torsdag 24 augusti 2023

Elisabeth Berglund: Eldbarnet

Titel: Eldbarnet
Författare: Elisabeth Berglund
Sidantal: 255
Förlag: Possibilia

Baksidestext:

Vivya är på flykt. Allt som var hennes är krossat. Nyss var hon fri och bekymmerslös - nu måste hon använda all sin magiska kraft och träning för att undkomma soldaterna och hitta det hon söker: ett barn med unika egenskaper. Hennes enda hjälp på resan är en pedantisk Överdomare med mindre magisk förmåga än vad som ryms på en avklippt tånagel.

Ylmar är strandsatt och ensam i en främmande kultur där ingen värdesätter ordning och stadgar. Mot sin vilja tvingas han följa med en ung och arrogant Glädjeryttare på en desperat irrfärd över land och hav. Men inom honom vaknar något urgammalt och bortglömt.

Vem är barnet? Och kan de finna henne i tid?

Mina tankar:

Detta är författarens debutroman och den första delen i en fantasyserie som riktar sig till unga vuxna och uppåt.

Det vi möter här är en fantasyvärld som är lättsam att ta till sig och även om den har mycket av de klassiska elementen i sig så finns det något som jag skulle kalla lite mer originella och inte lika mycket använda. Världsbygget är kanske inte så komplext som de mer kända episka verken inom genren men ändå har den något bakom sig som gör att den känns genomarbetad. Detta gör att den fungerar bra till både de inbitna fantasyläsarna som de som aldrig läst genren förut men är sugen på att testa på.

Vi som läsare möter en del begrepp som vi inte är vana vid, som till exempel glädjeryttare, men utan att gå in på djupet får författaren oss att begripa vad dessa olika begrepp är. Magin är intressant, men kanske lite svår att förklara för andra, men ändå lätt att förstå när man läser boken. Glädjeryttare, som är några denna värld magiker, och i vad man hör av ordet så är det från känslor som magin delvis utgår ifrån.

Karaktärerna som vi möter bryter av en del mot de klassiska karaktärerna som man är van vid i fantasygenren. Men det som de kastas in i är mera klassiska i form av att en grupp skall försöka att rädda världen mot en ondska, bara att det kanske är fel karaktärer som får detta på sina axlar, eller är de kanske kapabla att göra det ändå? Detta motstånd, eller vad man skall kalla det, blir en intressant och fräsch vinkel på handlingen.

I handlingen finns det även underliggande toner med humor som blandas bra med de spännande och ibland även mera känslosamma bitarna och gör att berättelsen blir en kompott som innehåller det mesta, utan att det på något sätt blir rörigt eller för mycket.

Språket är lättsamt och flyter på riktigt bra, samt att det känns genomarbetat och håller bra kvalité. Det är målande både när det kommer till världen och karaktärerna, man får lätt en bild framför sig och kan även lätt leva sig in i denna bok.

Jag rekommenderar denna till alla som vill ha en underhållande och spännande fantasybok som både är lätt att ta till sig samtidigt som den är genomarbetat i både språk och världsbygge. Den passar som sagt både till den inbitne fantasyläsaren som nybörjaren. Är man ute efter den riktigt djupgående och episka fantasyberättelsen så är det inte detta, den är som sagt mera lättsam, men absolut inte sämre, allt har att göra med vad man är ute efter att läsa. Jag ser fram emot att läsa fortsättningen för att se vart författaren tar handlingen härnäst.

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar