måndag 14 augusti 2023

Jacob Lindfors: Vinterpacket

Titel: Vinterpacket
Författare: Jacob Lindfors
Sidantal: 541
Förlag: Piratförlaget

Baksidestext:

Det här är den största krisen i svensk militärhistoria på över två hundra år. Det här är de värsta dagarna i våra liv. Men ni är utvalda för ett jobb och det jobbet är inte klart. Vill ni vara med till slutet?

Ondskan växer i djupet av de norrländska skogarna. Det gamla brottsnätverket Vinterpacket gör sig redo för en våldsam comeback. De tar sikte på Försvarsmaktens specialförband SOG, för om de kan besegra Sveriges bästa soldater kommer de att visa sig oslagbara.

Men i SOG arbetar Mattias Kassian. Han som efter en stor förlust sökte till militären för att börja om på nytt. Och när hans kollegor blir måltavlor för Vinterpackets iskalla korståg, då går Kassian i krig.

Mina tankar:

Detta är författarens debutbok och den första i en trilogi, denna kom ut 2021, andra boken, Sidenvägen, kom ut 2022 och den sista delen, Järnviljan, kom ut tidigare i år.

När det kommer till spänningsgenren i Sverige så är den traditionella deckaren den stora kakan av utgivningen. Här har vi något helt annat och betydligare ovanligare, denna är något som man kanske skulle kunna kalla för militärthriller, eller rättare sagt action. Det jag tänker på med detsamma är om man går internationellt såklart Tom Clancy och om man stannar inom landet så är det nog Lars Wilderäng som rör sig inom denna undergenre. Det finns självklart fler namn, även inrikes, som skriver men de är dessa som dyker upp först.

Nu har jag än så länge bara läst en bok av Wilderäng så jag känner att jag inte kommer kunna jämföra Lindfors med honom. Däremot så har jag läst, dock inte de senaste, många Tom Clancy-böcker så dit kommer tankarna att vandra till säkerligen mer än en gång.

En stor skillnad som jag direkt märkte mellan Lindfors och Clancy är att Lindfors håller sig betydligt närmare sina karaktärer när det kommer till handlingen, när man läser en Tom Clancy så får man ett mera avstånd från karaktärerna, det blir mera av ett fågelöverskikt när det kommer till karaktärernas agerande och känslor. Här kommer vi betydligt närmare och detta sätter oss mera mitt i handlingen i stället för att stå vid sidan av och iaktta. Detta gillade jag, det blev spännande och man kände mera för karaktärerna och man fick även en djupare insikt i vilka de var.

När jag började läsa denna så hade jag den förutfattade uppfattningen att huvudkaraktären var en som redan var en erfaren yrkesmilitär. Men till min förvåning så får vi ta del av huvudkaraktärens inträde i det militära, detta blev en riktigt positiv överraskning vi får i bokens första del ta del av bitar av Mattias Kassians uppväxt och hans uttagning-övning till SOG, som är Försvarsmaktens specialförband. Vi möter här en karaktär som har en mörk och dyster bakgrund, en trasig själ skulle man kunna säga, men även en som har en kämpaglöd som gör att han inte ger sig i första taget. Han har ett ivrigt temperament som flertalet gånger sätter honom i problem. Det blir en riktigt intressant och komplex karaktär som man lätt ta till sig och vill följa i hans utveckling.

Det är ett lättsamt men riktigt målande språk. Handlingen blir aldrig tråkig och det är ett kusligt scenario som målas upp här, speciellt nu med kriget i Ukraina i tankarna. Boken är uppbyggd med korta kapitel och handlingen rör sig framåt hela tiden i en sådan takt att även om det inte händer spännande saker så är det så gripande att man nästan glömmer bort att andas. Det var riktigt längesedan en bok på över femhundra sidor har gått så snabbt att läsa ut. Det är en riktigt bladvändare som jag bara kan ge full pott till, jag personligen kunde inte hitta några brister alls i boken.

Jag rekommenderar denna till alla som vill ha en riktigt spännande bok som bjuder på ett bra och målande språk och intressanta karaktärer och en handling som låter otrolig samtidigt som den är så nära vad som händer i världen att det skrämmer en. Allt sitter precis där det skall och jag ser verkligen fram emot att läsa fortsättningen, jag spår en riktigt bra framtid där Jacob Lindfors om han fortsätter i detta spår.

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar