söndag 28 juli 2019

Gustafson & Kant: Sändebudet


Titel: Sändebudet
Författare: Anders Gustafson & Johan Kant
Sidantal: 290
Förlag: Bokfabriken

Handling:

Den erfarna kriminalinspektören Solbritt Andersson står inför sin svåraste utmaning hittills. Hon och hennes kollegor arbetar med en omfattande utredning av företaget Rankena Tech, som bakom de putsade fasaderna tycks ha vida förgreningar till internationell brottslighet. Polisen närmar sig ett genombrott i fallet, men blir alltmer frustrerande över att de ständigt ligger steget efter. Finns det läckor eller infiltratörer i Norrtälje polishus? Samtidigt hittas ett lik guppande i hamnen vid Svartlkubben utanför Singö. Har offret, en tillbakadragen man som bott vid havet i hela sitt liv, verkligen drunknat på grunt vatten? Vilka är hans kopplingar till öns militära förflutna och till den charmige och maktfullkomlige prästen i Singö kyrka?

Mina tankar:

Detta är tredje boken av författarduon Gustafson och Kants serie om polisen Solbritt och Singö. Denna kom 2017 och i år, 2019, kom den femte boken i serien.

Böckerna är fristående men jag rekommenderar att man läser böckerna i ordning. De tre första böckerna utgör en trilogi där man i första boken får ta del av en historia som rör sig om spioner på Singö. I denna tredje boken så får vi upplösningen på just detta fall, så därför är det att föredra att läsa dem utgivningsordning.

Precis som de två tidigare böckerna så märker man att författarna har tagit som mål att inte beskriva det hemska på ett blodigt sätt. Dock så kan jag säga att i denna boken förekommer det bitar med en speciell karaktär som är hemsk på ett psykologisk och manipulativt sätt. Så även om de inte vill lyfta fram det hemska och gotta sig i det så förekommer det död och andra hemskheter men de tar det på en lägre nivå än andra brukar göra.

Jag skulle nästan vilja klassa detta som en mysdeckare, för även om det är poliser och ett brott som skall utredas så ligger det en hel del mysfaktor över boken också. Det är en hel del om de olika karaktärernas privatliv och vad som händer runt dem. Det bjuds hem till middag och andra vardagssysslor, samt till exempel Solbritts man som håller på att göra en bok om Singö.

Om man är orolig att denna relationsbit av boken tar överhand och låter fallet falla i glömska behöver man inte vara det. Fallet är den drivande delen i berättelsen och det är spännande och intressant att följa. En liten bonuspoäng är att det blandas verkliga händelser i form av mordet på Olof Palme.

Språket är lätt att ta till sig och känns riktigt genomarbetat. Det är lagom beskrivningar och känns som att det är precis lagom för att detta skall vara en bok som man bara kan koppla av med och låta sig följa med i berättelsen.

Det är ett bra avslut på just denna historia som har brett ut sig i tre böcker. Men det är som sagt inte slut för Solbritt och de andra poliserna på Singö, boken lämnar en del avstickare öppna för kommande böcker.


Omdömen om tidigare böcker av författarna:
Singöspionen
Mordbrännaren

Inbunden Bokus Adlibris
Pocket Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Bokbloggar.se

fredag 26 juli 2019

Marija Fischer Odén: Nedom


Titel: Nedom
Författare: Marija Fischer Odén
Sidantal: 295
Förlag: Undrentide 

Ett recensionsex från författaren, tackar så mycket. 

Handling:

Det är uppbrottstid, avskedstid – en tid att förstå uppdrag från gudar och väsen. Från Moderns ö bär Utter med sig hemligheter hon inte vågar berätta för någon, medan Våg kämpar med överväldigande uppdrag och överrumplande känslor. Storms armé ger sig av mot bergen för att erövra beoifolkets oövervinnerliga metall och möter enorma krafter, vissa som fiender och andra som allierade. Tre sällskap färdas – längs med dödsrikets tröskel, till ett sagofolk och mor guld och ära varhelst det må finnas.

Mina tankar:

Detta är andra boken i författaren Marija Fischer Odéns fantasytrilogi, den första delen heter Tvåhjärtat, läs här vad jag tyckte om den.

Då det är andra boken i en serie så rekommenderar jag att man har läst första delen innan namn läser denna, annars tror jag att det är mycket som man inte förstår. Nu var det nästan ett år sedan jag läste första delen och det har blivit en del böcker där emellan så då kan det ju vara svårt att komma ihåg vad som hände i förra boken. Denna löser detta på ett bra sätt att i de första kapitlen av boken så har några av karaktärerna några stunder som de tänker tillbaka på vad som har hänt dem. Detta fungerar som en återuppfriskare av minnet så att man kommer ihåg de viktigaste bitarna av förra boken.

I förra boken blev vi presenterade för den alternativa värld som denna bokserie utspelar sig i. Det är mycket inspirerat av vikingatiden och dess mytologi. Längst bak i boken står det om författaren och hon säger att hon blev inspirerad att skriva en berättelse som utspelar sig i Hälsingland under järnåldern och att fantastiken alltid funnit med henne. Resultatet blev denna berättelse. I denna går vi längre in i världen och får veta mera vad som döljer sig i den.

Den första boken var början på resan för de olika karaktärerna. De hade alla olika mål och det hände många saker under resan gång. Nu fortsätter resan för dem och i denna är en stor del av den en slags andlig resa där vissa karaktärer får genomgå inte bara en yttre resa utan även en inre resa där de får hantera frågor om vem de är och vad för egenskaper de har fått och hur man skall hantera dem.

Denna bok går in på djupet mera än förra boken. Det är en fantasirik värld som vi träder in, när jag läste denna så tänkte jag att magin i boken är mera i stil med shamaner och druider än den klassiska magin med magiker. Så vill man ha en sådan magi istället är detta bokserien att spana in.

Språket är finstämt och målande, det är bra miljöbeskrivningar. Karaktärerna är välskapta, de har ett djup som gör dem intressanta. Och jag sa det om den första boken och säger det om denna också, ”den onde” eller vad man skall kalla antagonisten är inte rakt igenom ond och går omkring och är ond. Han är mera komplex än det och har en mera gråzon, det han gör anser han är nödvändigt och inte ont. Dock så gör han, utan att avslöja för mycket, en del saker i denna bok som visar vilket håll han är på väg att gå.

Detta är en bra mellanbok i en trilogi. Den för handlingen framåt och lägger, som sagt, även till en mera djup i berättelsen. Jag ser fram emot att läsa om resans slut i den sista delen, som det är nu är slutet helt öppet och allt kan hända. Ska bli spännande och se om det kommer några överraskningar i den.

Häftad Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Bokbloggar.se


onsdag 24 juli 2019

Mårten Dahlrot & Joakim Hanner: Flickan I Hörnet


Titel: Flickan I Hörnet
Författare: Mårten Dahlrot & Joakim Hanner
Sidantal: 41
Förlag: Swedish Zombie

Handling:

- Och så levde de lyckliga i alla sina dagar, säger mamma.

Men Liam vet att det inte gäller alla. Till exempel gäller det inte den döda flickan i Liams rum. Hon som står stilla borta i hörnet. Och kanske gäller det inte Liam heller…

Mina tankar:

Detta är första boken i skräckserien Sagor För Döda Barn, detta är något unikt som en pekbok, i stil med Max-böckerna, som riktar sig till en mera vuxen publik.

Skaparna bakom denna bok är duon Mårten Dahlrot och Joakim Hanner. Dahlrot står för texten i boken och han har tidigare varit med och skapat skräckföljetongen De Ögondöda, som publicerades på Instagram under vintern 2017-18. Bilderna står Hanner för och han har en skräckserie bakom sig.

Det som slår mig när jag läser denna bok är hur sparsmakad denna är. Det är minimalt med text i den, precis som en pekbok för barn skall vara, och bilderna är svartvita utan allt för många detaljer. Det är minimalistiskt på ett riktigt bra sätt, ibland behövs det inte mer för att sätta igång läsarens fantasi.

Orden är väl utvalda och utan att man får allt skrivet så anar man att något är fel. Det är små saker i texten som gör att det som borde vara en trevlig sagostund för ett barn blir något hemskare. Några väl valda ord som kryper innanför huden på en och får en att rysa.

Bilderna är som sagt svartvita och även de inte allt för detaljerade, men de är stilrena och tillsammans med texten bygger upp stämningen i boken helt perfekt. De hjälper till att sätta fingret på det som är fel i den idylliska bilden med föräldern som skall läsa en nattsaga för sitt barn.

Skall påpeka igen att detta verkligen inte är en bok som man köper för att läsa för sitt eget barn. Inte i alla fall som man vill att barnet skall sova. Denna bok är till alla som gillar skräck och speciellt om man gillar de klassiska serier som Twilight Zone, Tales From The Darkside och liknande härliga skräckserier.

Vet inte om detta kan vara världens första skräckpekbok för vuxna, i alla fall är det den första som jag har hört talas om och kan säga att detta koncept fungerade helt utmärkt. Jag ser fram emot fler små rysliga böcker i denna serie.

Inbunden Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Bokbloggar.se