fredag 28 juli 2023

Eva Häggmark: Mörkret utanför

Titel: Mörkret utanför
Författare: Eva Häggmark
Sidantal: 245
Förlag: Dystopia Publishing

Ett recensionsex från författaren, tackar så mycket.


Baksidestext:

ad händer när vanliga människor möter något totalt oväntat? Vad gör man när man hittar sin egen gravsten i garaget? När den nya kollegan börjar förfölja en? Eller när ens make påstår att han i själva verket är död?

Mina tankar:

Detta är författarens andra bok och det är en novellsamling som går i skräckens spår. Denna kom ut 2021.

När det kommer till novellsamlingar så kan man få en känsla av spretighet, med det menar jag att de olika novellerna som samlingen består av inte har något gemensamt, även om de är inom samma genre så känns de som att de inte hör ihop. Detta är mera en självklarhet när man pratar om antologier, alltså en novellsamling där flertalet författare har bidragit. Här har vi i stället en författare som samlat sina noveller och även när jag tidigare läst sådana samlingar så har man känt av att novellerna inte hör ihop när det kommer till berättarstil och tema.

Nu är såklart inte alla novellsamlingar på detta vis och denna är absolut inte detta. Kanske inte alla, men så gott som, noveller i denna samling har mycket gemensamt, även om de var för sig står ut och inte är en kopia av varandra. Något av det gemensamma är att de är på något sätt skräckberättelser, de flesta övernaturliga på något sätt, men andra är mera psykologisk skräck. En annan gemensam sak är att karaktärerna som de olika novellerna centrerar sig runt är kvinnor som behöver hantera det onaturliga i det vardagliga livet.

En annan sak som jag fann uppfriskande med de flesta novellerna i samlingen är att de lämnar saker för läsaren att tolka eller spinna vidare på. Man får inte allt skrivet vad det är som pågår i de olika novellerna, författaren lämnar en del osagda saker för oss läsare att ta till oss och göra vad vi nu vill göra med det. Gillade denna interaktion med läsarens egen fantasi.

Språket är rakt igenom boken lätt att ta till sig och jag tycker att författaren lyckas med att få till en ryslig stämning i varje novell. Det kanske inte är så skrämmande att man blir mörkrädd men jag kände av rysligheten till någon grad i novellerna.

Jag rekommenderar denna till alla som vill läsa skräck som får ens egen fantasi att gå i gång. Om man gillar tv-serier som till exempel Tales from the Crypt där nästan varje avsnitt avslutas med någon slags tvist så tror jag absolut att man kommer att uppskatta denna novellsamling. Jag hoppas på att författaren kommer i framtiden med flera härliga berättelser inom skräcken.

Omdömen om tidigare böcker av författaren:

Blodsmak

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

tisdag 25 juli 2023

Mats Ahlstedt: Dockmakarens dotter

Titel: Dockmakarens dotter
Författare: Mats Ahlstedt
Sidantal: 276
Förlag: Kabusa Böcker

Baksidestext:

Hennes namn var Kim-Ly. Om trettiofem dagar, den tjugoandra januari, skulle hon fylla år. Men hon tänkte inte på sin födelsedag. Ett annat datum var viktigare, den åttonde januari 1972. Då, tidigt på morgonen, greps hennes pappa John Anderson av polisen för att utvisas till USA.

Det var den dagen, den åttonde januari, hon skulle avsluta sitt jobb. Det var så hon såg det. Hon var soldat i ett eget krig. Inte det krig där USA:s armé mördat två miljoner av hennes mammas landsmän, men ett krig för hennes mamma, pappa och svårt handikappade syster.

Polisen får snart anledning att jaga en seriemördare, men när även Kim-Lys syster avlider, visar det sig att inte bara Kim-Ly vill ta lagen i egna händer. Fängelseprästen Johannes Brobeck var nära vän till Kim-Lys föräldrar under Vietnamrörelsen på 70-talet. Han tvivlar på att Kim-Ly verkligen är skyldig till mord och gör allt för att hjälpa henne.

Fatima Wallinder har fått ett komplicerat fall på sitt bord som inte blir enklare av att flera av hennes kollegor har svårt att acceptera en ung kvinna med somalisk bakgrund som chef.

Mina tankar:

Detta är den sjätte delen om poliserna Fatima Wallinder och Sören Högström och deras kollegor vid länskriminalen i Göteborg. Denna kom ut 2012. De tidigare delarna heter Dödsängeln, Violinisten, Den röda damcykeln, Mordet på Ragnhildsholmen och Dömd för livet.

Boken är i och för sig rätt så fristående när det kommer till den historia som målas upp här. Dock så finns det en slags röd tråd när det kommer till de återkommande karaktärerna, hur deras liv, privata som yrkes, utvecklas. Är man som jag, som vill följa karaktärer genom en serie i rätt ordning så skall man absolut läsa de tidigare delarna innan man hoppar på denna. Men som sagt, det är absolut inget nödvändigt.

Precis som i några av de tidigare delarna i serien så fokuserar handlingen inte på de återkommande karaktärerna utan det är de nya som man följer mera. Detta gör att man får snabbare en djupare insikt i just det aktuella fallet. Vi som läsare vet mer än vad de utredande poliserna gör. Självklart så följer vi poliserna också, men till en början så fokuseras det på de nya. Får säga att det är en bra mix som gör att de nya karaktärerna blir snabbt någon som vi lär känna. Detta kanske är ett tecken på att man skall ha läst de tidigare böckerna innan man läser denna då man genom de olika böckerna får veta mer och mer om de återkommande karaktärerna.

En intressant iakttagelse när det kommer till de återkommande karaktärerna så är det så att i de första böckerna Sören Högström som man skulle säga är huvudrollspersonen, men genom serien så har det blivit mer och mer Fatima Wallinder som är den centrala karaktären. Om det är något som författaren hade i tankarna redan från första boken eller om det är något som växt fram av sig själv då han kanske tyckt att Fatima är en mera intressant karaktär att följa. Oavsett så förstår jag valet, för Fatima, med sin bakgrund, blir en intressant person att följa genom många böcker.

När det kommer till det aktuella ämnet i just denna bok så kanske Vietnamkriget känns nu som det är lite avlägset om man inte tillhör den äldre skaran av läsare. Dock så hanterar författaren det på ett bra sätt som gör att är man inte insatt i vad som hände då så kan man ändå lätt hänga med i handlingen som fokuserar mera på de olika personernas känslor än vad som hände historiskt. Det är en berättelse om hämnd och även förlåtelse.

Språket är som vanligt lätt att ta till sig och boken är uppdelad i korta kapitel, som hoppar mellan de olika karaktärerna och för handlingen framåt med en bra fart. Det blir aldrig långtråkigt och ändå får man en bra uppbyggnad.

Jag rekommenderar denna till alla som vill ha en lättsmält deckare som bjuder på underhållande spänning. Med handen på hjärtat så kanske inte boken är unik eller något revolutionerande, kanske det inte heller är något som man kommer att komma ihåg år efter man läst den. Men den dög mer än väl som en avkopplande läsning för stunden och ibland är det just det som man behöver. Koppla bort vardagen med något underhållande och lättsmält.

Omdömen om tidigare böcker av författaren:

Dödsängeln (Sören Högström och Fatima Wallinder #1)
Violinisten (Sören Högström och Fatima Wallinder #2)
Den röda damcykeln (Sören Högström och Fatima Wallinder #3)
Mordet på Ragnhildsholmen (Sören Högström och Fatima Wallinder #4)
Dömd för livet (Sören Högström och Fatima Wallinder #5)
När inget annat återstår (Ella Werner #1)
Öga för öga, tand för tand (Ella Werner #2)
Ondskans ansikte (Ella Werner #3)
Trojanen (Ella Werner #4)

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

söndag 23 juli 2023

Peter Westberg: Europa Refugium

Titel: Europa Refugium
Författare: Peter Westberg
Sidantal: 244
Förlag: Miramir Förlag/Whip Media

Baksidestext:

Välkommen tillbaka till helvetet. Rinnande vatten och elektricitet tillhör de mest frekventa önskedrömmarna.

Ett samhälle i totalt kaos. Utan lagar och regler återstår endast överlevnad.

Ingen går säker. Faran lurar överallt och utgörs av såväl friska som smittade.

Vart tar du vägen när allt du tagit för givet gått förlorat? Vem kan du lita på?

Mina tankar:

Detta är, om jag inte misstar mig, författarens tredje bok och det är fortsättningen på hans debutbok Europa Pandemus. Denna kom ut 2021.

Det är en direkt uppföljare till första boken så man skall läsa den innan man läser denna för att hänga med i vad som pågår. Det var ett tag innan jag själv läste första så jag kom bara ihåg de stora bitarna, men det dröjde inte länge innan jag var inne i handlingen ingen.

Om man förenklar handlingen så kan man säga att det är ett virus som sprider sig över världen, ett virus som gör människorna till blodtörstiga och aggressiva samt primitiva versioner av mänskligheten. Det närmaste ordet man har är att säga att de blir zombies.

I den första boken så följde vi flertalet människor i deras kamp för att överleva detta virus och de mordiska varelserna som det skapat. Boken hoppade fram och tillbaka mellan två tidpunkter, dels själva starten på utbrotten och ett antal månade senare när samhället mer eller mindre redan kollapsat.

Denna bok är uppbyggd på samma sätt. Vi möter igen den människor som överlevde första boken på deras fortsatta jakt efter någonstans att bo som inte är smittat. Vi möter även ett antal nya karaktärer och genom att följa dessa i både dåtid (utbrottet) och nutid får vi en större och bättre bild över vad det var som hände vid själva utbrottet samt vad som händer nu.

Det är ett lättsamt språk och handlingen drivs fram med bra fart och det händer något hela tiden som flyttar en framåt, det känns aldrig långsamt eller tråkigt. Det är spännande och ibland riktigt nagelbitande, man vet aldrig vilka som kommer att överleva detta. Det finns även en underliggande humor, i både handling och karaktärer, som gör att man drar lite på smilbandet fast det är blodigt och farligt.

På grund av denna handling och vad som hände i den verkligen världen så är tankarna inte långt borta från coronan. Detta gör kanske att man känner att det tar emot att läsa en handling som denna. Första boken läste jag innan coronan bröt ut så då fanns inte dessa tankar i mitt huvud. Nu blev vi inte blodtörstiga monster när vi fick corona, men man får säga att den ändå visade i vissa stunder den sämsta sidan av mänskligheten. Så även om författaren visar den absoluta och extremaste version av den dåliga sidan av mänskligheten, i form av kannibaler, så får man säga att han på ett sätt återspeglar vad som kunde hända om detta hände i verkligheten.

Jag rekommenderar denna, och den första boken, till alla som vill ha en spännande och samtidigt underhållande handling om samhällets förfall i form av en pandemi och zombieattacker, samt kanske en eller en annan överraskning under resans gång.

Omdömen om tidigare böcker av författaren:

Europa Pandemus (Europa Compendium #1)
Aurora Beskyddaren

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

torsdag 20 juli 2023

Johannes Pinter: Den köttätande tentakelväxten

Titel: Den köttätande tentakelväxten
Författare: Johannes Pinter
Illustrationer: Lucas Svedberg
Sidantal: 93
Förlag: Egmont Publishing

Baksidestext:

I denna första bok i bokserien ”MONSTER MONSTER” är de fem klasskompisarna Tove, Charlie, Musse, Johanna och Oliver med om en konstig händelse i skolan. Efteråt upptäcker de något magiskt: deras kreativa förmågor har blivit till superkrafter. De kan påverka världen runt omkring sig med sitt tecknande, målande, skrivande och filmskapande.

Men de upptäcker något annat också: det börjar dyka upp monster i den lulla staden. Monstren verkar komma ur barnens egna mardrömmar. Exempelvis den köttätande tentakelväxten som är väldigt hungrig på människor.

Den enda som kan besegra monstren är barnen med sina magiska förmågor.

Mina tankar:

Detta är den första boken i serien Monster monster, som är skräckböcker som riktar sig till barn i åldersgruppen 6-9.

I denna första bok så möter vi huvudkaraktärerna, som består av fem barn och en lärare. En dag så missar barnen bussen som skall ta skolan på en resa till Stockholm, de blir kvar i skolan tillsammans med deras bildlärare. Bildläraren tar fram en gammal filmprojektor och visar några naturfilmer, det börjar regna och blixten slår ner i skolan. Blixten går igenom barnen och snart visar det sig att de har fått magiska förmågor, med hjälp av deras olika talanger så kan de skapa saker. Men det är inte bara de som fått magiska förmågor, projektorn skapar monster. Nu blir det upp till barnen att bekämpa dessa monster med sina nya förmågor.

Johannes Pinter är väl bevandrad i skräckens fotspår. Han har tidigare skrivit vuxenskräck men även gjort skräckfilmer. Med denna serie så ger han sig på att utbilda de minsta när det kommer till skräcken och det tycker jag, som skräckälskare, är riktigt bra och rätt. Anser att ju tidigare man får blodad tand för skräck ju bättre kan det bara bli. Själv så blev man matad med filmer som Aliens när man var runt sju-åtta år och började läsa Stephen King när jag var kanske elva.

När det kommer till Johannes vuxenskräck så är de riktigt bra och kusliga på ett sätt som kryper på en. Här har vi, vilket man precis anande innan man började läsa boken, en mera nedtonad skräck. Det är en lagom nivå när det kommer till vilken ålder den riktar sig till. De är mera underhållande och fantasirika än skrämmande och jag tror att det är det som är författarens huvudmål i denna serie samt att lyfta fram barns fantasirikedom och att de skall våga använda den. Så jag tror inte att någon kommer att få några mardrömmar av boken, men kan inte lova det till hundra procent.

Språket är enkelt och håller sig rakt på sak och målar inte ut handlingen allt för mycket, vilket är precis vad man räknar med med tanke på vilken ålder boken riktar sig till. Stilen är, likt de flesta barnböcker, att handlingen pratar direkt till barnen, vuxenböcker brukar mera låta läsaren stå vid sidan av handlingen och få den uppmålad för sig.

Det händer saker hela riden i boken och det är bra för det håller uppe intresset bland åldersgruppen som den riktar sig till. Hade den varit långsammare så tror jag att det fanns en risk att barnen hade tappat intresset för handlingen. Det blir en bok att sluka både som högläsning och att läsa själv. Det är en bra mix av spänning, skräck och humor. Boken slutar med en slags cliffhanger som hintar om vad som kommer att hända i nästa bok.

Jag rekommenderar den till alla barn som vill ha en bok som man kommer att sluka. Som jag nämnde tidigare så tror jag att detta är en bra inkörsport till skräckens underbara värld. Hela serien består av 14 böcker och jag kommer absolut att läsa några fler i denna serie för att se hur Johannes Pinter utvecklar denna historia.

Omdömen om tidigare böcker av författaren:

Vackra kyrkor jag besökt och de fruktansvärda jag där mött
1007
De mörkermärkta (De mörkermärkta #1) (Tillsammans med Mattias Leivinger)
Stormskörd (De mörkermärkta #2) (Tillsammans med Mattias Leivinger)
Karmakoma

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

tisdag 18 juli 2023

Pernilla Ericson: När du vänder dig om

Titel: När du vänder dig om
Författare: Pernilla Ericson
Sidantal: 284
Förlag: HarperCollins

Baksidestext:

En kvinna blir brutalt våldtagen av en okänd man i sitt eget hem på Södermalm i Stockholm. Förövaren kan gripas på plats och vid första anblicken ser det ut som ett enkelt ärende. Men ingenting är som det verkar. Det fanns en inbjudan. Ett meddelande om hårdhänt sex.

När Erlagruppen åter samlas, tar de sig an ett fall präglat av kvinnohat. Utredningsteamet jagar någon, eller några, som inte skyr några medel för att terrorisera kvinnor. En stulen identitet på nätet blir ett effektivt vapen. Och skräcken sprider sig.

Samtidigt kämpar polis Liv Kaspi med sitt privatliv. Hon älskar en man med en bakgrund i den undre världen - men kan hon lita på honom?

Mina tankar:

Detta är den tredje boken i serien om Erla-gruppen, denna kom ut 2018 och de tidigare delarna heter Spåren vi lämnar efter oss och Jag skall hitta dig.

Då det är en del i en serie så rekommenderar jag att man läser de tidigare böckerna innan man ger sig på denna för att få med allt när det kommer till de återkommande karaktärernas bakgrunder och relationer till varandra, samt så har man en bättre bild om den röda tråden som följer med i böckerna, samt så kan det vara så att händelser i tidigare böcker spelar en viktigt roll i vad som händer i denna bok. Sedan tycker jag att man skall börja från början av den enkla anledningen att alla böckerna är riktigt bra och något man absolut skall läsa om man vill ha spännande och välskrivna böcker med viktiga budskap i sig.

När man läser dessa böcker, speciellt den första, så märker man att det är vissa ämnen som författaren verkligen brinner för och vill få läsaren att få upp ögonen för. Den viktigaste är kvinnors utsatthet i samhället, det ständiga förtrycket som många av dem får utstå med dagligen, något som lätt går över till övergrepp och våld. Det andra ämnet går lite i hand med kvinnors utsatthet och det är vår sårbarhet när det kommer till nätet, hur lätt det är att komma över information.

Som sagt dessa två ämnen såg man tydligt i första boken, i andra boken så handlade det inte så mycket om kvinnors utsatthet men sårbarheten på nätet fanns där. Dock så är andra boken inte det minsta sämre än den första, utan den levererade verkligen allt man kunde hoppas på. Men här i den tredje boken så går författaren tillbaka till att behandla kvinnors utsatthet i samhället och hon slår verkligen ihop det med sårbarheten på nätet.

Det är en grym och brutal handling som denna bok har i sin grund. Det är faktiskt så att den är baserad på verkliga fall. Författaren har sagt om denna bok, och det står också i slutorden, att hon hade nästan skrivit klart den tredje boken i denna serie när hon fick höra talas om detta verkliga fall. Det grep tag i henne så hårt att hon skrotade sitt första utkast och handlingen blev istället denna som vi nu får ta del av.

Boken är verkligen en väckarklocka för samhället och boken är inte bara spännande och välskriven, den har en sådant viktigt ämne att den borde bli, tillsammans med böcker av t.ex. Simon Häggström och Caroline Engvall, obligatoriska läsningar och diskussionsämnen i skolan. Det är inte bara att vi måste bli uppmärksamma om vad, hur och vart vi delar saker på nätet utan vi måste även vakna upp om hur vi behandlar våra medmänniskor.

Utöver dessa viktiga ämnen så bygger författaren vidare på karaktärerna i Erla-gruppen. Vi får här veta ännu mera om några av dem, hur deras liv sett ut innan serien började samt vad det är som skapat dem till den de är nu. Det är gripande och ger ett mera djup till karaktärerna. Vi får även ta del av den nuvarande situationen mellan de olika i gruppen och hur det påverkas av deras olika bakgrunder, även detta skapar ett djup till karaktärerna. Får säga att författaren verkligen lyckas skapa en grupp härliga karaktärer att ha i sin serie, de är alla olika men har mycket gemensamt ändå, varje person i gruppen får sin egen röst.

Jag rekommenderar denna bok, och författaren, till alla som vill ha en spännande och medryckande historia med ämnen som både är viktiga och berör. Språket sitter där det skall och det är målande och idérikt när det kommer till handling. Boken i sig är lättuggad trots att den tar upp tunga ämnen, vilket gör att det är lättillgängligt att ta till sig ämnena och att det finns en chans att man får ett startskott till någon slags insikt och vad som händer i samhället utan att få det i en pekfingervisa. Det är kul när författare lyckas balansera underhållning med viktiga ämnen på ett så bra sätt som författaren gör. Med denna tredje bok så får jag ytterligare bevisat för mig att Pernilla Ericson är en författare att räkna med om man vill ha kvalité, och hon säkrar sin plats ännu mera som en av mina favoriter inom spänningsgenren. Jag skall med glädje fortsätta att läsa mig ifatt hennes utgivning.

Omdömen om tidigare böcker av författaren:

Spåren vi lämnar efter oss (Erlagruppen #1)
Jag ska hitta dig (Erlagruppen #2)

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

fredag 14 juli 2023

Thord D. Hedengren: Automatonen

Titel: Automatonen
Författare: Thord D. Hdengren
Sidantal: 226
Förlag: Ekström & Garay

Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket.


Baksidestext:

I skogen lever urderna, det dolda folket, ett stillsamt liv i nära förbund med naturen och andarna. Allt slås i spillror när kolonisatörerna från Nya Järnstaden gräver lite för djupt och släpper lös automatonen, en mekanisk golem från en svunnen tid. Ingenting blir sig likt när de alla beskådat automatonens fasansfulla kraft.

Lövsångaren Mikkel är tveksam till vart världen bär för skogsfolket, men hans syster Mira - nyligen invigd i de seendes mystiska värld - ser på framtiden med spänning. Tillsammans med utforskaren och järnstadsbon Rakel, som själv undrar om Nya Järnstadens aggressiva frammarsch verkligen är helt av godo, hamnar de tre mitt i en maktkamp som riskerar att sluta med krig. För vem vet vad vissa är villiga att göra för att hitta hemligheterna i underjorden?

Mina tankar:

Detta är författarens debutbok när det kommer till skönlitteratur, men han har skrivit ett antal fackböcker innan denna. Detta är en fantasybok och den första i en påtänkt serie.

Vi möter här en folkgrupp, urderna, som lever i sin skog i harmoni med naturen och deras andar. En dag stå stöter man på en mekanisk golem som går mer eller mindre bärsärk. De lyckas bekämpa golemen som visar sig komma från historisk tid då världen var annorlunda.

Det är människor från Nya järnstaden som råkat gräva för djupt i gruvorna och släppt lös denna varelse. Dessa folk från Nya järnstaden är kolonisatörer och nu har de kommit nära urdernas skog. De kommer med ny teknik och möjligheter som de vill integrera med urdernas livsstil, något som kanske är svårt för vem vill ändra på traditioner som funnits i flera generationer.

Denna bit med urinvånare och kolonisatörer fick mig att tänka på historiska händelser i vår historia. Den allra första man tänker på är indianerna och de europeiska kolonisatörerna som åkte dit. Om detta är en medveten tanke bakom historien i denna roman eller om det är en slump vet jag inte, jag tror mera på den medvetna tanken och att författaren vill göra oss uppmärksamma på vad som skett. Jag vill inte tolka in allt för mycket i detta, för det finns en chans att man tolkar in saker som författaren inte alls hade en tanke på.

Det är en intressant värld som vi möter här, det är fantasy men inte den klassiska världen som man kanske tänker först när man hör ordet fantasy. Den allra vanligaste bilden är ju en medeltida värld med riddare med inslag av magi av någon grad, samt legendariska varelser. Till en början så känns det som det är en sådan värld vi möter här, denna är mera andlig än ren magi, shamaner är en tanke som inte är långt borta. Ytterligare ett tecken som gör att man tänker på indianerna, som var väldigt andliga och ett med naturen.

Men det dröjer inte länge till det kommer element i denna värld som gör att det inte längre är den vanliga klassiska fantasyvärlden. Det första tecknet är den mekaniska golem som anfaller, detta visar att det finns någon eller något som klarar av att bygga saker. Sedan när kolonisatörerna träder in på scenen så får vi se andra tecken av mera avancerade saker än vad som vanligen finns i en medeltida värld, vi har här till exempel gevär. Men även andra saker visar att folket från Nya järnstaden är betydligt längre fram i utvecklingen än urderna.

Dessa tecken fick min fantasi att gå på högvarv. Nu vill jag inte avslöja dessa tankar, även om de kanske inte var sanna, för jag vill att kommande läsare skall själva få ha möjligheten att uppleva dessa tankar utan att någon påverkat dem.

När det kommer till språket och berättartekniken så skall jag vara ärlig att jag i början hade en känsla av att någon liten bit saknades för att det skulle bli riktigt bra. Det var något som skavde som jag inte riktigt kan säga vad det är. Kanske hade det behövts lite mera slipning och utveckling, men detta är något som jag tror kommer att växa fram med tiden och med erfarenhet. Det var absolut inget dåligt språk men något som inte klickade. Ändå så kom jag in i boken och fångades av själva världen och handlingen.

Denna värld verkar bjuda på flera överraskningar och jag tror inte vi har sett allt ännu. När man undersöker platserna som golem kom ifrån så får vi ytterligare en bild av hur världen är uppbyggd. Man anar att det hänt något i denna värld för längesedan som fått något samhälle att försvinna.

Jag rekommenderar den till de som vill ha en fantasyroman som bjuder på kanske inte helt nya infallsvinklar men inte allt för ofta använda. Mixen av de olika teknologierna gör att den bryter mönster och regler vilket gör att det mesta är möjligt istället för att vara låst med oskrivna regler.

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar.se

tisdag 11 juli 2023

Sammy Jeridi: Ghettoexit

Titel: Ghettoexit
Författare: Sammy Jeridi
Sidantal: 345
Förlag: Bokfabriken

Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket.


Baksidestext:

Det finns en väg som leder till Svenssonlivet, men vägen är smal och i förortsghettot är det få som finner den.

Leons lillebror Emir hatar honom. För att vinna tillbaka hans kärlek måste Leon lägga Stockholms undre värld bakom sig. Han byter sida, blir privatutredare och anställer sin trogna följeslagare Sarmed Karman, en turkisk torped med ett hjärta av guld.

Första uppdraget blir att lokalisera en förrymd patient från Karsuddens rättspsyk. Leon är inte ensam om att söka efter honom och hamnar direkt i korselden mellan den israeliska och iranska underrättelsetjänsten som båda opererar i Stockholm. Leon, som varit med om värre, tvekar inte att fullfölja sitt uppdrag - en Jaziri viker aldrig ner sig.

I en annan del av stan, i Rinkeby, sitter Ayanda Karlsson på hemligheter som samhällseliten vill begrava. Med hjälp av utpressning tänker hon dra in pengar för att tvätta bort Rinkebys ghettostämpel. Men Margareta "Maggan" Palm, poliskommissarie från Boden, är henne på spåren.

Mina tankar:

Detta är författarens femte bok i serien om Leon, mannen som kan fixa allt för dig bara du har rätt mängd pengar. De tidigare delarna heter Ghettokungen, Ghettobröder, Ghettolegender och Ghettoprinsessan.

Då det är en del i en serie så rekommenderar jag att man läser dem i rätt ordning för att hänga med bäst när det kommer till den röda tråden som rör sig igenom hela serien. Man har då bättre koll på de återkommande karaktärerna, vad som hänt dem tidigare samt hur de står i förhållande till varandra. Sedan är de tidiga böckerna riktigt bra, så det känns bara dumt att hoppa över dem.

Än en gång så möter vi Leo som kämpar fortfarande för att sin lillebror skall få det bra i livet, nu har saker hänt i de tidigare böckerna som gjort att det kanske inte gått enligt Leos planer. Hans lillebror vill inte direkt veta av honom och nu skall Leo bevisa för sin bror att han skall lämna ghettolivet bakom sig och skall bli hellaglig. Ett frö såddes i hans hjärna i förra boken och nu bestämmer han sig för att öppna en privatutredningsbyrå, han skall bli en vanlig Svensson, men ändå på hans villkor.

Genom serien så har författaren lekt med genren och mixat deckargenren med andra element. Det har varit skattletare i form av Dan Brown och det har varit mera skräckelement. Vi har även haft spår av mera internationell thriller.

När jag läste om denna bok och i och med att jag läst författarens tidigare böcker och vet att man kan förvänta sig nya infallsvinklar så hade jag en liten aning om vad som komma skulle i denna bok. Jag tänkte mig att nu så skulle det bli en hårdkokt deckare där Leon går runt och löser fall i någon noir-liknande stil. Detta hade varit rätt så kul kanske att läsa men jag kan säga med detsamma att det inte är det som vi möter i denna bok.

Även om författaren lekt med olika element i sina böcker så har han genom serien hållit en stil som känns igen. Han håller sig trogen det han startade i första boken så att de läsare som hängt med från början känner igen sig i de största bitarna när det kommer till handling och stil.

Jag nämnde att han blandat in element som gör att det känns mera som en internationell spänningsroman än en vanlig svensk deckare och det är det som han bygger vidare på i denna bok. Leo börjar sin byrå och får ett uppdrag som leder in honom i stora problem. Snart är han inblandad i en händelse som har med både israeliska och iranska underrättelsetjänsten.

Ett annat element som gör att denna rör sig åt det mera internationella thriller-hållet är att i denna så är det många röda trådar som man följer, i alla fall i början. Detta är ett stort igenkännes tecken när det kommer till denna undergenre. Författaren bygger upp premissen för denna bok på ett smidigt sätt och han presenterar de nytillkomna karaktärerna som kommer att spela en central roll på djupet.

Denna uppbyggnad gör att det kanske, enligt mig, inte är lika snabb handling som i de tidigare böckerna. Men detta betyder inte att det är något dåligt utan att vi nu ser att författaren växer och ger sina böcker tid att lägga en grund. Jag gillade detta och detta lovar bra inför kommande böcker.

När det kommer till språket och så är det som vanligt bra flyt i det och när det kommer till handling så känner man igen mixen av spänning och humorn som då och då dyker upp. Vi känner av det som jag bara kan kalla för ”Ghetto”-jargongen och nu menar jag inte detta som en samhällsfråga utan mera namnet på serien. Sammy har med dessa böcker lyckats med att sätta en egen liten stämpel i den stora djungeln som deckar-genren utgör här i Sverige. I runda slängar så kommer till ut trehundra deckare per år här i Sverige och att då lyckas med att få till en unik stil och röst är riktigt svårt, men får säga att även om denna bok inte är hundra procent unik (en sak som nog ingen bok lyckas med) så får jag säga att Sammy lyckas med att sticka ut tillräckligt mycket för att synas.

Jag rekommenderar denna bok, och så klart hela serien, till alla som vill ha en spännande och fartfylld handling med udda karaktärer som man inte kan låta bli att tycka om. Hur nu detta blir en exit för Leo eller inte är en fråga som jag lämnar obesvarat för andra läsare att ta reda på. Jag längtar redan nu efter nästa bok från författaren, han har snabbt kommit att bli en av favoriterna.

Tidigare omdömen om författaren:

Ghettokungen (Ghettokungen #1)
Ghettobröder (Ghettokungen #2)
Ghettolegender (Ghettokungen #3)
Ghettoprinsessan (Ghettokungen #4)

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar.se

lördag 8 juli 2023

J.H. Dahl: Alternativ verklighet: Håll dig vaken

Titel: Alternativ verklighet: Håll dig vaken
Författare: J.H. Dahl
Sidantal: 363
Förlag: Visto förlag

Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket.


Baksidestext:

I en inte alltför avlägsen framtid, där teknologins utveckling har tagits till sin spets, finns ett spel. Spelet tar dig till en alternativ verklighet. Du får själv bestämma hur du ska se ut, dina bästa egenskaper och målet med din vistelse. Allt du tänker och känner är verkligt, men allt du ser är en illusion. Välkommen till Eskapadia.

Det återstår bara dagar till Elisa Lindgrens sextonårsdag. Sexton år betyder en flaska eskapicium på posten, och därmed ett inträde till den magnifika spelvärlden Eskapadia. En låtsasvärld som Elisa alltid har varit skeptisk till. Men när flaskan anländer kommer med den ett mystiskt meddelande från Elisas sedan länge döda föräldrar. Fast besluten att ta reda på sanningen beger sig Elisa in i Eskapadia. Där möts hon av riskfyllda spelzoner, övermänskliga karaktärer och förbjuden kärlek. Problemet är bara att det inte är verkligt, och att den vackra ytan döljer ett kallt, rått mörker.

Spelet kan börja.

Mina tankar:

Detta är författarens debutroman och det är en ungdomsroman som riktar sig till 12-15 men den kan absolut läsas av äldre som gillar denna typ av genre.

Vilken genre är det då? Skulle placera denna i samma grupp som dystopiska serier som Hunger Games och Maze Runner. Men vill poängtera att just denna bok är inte dystopi men att det finns en känsla i boken som liknar serien som dessa.

I en nära framtid finns det ett spel som folk på ett virtuellt sätt går in i, det är så verkligt att det är som de befinner sig i denna värld som spelet utspelar sig i. För att kunna gå in i spelet så dricker man en dryck innan man sover och i sömnen så loggar man in i spelet. Man kan säga att det är nästa generations, eller kanske några ytterligare generationers, MMO-spel, det vill säga ett spel som man spelar online med många andra människor.

Då jag själv spelat World of Warcraft, i många år så var jag riktigt nyfiken innan jag började läsa boken hur författaren skulle tackla just spelelementen i handlingen. Skulle man som MMO-spelare känna igen sig, kunde författaren sina saker? Svaret på detta är absolut, som spelare kommer man ha en hög igenkänningsfaktor.

Det är ett kul och intressant koncept att man mer eller mindre transporterar sig själv till spelet och näst intill lever där. Med tanke på att det finns VR-glasögon som får en att känna, om jag förstått det rätt då jag aldrig testat själv, att man befinner sig inne i spelet man spelar så är tanken inte så långt borta att man i sömnen kan befinna sig i spelet på en ännu djupare och verkligare nivå.

Denna värld är uppbyggd i flera zoner och dessa zoner har olika svårighetsgrader och miljöer som utmanar spelarna. Även detta blir en hög igenkänningsfaktor för de som spelar eller har spelat spel. Så jag kan med att påstå att författaren verkligen är själv en spelare och kan sina saker.

Det jag funderade lite över när jag läste boken är varför man skulle offra sin sömn till att befinna sig på ett sätt ändå i ett vaket tillstånd. Sömnen behövs för att återställa kroppen och samla energi. Åt andra sidan så kan man se detta som drömmar som är så klara och verkliga att man finns dem och upplever dem tydligt.

Köper man denna bit att man på något sätt blir utvilad när man spelar så har man framför sig en spännande och medryckande berättelse som jag känner ligger rätt i tiden när det kommer till hur vår värld är just nu. Det är inte bara spelandet som den tar upp utan även också sociala media som nu blivit en sådan stor och central roll för många.

Boken knyter ihop många saker på slutet men ändå så känns det som att det lämnas öppet för en fortsättning och det skulle jag absolut inte ha något emot. Det finns vissa saker som händer som gör att en fortsättning kan komma att utveckla sig till något riktigt intressant, beroende på vilka visioner som författaren har vill säga. Jag ser i alla fall potential till detta.

Jag rekommenderar denna till alla som vill ha en spännande berättelse som rör sig i datorvärlden och allt som händer runt detta. Den riktar sig huvudsakligen som sagt till ungdomar men har man ett intresse i dessa ämnen så tror jag absolut att man kan få ut något av romanen då den är skriven på ett sätt som känns moget.

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

onsdag 5 juli 2023

Jeanette Laifsdotter: Falsarium

Titel: Falsarium
Författare: Jeanette Leifsdotter
Sidantal: 519
Förlag: Förlag Terrier AB

Ett recensionsex från författaren, tackar så mycket.


Baksidestext:

Regina hittar en dagbok som legat väl dold under många decennier, och i den uppmålas en grotesk historia om demonisk besatthet, incest och mord. När hon bestämmer sig för att undersöka om det finns någon sanning i boken gör hon en fasansfull upptäckt. Det blir inledningen till en rad märkliga och skrämmande händelser som tvingar Regina att omvärdera hela sin världsbild.

Jorun lever ensam och isolerad, besatt av att rädda sitt enda barn från drogmissbruket. En dag när allt ställs på sin spets måste Jorun besluta om hon är villig att döda för sitt barn.

Tobias är sjukskriven för depression, och flyr verkligheten genom att tröstäta och se på ändlösa tv-serier. Den verkliga orsaken till flykten vågar han inte berätta om för någon. Men när Tobias möter Björn förändras allt, för Björn säger sig erbjuda en väg ut ur mörkret...

Mina tankar:

Detta är om jag inte misstar mig författarens debut, i alla fall när det kommer till roman. Sett att hon även skrivit en bok som klassas som biografi.

Det är ett litet problem att klassa denna bok i en genre, problemet är inte att det inte går att klassa den utan för att dess verkliga genrer uppenbarar sig längre in i boken. När jag fick höra talas om boken fick jag att den skulle vara en spänningsroman, vilket även står på baksidan av boken. Men sanningen går djupare än detta, jag vill inte avslöja för mycket av en bok när jag skriver om den men jag måste säga att genren som den borde gå under är skräck och det säger jag för att man skall vara förberedd på vad som komma skall.

Boken börjar som någon slags relations- och samhällsdrama där vi i tre trådar möter några personer som står på kanten av samhällets och livets förfall. Det är mörk, deprimerande och ångestladdat. Det är tunga ämnen som berörs och det är välskrivet och riktigt bra beskrivet när det kommer till känslor och hur människor agerar.

Till en början så kände jag att boken kanske inte gick under spänningsgenren, men då jag visste att den skulle komma att göra det så fortsatte jag läsa, det var ändå en intressant historia som målades upp och den fångade mitt intresse utan att det fanns ett spänningselement i handlingen.

Boken är uppbyggd som ett lager över ett annat lager, eller rättare sagt som en Matrjosjka, det vill säga en rysk dockleksak som har flera mindre dockor inom sig. Ju längre in i handlingen man kommer så kommer man till ett annat lager som visar en ny sida av berättelsen och även byte av genre. Att jag just använder denna ryska docka som en liknelse kommer ni som läser boken förstå varför jag gör.

Boken håller sig kvar där den började, alltså det sociala livet bland de olika karaktärerna som vi lär känna, men bitvis så målas ett mysterium upp och det är här som spänningsbiten kliver in och den tar sig stegvis in i skräckens korridorer.

Det jag gillade med denna var att även om den gick åt skräckhållet så stannade den kvar i den realistiska, andra skräckböcker går ofta fullt ut och skräcken blir det centrala. Här är det mera att skräcken håller sig i ett hörn så att du bara skymtar den till en början i ögonvrån, när den syns mera så tvekar man ändå som läsare, samt även karaktärerna, om den verkligen finns där eller om det är sinnet som spelar en ett spratt. Hur det verkligen ligger till är något som jag lämnar de läsarna att upptäcka. Det jag kan säga är att det är en mera sofistikerad skräck som får mig att tänka på filmklassiker som Exorcisten och Huset som gud glömde, dessa kanske dock går åt den mera grafiska skräcken än vad denna bok gör. Denna slags skräck känner jag kryper under huden mycket hårdare än pang på skräck.

Dessa olika element och lager i romanen gjorde att jag blev positivt överraskad när jag läste boken och då den är välskriven samtidigt som den har riktigt bra bitar när det kommer till karaktärsportträtt och relationsbitar gör att jag vill rekommendera den till alla som vill ha en skräckbetonad och samhällskildrande roman. Om författaren kommer att hålla sig till denna stil i sina kommande böcker så är det absolut något som jag vill läsa mera av.

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

söndag 2 juli 2023

David Renklint: Blixtbarn

Titel: Blixtbarn
Författare: David Renklint
Sidantal: 280
Förlag: B. Wahlströms

Baksidestext:

Under det första åskovädret på evigheter träffas Eli av blixten. Huset hon bor i börjar brinna och hon förlorar såväl sina föräldrar som sin hand. Kvar finns bara en stump som ger ifrån sig en kraftfull strålning, och en svart röta som äter sig upp längs armen.

Samtidigt sker saker i världen runt omkring. Elis hemstad Pokol avfolkas snabbt. Isarna i söder smälter och marorna som legat infrusna tinas upp och vandrar norrut i stora flockar. De marar allt i sin väg – bara att snudda vid en mara räcker för att gå förlorad.

I hopp om att bota stumpen beger sig Eli ut på ett farofyllt äventyr. Det är en resa som tar henne till de mest avskyvärda platserna, men också till de allra vackraste. Och hennes uppdrag kommer snart att handla om långt mycket mer än att finna ett botemedel.

Mina tankar:

Detta är första boken i vad jag tror är en duologi, alltså en serie på två böcker. Att jag antar att det är två utan att ha läst den andra boken ännu är att denna kom ut 2020 och uppföljaren, Blixtregn, kom 2021. Har inte sett något om någon fortsättning samtidigt som författaren har gett ut andra böcker efter dessa varav tre är en trilogi som utspelar sig i samma värld som denna serie. Boken riktar sig till barn i åldersgruppen 9-12 men jag kände när jag läste den att även äldre kan komma att få ut något av läsningen om man har rätt sinnelag.

Författaren rör sig inom fantastiken och här är inget undantag. Det är svårt att genrebestämma den för det är lite av en mix av olika undergenre inom fantastiken, detta är en härlig mix och jag välkomnar det. Vi har drag av fantasy, vi har lite av den klassiska berättelsen om någon, som jag och även andra, kallar för bondpojken (fast det kanske inte alltid är en pojke, eller bonde för den delen) som av olika anledningar kanske visar sig vara något mera än vad första ögonkastet kanske får en att tro. Det är även check på föräldralösheten, och detta är ingen spoiler för det händer innan boken ens har börjat.

Vi har även element av något som rör sig åt steampunk-hållet som är en undergenre där världen har utvecklats att använda ångmaskiner för att ta sig framåt och driva samhället. Nu är det inte exakt detta i denna bok men som sagt något som rör sig åt detta håll. Sedan finns det bitar som får en att fundera på om denna värld som boken utspelar sig i är en helt annan värld än vår eller om det är en version av vår eller till och med att den utspelar långt in i framtiden. Detta är intressant att vi får själv fundera på detta i stället för att få raka svar på allt.

En annan genre som då och då smyger sig på är även skräck. Författaren har skrivit några skräckromaner för vuxna och de har varit riktigt kusliga och bra, så han kan verkligen denna genre. Jag gillar att han slänger in dessa element i en ungdomsbok, han ligger på en förhållandevis låg nivå men stämningen kommer fram när han tar till den sidan av författarskapet. Det kan hända att några i åldersspannet som den riktar sig till kanske tycker det blir lite kusligt, andra kommer att mysrysa år det och förhoppningsvis vara en väg in i det underbara skräckträsket.

Boken är fartfylld och det händer saker hela tiden, språket är enkelt och det är förståeligt då den riktar sig till en yngre läsarskara. Boken lyckades att väcka barnet inom mig då jag slukade fantasyböcker i form av David Eddings. Vi har här absolut något liknande, kanske inte stilen men att den andas samma när det kommer till äventyr och magi.

Handlingen är inte direkt komplicerad men den har absolut ändå ett djup som gör att den inte blir endimensionell utan något som blir intressant att följa. Ett plus är även världsbygget, just i denna så kanske det blir många frågor för läsaren som förblir obesvarade men jag hoppas på att vi kommer att få reda på mer om denna värld och vad det är som hänt historiskt sett. Med tanke på att författaren har skrivit en trilogi som utspelar sig i samma värld så kanske det är så att han har större planer på denna värld som kommer att sträcka sig över flera olika serier och berättelser. Om det är så det ligger till så välkomnar jag det verkligen.

Jag rekommenderar den till alla ungdomar som jag ha en magisk läsning som bjuder på många känslor och spänning, den är perfekt till lässlukaråldern, både som egen läsning eller högläsning, då även vuxna kan kommas att få ut något av läsning. Jag själv skall absolut läsa fortsättningen och trilogin som utspelar sig i samma värld. Renklint har för mig verkligen blivit ett namn att räkna med när det kommer till bra böcker inom fantastiken som rör sig åt skräckhållet, eller är mitt inne i det fasansfulla.

Tidigare omdömen om författaren:

Det går en liten ängel
Järvflickan
Kraften vaknar (Strömånge #1)
Vittring (Strömånge #2)

Följ mig på Facebook eller Instagram
 

Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar.se