torsdag 29 juni 2017

Elin Niklasson: Med Hjärtat I Halsgropen


Titel: Med Hjärtat I Halsgropen (2015)
Författare: Elin Niklasson
Sidantal: 256
Förlag: Fantasiförlaget

Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket.

Handling:

Tozan är fjorton år och har levt sitt liv i slottet Högvatten där hans far är general och kungens högra hand. Han får reda på en ondskefull plan som kungen och hans far planerar som kommer att kosta många människors liv. Han flyr med en amulett, som är gjord av en speciell metall som kan fungera som ett vapen, för att varna människorna.

Mina tankar:

Detta är en fantasybok som följer den vanliga mallen med en grupp människor som slår följe på en resa. Men det är inget fel med det. Författaren sticker kanske inte ut med sin handling, men den är fint förpackad och håller sig nära huvudkaraktären istället för att ha ett stort persongalleri, vilket ibland kan bli lite överväldigande i vissa fantasyverk. Språket flyter på bra och är målande. Fast den är mest riktad till ungdomar så finner jag även en hel del vuxet i den också, så om man är äldre och gillar fantasy och vill ha något enklare men ändå välarbetat så kan detta vara något att spana in.

Världen är mörk och det hänger en fara i luften hela tiden från den ondskefulle kungen. Man får reda på saker om världen i den takt som huvudpersonen själv får reda på dem, han har levt hela sitt liv i slottet och inte varit utanför dess murar, så han vet endast det som andra har sagt till honom. Tillsammans med honom får man upptäcka världen.

Det som imponerar mig också är att författaren var endast 16 år när hon skrev denna berättelse. Att redan vid en sådan ung ålder ha ett så bra flyt i språket och att kunna utveckla en historia till en hel bok ser lovande ut för framtiden. Jag kommer absolut hålla utkik efter fler böcker.

Pocket Bokus Adlibris

Följ mig på facebook.
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
 

tisdag 27 juni 2017

Jenny Rogneby - Leona - Tärningen Är Kastad


Titel: Leona - Tärningen Är Kastad (2014)
Författare: Jenny Rogneby
Sidantal: 364

Handling:

En naken och blodig sjuårig flicka går in på en bank i centrala Stockholm och får med sig ett miljonbelopp. Brottsutredaren Leona Lindberg får ärendet på sitt bord.

Mina tankar:

Med det samma som jag började läsa boken så drog jag liknelser med Leona Lindberg och Saga Norén från tv-serien Bron. Båda karaktärerna följer inte den vanliga normen och säger precis vad de tänker. Skillnaden är att Leona har känslor medans Saga saknar förmåga att visa dem.

Boken börjar som en vanlig polisutredning men, utan att avslöja för mycket, så har den några vändningar som i alla fall inte jag såg komma. Med denna tvist är den en välkomnande frisk fläkt i den stora deckarvågen som vi är inne i nu.

Språket är bra och medryckande. Handlingen är snabb, det händer något hela tiden. Det är spännande rakt igenom och man vill läsa vidare för att se hur allt slutar. Leona är en färgstark personlighet med problem både på jobbet och privat. Hennes beteenden gör henne inte direkt till en älskvärd figur men ändå fängslas man av hennes handlingar och man bryr sig om vad som skall hända.

Leona - Tärningen Är Kastad är Jenny Rognebys debutbok och första boken i serien om brottsutredaren Leona Lindberg. Utan att ha läst mer i serien så vill jag säga att man, för att få ut mest, skall läsa dem i rätt ordning. Andra boken Leona - Alla Medel Tillåtna kom 2016 och tredje boken Leona - Utan Mänskligt Värde kommer senare i år. Rekommenderar den till alla som gillar polisutredningar men kanske vill ha en liten annan vinkel på det hela. Jag kommer absolut läsa mera om Leona.
Inbunden Adlibris
Pocket Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris

Följ mig på facebook.
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur

söndag 18 juni 2017

Nathalie Sjögren: Undergång


Titel: Undergång (2016)
Författare: Nathalie Sjögren
Sidantal: 244

Ett recensionsex från förlaget. Tackar så mycket.

Handling:

Tvillingsystrarna Emy och Melissa hittar sin faster död i sommarstugan. Innan de ens har hunnit att fatta vad som hänt försvinner Melissa igenom någon slags gång. Emy försöker finna sin syster och dras in i en annan värld, underjorden, där olika väsen från den nordiska folktron inte längre är sagor utan verkliga.

Mina tankar:

Ser att man klassar den som skräck, men jag skulle allt klassa den mera som en sorts fantasy.

Språket är enkelt och handlingen är snabb men ändå detaljrik, man kastas in i handlingen från första sidan och det går undan. Boken riktar sig till äldre ungdomar/yngre vuxna men som vuxen som gillar fantastik så är den ett utmärkt val också. Den är våldsam och blodig i sina stunder så en liten varning för de som inte gillar detta.

Det är en innehållsrik värld som målas upp och jag tror att detta är bara är början till allt vad som finns i underjorden. Boken slutar lite öppet och som jag förstår det så arbetar författaren på en fortsättning. Den nordiska folktron finns det mycket att hämta ifrån och med alla dess olika väsen finner jag den väldigt intressant, skall bli spännande att se vad som mer döljer sig i denna värld.

Kartonnage Bokus Adlibris

Följ mig på facebook.
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur

fredag 16 juni 2017

Gregg Hurwitz: Vem Är Evan Smoak?


Titel: Vem Är Evan Smoak? (2016)
Originaltitel: Orphan X
Författare: Gregg Hurwitz
Sidantal: 303
Förlag: Bokfabriken

Handling:

Evan Smoak blev vid 12 år ålder rekryterad av en topphemlig organisation inom försvarsmakten. När den läggs ner så går han under jorden och startar ett eget projekt där han följer de regler han fick lära sig under träningen. Han börjar hjälpa personer som inte kan få hjälp av det vanliga rättsväsendet. Hans senaste uppdrag går dock inte som väntat.

Mina tankar:

Språket och väldigt rakt på sak, enkelt och avskalat med bra flyt. Handlingen likaså, inga komplicerade invecklingar utan det är 100% spänning och fart från första sidan och håller hela vägen till sista.

Många omdömen jag läst liknar Evan Smoak med Lee Childs Jack Reacher och jag kan inget annat än att hålla med om detta. Dock så skiljer sig dessa två karaktärer ändå. Båda två har sina principer/regler som de håller på och de hjälper den "lilla" människan mot den stora faran som hotar dem. Evan Smoak använder betydligt mera högteknologiska saker än vad Jack Reacher gör (är ju knappt att han vill använda mobiltelefon). Jag skulle vilja säga att Evan Smoak är en blandning av Jack Reacher och Ethan Hunt (Tom Cruice) från Mission Impossible-filmerna, dock inte riktigt så högteknologisk.

Jag rekommenderar denna bok till alla som gillar Lee Child eller böcker med hög fart och action. Detta är den första boken i en serie, den andra har redan kommit på svenska och heter En Man Från Ingenstans. Nu har jag inte läst den andra boken ännu, men den sägs vara fristående. Dock så känns det efter att ha läst denna att man inte skall ge sig på andra boken först utan jag misstänker att den är en fortsättning på vissa saker som händer i första boken.

Inbunden Bokus Adlibris
Pocket Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris

Följ mig på facebook.
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur

söndag 11 juni 2017

Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren: Engelsforstrilogin


Titel: Cirkeln (2011), Eld (2012) & Nyckeln (2013)
Sidantal: 520, 638 & 818

Handling:

Sex tjejer, som har ingenting gemensamt, dras en kväll till en och samma plats. Där får de reda på att de är häxor och deras krafter har vaknat upp. De är även de utvalda att hindra att demonerna öppnar en portal och förgör världen.

Mina tankar:

Att kategorisera dessa böcker är lite svårt. De innehåller det mesta. Det är en "ungdomar på väg till vuxenvärlden"-berättelse med en stor del magi och en gnutta skräck. Den riktar sig nog mest till ungdom/unga vuxna men även till äldre har den mycket att ge.

Författarparet har fått till det riktigt bra med känslan att vara tonåring på väg att ta steget ut i vuxenvärlden. Den där känslan att man inte vet vart man hör hemma och allt är mest bara förvirrande och överväldigande. Berättelsen fick en att tänka tillbaka till sin egen tid i skolan.

De sex tjejerna är så olika som de bara kan bli, ändå finner de en gemenskap i att försöka förstå och kontrollera sina nyupptäckta krafter och deras uppgift att rädda världen. Vi har den mobbade och mobbaren, plugghästen och den farliga och mystiske tjejen, ja alla klassiska high school-filmer karaktärer finns där. Men det är inte så pinsamt endimensionellt som det kan bli i vissa av de filmerna, karaktärerna har en djup som gör dem till unika och intressanta personer, det finns mer under ytan än deras roller.

Om någon blir avskrämd av sidantalet i böckerna så behöver man inte oroa sig. Språket flyter på riktigt bra och sidorna bara försvinner. Handlingen är riktigt spännande och målar upp en bra bild över staden och personerna i den. Man vill hela tiden läsa mera för att få reda på vad som händer. Berättelsen har ett ordentligt djup och tar upp väldigt många samhällsproblem, som t.ex. missbruk, misshandel, otrohet, utanförskap och mobbing, och den gör det riktigt bra.

Jag rekommenderar varmt denna trilogi till alla som vill ha spänning och magi i ett välarbetat paket.

Cirkeln
Pocket Bokus Adlibris

Eld
Kartonnage Bokus Adlibris
Pocket Bokus Adlibris

Nyckeln
Kartonnage Bokus Adlibris
Pocket Bokus Adlibris

Följ mig på facebook.
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur