måndag 4 januari 2021

Anne-Marie Schjetlein: Döden Under Ytan

Titel: Döden Under Ytan
Författare: Anne-Marie Schjetlein
Sidantal: 288
Förlag: Bokfabriken

Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket.


Baksidestext:

Andreas och Stina väntar barn och allt borde vara frid och fröjd, men det är något som skaver. Stina avskärmar sig och när hon plötsligt blir inlagd på sjukhus står Andreas ensam med ansvaret för de fyra barnen. Vad är det som Stina döljer?

Samtidigt kommer en svårt skadad yngling in till akuten i Halmstad efter en motorcykelolycka. Andreas känner igen den medvetslöse pojken och ringer de chokade föräldrarna. När pojken en tid senare, uttorkad och svårt medtagen, återkommer till akuten, anar Andreas att det är någonting som inte stämmer. Varför dyker han upp igen? Ett mörkt familjedrama rullas upp, där skuld och hemligheter länge dolts.

Mina tankar:

Detta är författaren Anne-Marie Schjetleins fjärde bok om kirurgen Andreas Nylund, de tidigare heter Döden Kvittar Det Lika, Döden Den Bitterbleka och Döden Ingen Ser. Denna kom ut 2019 och det har även kommit en femte bok, Döden Som Vakar.

Då det är en del i en serie så rekommenderar jag att man läser böckerna i rätt ordning, då det är många röda trådar i de olika återkommande karaktärernas liv som tas upp. Man kan hänga med i handlingen om man inte har läst de tidigare böckerna, men vill man som sagt ha ut det mesta av serien så läs den i rätt ordning.

Än en gång så följer vi Andreas både på jobbet och privat. De som har läst de tidigare böckerna vet att det hänt en hel del när det kommer till hans familjesituation. Jag minns att i första boken så kändes inte han som en helt sympatisk person, han gjorde en del saker som inte kändes rätt. Men ändå kändes han intressant så man ville veta mera om honom, samt så hamnar han även i spännande och farliga situationer som gör att nyfikenheten hålls uppe.

Förutom Andreas och hans familj så får vi även träffa, i några tillbakablickar, en pojke och hans tvilling. Till en början så är de anonyma. Dessa kapitel målar upp en bild av en familjesituation som verkar spänd och kanske inte den allra bästa. Vi få bitvis reda på vad som händer dessa pojkar tills denna del av handlingen kommer ifatt nutiden. Delvis genom Andreas jobb så korsas dessa två händelser.

Detta är en relationsroman kryddad med en stor bit spänning, det är en psykologisk thriller. Med korta och snabba kapitel så flyttar vi oss snabbt framåt i handlingen. Författaren skildrar på ett bra sätt personer som befinner sig, av olika anledningar, i pressade situationer och det känns som att de kan bryta ihop när som helst.

Författaren får till en bra stämning och även en osäkerhet om vad som kommer att hända härnäst i handlingen. Detta gör att man får svårt att släppa boken, man skall bara läsa ett kapitel till, för att se hur allt kommer att sluta.

Det är ett bra språk som är lätt att ta till sig och jag tycker att författaren är bra på att få till karaktärer som kanske inte alltid är helt perfekta, precis som människor är i verkliga livet. Alla gör vi både bra och dåliga saker eller val, vi har våra brister. Det är kanske därför det är lätt att få kontakt med dessa karaktärer, de är mänskliga.

Efter denna fjärde bok så undrar man hur Andreas, och även hans familj, orkar med allt som händer, det är som att man tycker synd om dem. Det börjar bli ett riktigt farligt liv som han lever. Men jag ser ändå fram emot att läsa fler böcker om honom för att se vad författaren utsätter honom för i framtiden, för det är spännande och underhållande.

Omdömen om tidigare böcker av författaren:

Döden Kvittar Det Lika (Andreas Nylund #1)
Döden Den Bitterbleka (Andreas Nylund #2)
Döden Ingen Ser (Andreas Nylund #3)

Inbunden Bokus Adlibris
Pocket Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar