart
Författare: Björn Hellberg
Sidantal: 314
Förlag: Lind & Co

Baksidestext:

Strax före midsommar planerar Adrian och flickvännen Molly en minisemester. Han vill åka till Köpenhamn, men hon propsar på att få tälta hemmavid. Till sist driver hon igenom sin vilja, och de båda ungdomarna slår nattläger vid en insjö - ett ödesdigert beslut.

Kommissarie Sten Wall och hans kolleger i Staden kastas in i en skrämmande brottshärva som kompliceras av att en av höjdarna i polishuset visar sig ha stark personlig koppling till fallet.

Mina tankar:

Detta är den 25:e boken om Sten Wall, denna kom ut 2021.

Med tanke på hur länge Björn Hellberg har varit i farten med att skriva böcker om Sten Wall, den första kom ut 1981 så misstänker jag att de flesta, som läser deckare, har ramlat över någon av hans böcker.

De flesta andra deckarna-serier som följer samma karaktärer så är det bra om man börjar med serien från början för att vara med i de återkommande karaktärernas utveckling och privatliv. Dock har Hellberg valt att i stället att varje bok står för sig själv, det är aldrig saker som hänt i tidigare böcker som är viktiga för handlingen i den aktuella boken man läser. Detta gör att man kan läsa böckerna i precis den ordningen som man vill.

Denna bok är uppbyggd mer eller mindre precis som alla andra böcker om Sten Wall, så har man läst några kommer man att känna igen stilen. Med tanke på att jag har läst alla tidigare böcker så är det som att återvända till något man känner igen som man skulle kunna säga vara hemmavant.

Hellberg gillar att fylligt presentera de tillfälliga karaktärerna och det är precis det han gör även här. Vi följer de nya karaktärerna och genom detta så bygger han upp den aktuella handlingen, som man vet så småningom kommer att leda till minst ett dödsfall. Man märker att han verkligen gillar att ta olika personligheter och utforska dem till fullo.

När det kommer till de återkommande karaktärerna så bygger han inte upp dem så mycket, detta kanske är den enda anledningen som man skall läsa de tidigare böckerna först, för att få en bättre bild över dessa karaktärer. Jag misstänker lite att Hellberg inte lägger vikt på dessa karaktärer, med detta menar jag att bygga upp deras personligheter och presentera dem i varje bok, för han litar på sina trogna återkommande läsare som redan vet vilka dessa karaktärer är. Nykomlingar kommer dock lätt in i handlingen ändå och kan lätt lära känna dessa karaktärer.

När det kommer till språket så är det lättsamt samtidigt som det är lagom målande. Handlingen puttrar på med ett stadigt tempo och det är spännande samtidigt som det finns en underliggande humor.

Mordgåtan är klurig och som vanligt är orsakerna tidlösa, med det menar jag, utan att avslöja för mycket, att det inte är, som kanske i andra deckare, ett ämne som är aktuellt just nu men kanske om några år inte längre är aktuellt. Hellberg håller sig till klassiska orsaker, de så kallade tidlösa, vilket gör att man kan läsa boken om tjugo år och ändå känna att den är aktuell.

Frågan om Hellberg fortfarande håller stilen så kan jag lätt säga ja. Om man har läst ett antal tidigare böcker och har uppskattat dem så kommer man att även uppskatta denna. Man kommer känna igen sig. Till de som inte har läst någon Hellberg tidigare så rekommenderar jag den om man vil ha en lättläst deckare som är välskriven med en underhållande och spännande handling som även bjuder på en härlig samling av karaktärer.

Omdömen om tidigare böcker av författaren:

Gråt I Mörker (Sten Wall)
Likspett (Sten Wall)
Snöfallet
Narrspegeln (Sten Wall)

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar