torsdag 31 augusti 2023

Johan Brännström: Feber

Titel: Feber
Författare: Johan Brännström
Sidantal: 379
Förlag: Ordfront Förlag

Baksidestext:

Mikaela Sköld är reporter på Sveriges största nyhetsbyrå och ensamstående mamma till tolvåriga Vanja. Hon tvingas lämna sin febersjuka dotter ensam hemma och när hon kommer hem från jobbet är Vanja spårlöst försvunnen.

Polisen har inte mycket att gå på, men Mikaelas egna efterforskningar pekar allt mer mot Darknet den dolda, krypterade delen av nätet. Hennes sökande efter dottern tar henne allt djupare ned i en febrig och farlig värld, mörkare och mer depraverad än hon någonsin kunnat föreställa sig. Och någonstans på nätet finns en klocka som tickar ned om tjugofyra timmar startar nästa show i The Red Room. Eller är det bara en skräckhistoria som skolbarnen berättar för varandra?

Mina tankar:

Detta är författarens debutbok, denna kom ut 2020 och det är den första i serien om journalisten Mikaela Sköld. Han har redan hunnit skriv fyra böcker i serien.

Den centrala karaktären i serien är journalist som jobbar på en stor nyhetsbyrå, vars artiklar används av tidningarna. Detta påminner om TT Nyhetsbyrån vilket är ingen alls konstig känsla då författaren själv har jobbat på TT i många år, så man kan med säkerhet att han använder sig att personliga erfarenheter till Mikaelas yrkesliv.

I och med att det är en journalist i huvudrollen och att det är en deckare gör att, i alla fall mina, tankar går till Liza Marklunds böcker. Det finns absolut liknelser med dessa böcker, då först och främst att det finns en samhällskritisk syn som ligger över handlingen. Här kanske vi möter en mörkare syn, eller om man skall kalla det värld, än i Marklunds böcker.

Handlingsmässigt så känns det inte svensk utan det är en mera internationell känsla över handlingen. Med det menar jag att den fungerar helt utmärkt i alla länder, vilket är bra om den blir översatt. Vi har här en kidnappning av ett barn som leder till den mörka sidan av internet, darknet.

Vi har vår undersökande journalist men det som skiljer sig från den traditionella bilden över denna karaktär är att i stället för att vara en karaktär som undersöker en händelse som inte rör personen på en personlig nivå, i alla fall inte till en början, så har vi en från början väldigt personligt infall av händelsen då det är journalistens egen dotter som försvinner.

Det är en intressant huvudkaraktär som vi får framdiktad här. Hon är en ensamstående mamma som kämpar med att klara vardagen och arbetet samtidigt som det finns demoner från det förflutna som hon måste kämpa emot för att inte bryta ihop. Samtidigt är hon en stark karaktär med en riktig kämparanda, det är en mångbottnad person vi möter och känner att författaren gör henne till en levande person.

Språket är rappt och flyter på riktigt smidigt. Det är en nervpirrande spänning igenom hela boken och med snabba korta kapitel blir det en bladvändare som man får svårt att slita sig ifrån.

Jag rekommenderar denna till alla som vill ha en riktig spännande och genomarbetat deckare som bjuder på precis det man vill ha av en deckare åt det lite mörkare och våldsammare hållet. Vill man ha en mera mysdeckare så är det nog inte denna bok man letar efter. En riktigt bra debut och lovande start på en intressant serie som jag absolut känner att det kommer ha mycket att bjuda på, vilket det redan har gjort då jag ligger efter med tre böcker som jag med glädje kommer att läsa.

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar