söndag 27 augusti 2017

Buthler & Öhrlund: Mord.net


Titel: Mord.net (2007)
Författare: Dan Buthler & Dag Öhrlund
Sidantal: 439

Handling:

Flertalet personer blir runt om i världen mördade. Det gemensamma med alla mord är att det finns inga motiv eller andra ledtrådar som leder till någon gärningsman. Alla mord ser ut att vara helt slumpmässiga.

Den svenska polisen Jacob Colt ser dessa ökande mordfall i Sverige och börjar misstänka att det finns något gemensamt. Han pratar med kollegor i andra länder och de har också sett dessa ökande tillsynes slumpmässiga mord i sina respektive länder och misstänker också att något annat ligger bakom allt.

Mina tankar:

Detta är Buthler och Öhrlunds första bok om Jacob Colt. En serie böcker som, om jag förstått det rätt, ändrar huvudkaraktär i senare böcker. Hade inte läst något tidigare av dessa så jag kände att det var bäst att börja från början.

Jacob Colt är dock inte med så mycket i boken. Istället så får man möta en grupp olika personer och får ta del om deras livsöden. Boken blir nästan som en novellsamling dock med en röd tråd som knyter ihop de olika berättelserna. Det jag känner är att huvudhandlingen, den om vad som ligger bakom morden, aldrig direkt får fokus och tar sig framåt och sedan är boken nästan slut och då får den sin upplösning.

Boken är absolut spännande och jag tycker att författarna har fått till det bra om de olika personer som man möter. Inte alla personers öden blir avklarade för läsaren utan vissa bara försvinner ut från berättelsen och man får inte veta något om vad som hände med dem efteråt. Man skulle gärna få veta lite mera om dessa personer.

Jag skulle gärna som sagt sett lite mera fokus på huvudhandlingen. Kanske följt Jacob Colt lite mera om hur han försöker lösa mordfallen. Åt andra sidan så gör detta att det inte blir den vanliga polisromanen om en polis som skall lösa ett mordfall. En annorlunda och intressant vinkel på det.

Jag kommer absolut att  läsa mera i denna serie och rekommenderar denna bok till alla som gillar spänning och vill ha ett stort personregister i handlingen.

Pocket Bokus
E-bok Adlibris


Följ mig på facebook.

Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur

lördag 19 augusti 2017

Jenny Töredal: Älvkorset


Titel: Älvkorset (2016)
Författare: Jenny Töredal
Sidantal: 232
Förlag: Visto Förlag

Handling:

Ella är en flicka som lever och är uppväxt i vår värld, men en dag tar hennes mormor henne till en annan värld och berättar att det är från denna värld de kommer ifrån. Det är en annorlunda värld i stil med våran medeltid. Strax innan mormodern dör ger hon henne ett magiskt smycke som hon kallar Älvkorset. Hon har hållit det gömt för att inte onda krafter skall få tag i det, nu blir det Ellas tur att bli Älvkorsets bärare.

Mina tankar:

Detta är en fantasybok, den riktar sig kanske mest åt tonåringar/unga vuxna och då det även är en hel del romantik i den till de som törstar efter detta också. Det är första delen i en serie, den andra heter De Dödas Dolk och kommer senare i år.

Språket är lättläst och medryckande och då det är i första person är handlingen (av förklarliga skäl) väldigt nära inpå huvudkaraktären. Man får endast ta del av det som huvudpersonen känner, upplever och får reda på.

Berättelsen har den vanliga episka bakgrunden med den store onde som vill ta över världen. Men den skiljer sig med att den istället för att visa stora slag och liknande så stannar den hos huvudpersonen som inte direkt befinner sig där det episka händer, ändå spelar hon en stor roll i händelserna.

Det blir även en härligt konflikt för huvudpersonen som är kvinna och levt i en värld som (i alla fall till viss mån) står för likvärdighet mellan könen. Världen hon kommer till har en helt annan syn på kvinnor, här har de inte mycket att säga till om, det är männen som bestämmer och kvinnor får inte t.ex använda vapen. Detta går inte huvudkaraktären med på så enkelt och det skapar en del problem med Ordern som styr i landet. Så det är en färgstark och intressant person som målas upp.

En bra bok och jag rekommenderar den till alla som vill ha kärlek, fantasy, spänning och en stark kvinnokaraktär i en härlig mix.

Häftad Bokus Adlibris

Följ mig på facebook.
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur

onsdag 16 augusti 2017

Peter Stein: Gullenos


Titel: Gullenos (2016)
Författare: Peter Stein
Sidantal: 370
Förlag: Columna Stabilis Förlag

Ett recensionsex från författaren, tackar så mycket.

Handling:

Jari Styrman jobbar som datakonsult. Han har haft en lysande karriär men nu har det dalat för honom och han får ta hand mera obskyra kunder. Efter ett jobb i USA för en sexfirma, som inte slutar riktigt som planerat, tar han en tid ledigt i Italien. Där träffar han en polsk kvinna, Linda, som han faller för. Men allt är inte så bra som det verkar.

Mina tankar:

Detta är författaren Peter Steins debutbok, utgiven på eget förlag. Det är en spänningsroman som innehåller kärlek och lönnmördare. Den är i sina stunder väldigt våldsam, så inget för de som vill ha lite mera mysig spänning.

Språket flyter på bra och är lättläst. Handlingen i början blir lite mastig med alla namn som staplas på en men tar man sig bara förbi det så blir den enklare och följer en tråd. Det är bra driv i berättelsen. Kanske är karaktärerna och deras agerande inte helt trovärdiga men detta är fiktion och då vill man inte ha helt realistiska agerande, allt för att göra det lite mera spännande, så jag köper det i alla fall.

Författaren börjar bygga upp en komplex bakgrundshistoria som verkar pågått under en längre tidsspann, men lämnar det väldigt öppet utan att knyta ihop det och ge sin förklaring. Om detta är medvetet eller inte vet jag inte. Kanske den nutida historien blev mer intressant så att bakgrunden lämnades halvöppet. Eller om detta kan vara en hint om att det kan finnas en möjlighet till en fortsättning där förklaringen kommer.

Det är en bra debut, kanske som sagt att den hade behövt, handlingsmässigt, att finputsat lite. Men den gjorde det som en spänningsroman skall göra, underhålla för stunden utan att bli långtråkig.

Häftad Bokus Adlibris
 
Följ mig på facebook.
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
 

söndag 13 augusti 2017

Mats Strandberg: Hemmet


Titel: Hemmet (2017)
Författare: Mats Strandberg
Sidantal: 338
Förlag: Norstedts

Handling:

Joel har kommit tillbaka till sin hemort för att flytta in sin mamma Monika på demensboendet Tallskuggan. När hon har flyttat in blir hon snabbt sämre och sämre och Joel börjat misstänka att det är något annat än sjukdomen som gör henne dålig.

Mina tankar:

Författarens första skräckbok, Färjan, (läs här vad jag tyckte om den) var en blodig berättelse med skräck som kom rakt emot dig. I Hemmet har han bytt typen av skräck. Nu är det en skräck som inte visar sig helt öppet, den kryper långsamt på en i stil med små kommentarer från karaktärer eller händelser som personerna i boken snabbt avfärdar. Det är lite "blinka och du missar det"-ögonblick. Detta var ett väldigt lyckat koncept.

Möte med Mats på Crimetime Gotland 2017
Detta är inte bara en skräckbok som är enbart ute efter att skrämmas. Den har ett djup också. Den tar upp på ett väldigt bra sätt hur det är när ens förälder inte längre kan ta hand om sig själv och man blir tvungen att själv bli förälder till sin egen förälder. Nu vet jag inte hur det är på ett demensboende, men den bilden som målas upp känns i alla fall väldigt realistisk hur det skulle kunna vara.

Man får även ta del av den hemvändande sonen och hur han måste möta minnen och bekanta från sin ungdomstid och saker han gjorde då.

Det som Mats Strandberg behärskar så bra är att få liv i sina karaktärer. Han har lyckats väldigt bra med huvudkaraktärerna men även med bikaraktärerna. Med några enkla meningar lyckats han göra dem till unika personer och man kan bygga upp en bild om deras personlighet.

Mats Strandberg har ett väldigt trevligt språk att läsa och ett bra driv i berättelsen. Han fångar en riktigt med sin berättarröst och man vill inte sluta läsa, de korta kapitlen gör att man skall bara läsa ett till.

Mats Strandberg har verkligen hittat sin plats som skräckförfattare och jag väntar redan på att få läsa nästa bok.

Inbunden Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris
 
Följ mig på facebook.
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur

fredag 11 augusti 2017

Emelie Kempe: Röda Ögon - Reisa


Titel: Röda Ögon - Reisa (2017)
Författare: Emelie Kempe
Sidantal: 267
Förlag: Nohiding Förlag

Ett recensionsex från författaren, tackar så mycket.

Handling:

Världen befinner sig i en ständig vinter. När mörkret faller in så kommer de så kallade Röda Ögonen fram, det är människor som blivit drabbat av någon slags sjukdom som gör dem våldsamma och har en stark hunger efter blod. I denna värld lever en flicka vid namn Storm och en natt blir hennes hem anfallen av dessa röda ögon. Hon och en liten grupp överlever anfallet och nu måste hon och överlevarna hitta ett nytt hem.

Mina tankar:

Det är lite svårt att genrebestämma denna bok. Den känns som en blandning av en dystopisk värld, men utan någon teknologi, och fantasy, men ändå i våran värld. Detta är första boken i en serie.

Först hade jag lite svårt att komma in i boken, men jag misstänker att det var mera mig då jag var väldigt trött och okoncentrerad (på grund av en veckas sömnbrist) när jag började lästa den. Men efter cirka 60-70 sidor släppte det för mig och jag kom in i handlingen.

Det är en intressant värld som författaren målar upp. Det sägs inte rakt ut (tror jag i alla fall, kan ha missar det) men antar att det är i våran värld som den utspelar sig i. Något har hänt så att det är ständig vinter. Och vad det är som gör människor till just röda ögon får man inte reda på heller, men det gör inget, det är ett mysterium som jag antar man kanske kommer få reda på i kommande böcker. Det är en farlig värld och man vet inte vem man kan lita på, kanske inte ens den som man tror står en närmast.

Språket är lättläst och man hänger lätt med i handlingen. Det är spännande hela tiden då det ständigt är en kamp om att överleva i denna farliga värld, allt från brist på mat, kylan till röda ögon, samt att det finns inre konflikter i gruppen som hotar samarbetet.

Jag blir fångad av huvudkaraktärens, Storm, personlighet och hennes öde, det är en färgstark och komplex karaktär som målas upp. När boken är slut så känner jag ett sug efter att vilja veta mer, vad som kommer att hända med Storm framöver. Jag kommer absolut att läsa de kommande böckerna i serien.

Häftad Bokus Adlibris

Följ mig på facebook.
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur

tisdag 8 augusti 2017

Christoffer Carlsson: Den Fallande Detekriven


Titel: Den Fallande Detektiven (2014)
Författare: Christoffer Carlsson
Sidantal: 422
Förlag: Piratförlaget

Handling:

I en gränd ligger sociologen Thomas Markus Herber död. Polisen Leo Junker har kommit tillbaka efter en tids sjukskrivning och får tillsammans med Gabriel Birck fallet på sitt bord.

Mina tankar:

Detta är andra boken om Leo Junker. Den är så gott som fristående men man får ut mera av att läsa dem i rätt ordning, första boken heter Den Osynlige Mannen Från Salem.

Jag finner Christoffer Carlsson språk väldigt genomarbetat, orden känns noga valda. Han skyndar aldrig på handlingen utan den får ta den tiden den behöver, den hackar sig aldrig fram utan flyter på utan några skarvar igenom hela boken. Då den hoppar i tiden så gör det kanske, om man ibland tappar focus, att man förlorar uppfattningen på när i tiden handlingen utspelar sig, detta hände mig några gånger, men fann mig till rätta i handlingen rätt så snabbt igen.

Boken tar upp det ständiga aktuella ämnet rasism, den gör det på ett lagom sätt utan att gräva sig allt för mycket ner i detta stora ämne. Den visar det i form av två killarna som träffas på en fest i tonåren och blir vänner, de växer upp och kommer in i denna värld.

Berättelsen är starkt karaktärsdrivande. Dels Leo Junkers stapplande väg tillbaka till jobbet, han har fortfarande en bit kvar, och sedan vänskapen mellan de två pojkarna som växer upp.

Jag rekommenderar boken till alla som känner att de vill ha en deckare med ett rikt språk och fokus på personers bakgrund istället för själva mordutredningen.

Pocket: Bokus Adlibris
E-bok: Bokus Adlibris

Följ mig på facebook.
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur