söndag 28 juni 2020

Anna Jakobsson Lund: Tredje Principen

Titel: Tredje Principen
Författare: Anna Jakobsson Lund
Sidantal: 327
Förlag: Annorlunda Förlag

Handling:

Ava är rebell. Hon kan styra andras tankar, en användbar förmåga i en motståndsrörelse som rustar för krig.

Levi slutade tro på kampen när den tog hans föräldrar. Nu försöker han bara överleva. Hålla sig undan och kontrollera vansinnet som känns som om det ska dränka honom.

En natt blir Levis syster gripen. För att rädda henne tvingas han bryta ett gammalt löfte, söka upp folk han inte vill ha med att göra. Ava får order att hjälpa honom och de ger sig av tillsammans. Hon säger att han måste lita på rebellerna. Men kan de verkligen det?

Mina tankar:

Detta är första delen i Anna Jakobsson Lunds dystopiska trilogi Systemet, men det är inte hennes debutbok, hon har tidigare gett ut en relationsroman som hon, om jag förstått det rätt, nästan helst vill glömma bort men ändå se den som en viktig läxa i författarskapet. Denna kom ut 2015.

Det var inför bokmässan 2017 som jag först fick höra talas om Annas böcker, man hade då tagit ett bra initiativ genom att samla den större delen av fantastikförlagen och författarna i ett eget område, det går under namnet Fantastikgränden. Nu blev det betydligt lättare att hitta den svenska fantastiken som ofta puttas undan och hörs väldigt lite från då de inte kan slå på stora trumman när det kommer till att marknadsföra sig. I detta område på mässan så hittade jag Anna i en monter, då hade hon fyra titlar att erbjuda, trilogin som denna bok ingår i och en fristående bok. Det var 2017 som jag verkligen bestämde mig för att stötta de svenska fantastikförfattarna så jag köpte, utan att tveka, ex av alla hennes böcker.

Efter det så träffade jag Anna på varje bokmässa efter det och köpte alltid hennes nya bok. Vi pratade en del på mässan, bytte tankar om fantastiken i Sverige och lite annat också säkert. Hon blev snabbt en av de författare på mässan som jag ser som en av mina vänner, vilket med åren har blivit många. Saken var bara det att jag inte hade läst någon bok av henne, jag bara köpte dem och de fick stå där i hyllan och locka på mig, för jag kände på mig att hennes böcker var något som skulle falla mig i smaken. Jag har bett om ursäkt till Anna för detta och hon har varit mycket förstående då hon sett hur många böcker jag brukar ha med mig hem från bokmässan.

Men nu så, nu har jag äntligen läst en bok av henne och då blir ju frågan hur skall man skriva om en bok när den är skriven av en bok som en som är en slags bekant till en. Jag var lite orolig när jag började läsa boken, tänk om jag inte skulle gilla boken, att den bara var okej men inget att hänga i granen. Man vill ju varken spä på med berömmet bara för att det är någon som man känner. Jag hoppas på att jag kommer ge en så ärlig bild av vad jag tycker som jag bara kan ge.

Det är som sagt en dystopisk roman och det är inte konstigt att tankarna går till böcker som Hunger Games, Maze Runner, Divergent och liknande alster. Dessa riktar sig till unga vuxna och likaså gör denna det också, men jag skulle säga att denna har en något vuxnare ton.

Denna skiljer sig något från de andra också då denna rör sig i ett litet långsammare tempo. Den tar sin tid att bygga upp stämningen och vi får verkligen lära känna de centrala karaktärerna. Det är just karaktärerna som är en viktig kärna i denna berättelse, Anna tar som sagt sin tid att bygga upp dem och de är mänskliga till det sättet att de alla har sina brister. I de övriga dystopierna som jag nämnde så är det ofta lite mera enformiga karaktärer som inte får det djupet samt att de är nästan supermänniskor som klarar det mesta.

Hon lägger som sagt sin tid på karaktärerna, allt från personligheter till relationer mellan dem, men det är inte bara det som är bra i denna bok. Istället för att bombadera oss med information om hur det ser ut i denna framtida version av vår värld så får vi det i lagom portioner på ett smart sätt då till exempel en av karaktärerna inte tillhör motståndsrörelsen men blir indragen i den och får en del förklarat för sig.

Det som andra dystopier kanske inte riktigt lyfter fram är politik, denna bok anser jag är mera politisk än vad andra i denna genre är. Nu är det inte så att denna tar något politisk ställning som återspeglar vår värld, inte så att jag läste in det, är lite dålig på politik så jag kan ha missat det. Nej denna tar upp det politiska i just det centrala i politik. Den menar att man som människa skall ha en fri vilja och rätt till att bestämma över sig själv. Nu går jag ut på tunn is men jag skulle säga att den är filosofisk politiskt, om det nu finns något sådant, men nu kanske förstår vart jag vill komma.

Språket är riktigt bra och det är lätt att ta till sig. Handlingen rör sig som sagt i en långsammare tempo men den håller ändå uppe intresset och det händer saker hela tiden. Jag gillar att den inte överförklarar saker utan nämner saker som att det är helt som vanligt, det kan ju bli lite konstgjort om karaktärerna som lever i samma värld och tid förklarar för varandra saker som är vardagsmat för båda. Vi vet inte riktigt hur långt in i framtiden vi är och det säger inte exakt var vi befinner oss, allt blir bara hintar och upp till läsaren att tolka mellan raderna.

Så slutsumman blir att detta är ett riktigt bra tillskott i den dystopiska genren och jag rekommenderar den varmt till alla som gillar romaner i den stilen. Jag kommer absolut att läsa mer av Anna och jag lovar att nu kommer det inte att ta tre år tills jag läser nästa bok av henne.

Häftad Bokus Adlibris
Pocket Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur  
Bokbloggar.se

onsdag 24 juni 2020

Ida Öhnell: Trollkarlens Arvinge

Titel: Trollkarlens Arvinge
Författare: Ida Öhnell
Sidantal: 294
Förlag: Ohnell

Handling:

Genom den svarta höststormen ringde ett larm ut över nejderna. Fåglarna och andra flygande väsen lyfte från grenarna och vindilar for med dundrande fart fram över ängarna. Det var uppståndelse den natten. Ett barn hade fötts på Zenithars borg, trollkarlen hade fått en arvinge.

17 år senare bor Stella i en vanlig svensk småstad med sin moster och lillebror, och vet ingenting om sin far…

Mina tankar:

Detta är författaren Ida Öhnells debutbok, det är en fantasybok som riktat sig till unga vuxna och uppåt. Den kom ut 2016 och är den första skönlitterära boken i Sverige som blivit utgiven genom en lyckad kampanj på kickstarter, en sida där man kan skapa olika projekt och få in pengarna genom att de som är intresserade skriver upp sig på en lista. Den som skapar en sådant projekt sätter ett mål som måste uppnås och det är först om tillräckligt många skriver upp sig innan tiden går ut som pengarna dras.

Vi börjar i vår värld, där möter vi två ungdomar som bor hos sin moster. En dag så hör de av från sin far som de inte ens minns att ha träffats, deras mor dog när de var små och deras far lämnade över vårdnaden till deras moster. Han vill att de kommer och bor hos honom.

De blir hämtade av en privatchaufför och förs till ett stort slott som hämtat direkt från medeltiden. Väl där dröjer det inte länge innan mystiska saker händer. Det visar sig snart att de befinner sig i ett land där magi existerar. Det jag reagerade lite på i boken var att lite avsaknaden av reaktion från de två syskonen när de möter allt de annorlunda, det var som nästan som att det var helt naturligt med magi, trollkarlar som styr över ett land, att var och varannan har en flygfarkost. Nu kanske det är en liten grej att hänga upp sig på men hade velat se en kraftigare reaktion när någon från denna värld möter magi. Men jag valde att precis som syskonen i boken att helt enkelt acceptera alla annorlunda sakerna och då kunde man ta till sig boken och verkligen njuta av den.

När jag som sagt såg förbi avsaknaden av reaktion så blir det en riktig härlig värld som man möter. Vi får ta del av när syskonen börjar i den nya skolan i det nya landet, kanske hade man velat haft lite mera här för att känna av hur nya bekantskaper skapades och kanske använda lektionerna till att få reda på historien om detta land. Utöver skolan så börjar det snabbt hända saker som hotar säkerheten för de två syskonen, det är lite därför som deras far har hört av sig efter alla dessa år.

Språket är bra, det känns genomarbetat och det är lätt att ta till sig. Handlingen är spännande och vi möter många intressanta karaktärer på vägen, karaktärer som kanske visar sig ha fler sidor än vad första intrycket ger. Det känns som att hela denna bok är en uppbyggnad till vad som komma skall i resten av serien, för det är klart att handlingen inte slutar med denna bok, hur många delar det kommer att bli vet jag inte.

Detta är en bra debut och det ger en känsla av att man vill ha mera, det är kanske en diamant som är lite oslipad men det är bara lite som stapplar. Den skiner starkt av berättarglädje och idérikedom och jag ser fram emot att se vad som döljer sig i framtiden för denna serie och dess författare.

Häftad Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur  
Bokbloggar.se

onsdag 17 juni 2020

Marcus Olausson: När Gudar Dör


Titel: När Gudar Dör
Författare: Marcus Olausson
Sidantal: 641
Förlag: Catoblepas Förlag

Handling:

Du är inte ond, Elderim. Glöm aldrig det. Vad de än påstår.

Elderim sägs vara utvald att kämpa mot den grymma guden Naemin, men varför är det så svårt att lära sig magierna? Profetiorna är tvetydiga och Elderim fylls av tivel. Vem var det egentligen som har valt ut honom? Och till vad?

Mina tankar:

Ber i förhand om ursäkt att detta inte kommer att endast vara en recension av en bok utan detta inlägg kommer nog delvis påminna om en krönika om mitt intresse av svensk fantasy.

Detta är första boken i den omarbetade versionen av Marcus Olaussons serie Serahema Saporium. Det är en fantasyserie som riktar sig till en vuxen publik.

Det är som sagt en omarbetad version. Vi skall vandra tillbaka lite i tiden. Året var 2015 och jag skulle till bokmässan, lite av en slump så fick jag se att det var en svensk kille som skulle komma till mässan och han hade skrivit två fantasyböcker. Jag har ju alltid varit intresserad av fantasy men då hade mitt intresse fallit tillbaka lite, orsaken var att det då nästan inte översattes någon fantasy och (enligt vad jag visste) så var det knappt någon fantasy som gavs ut på svenska. Jag läser så gott som bara på svenska så att börja läsa på engelska fanns inte min karta. Så när jag fick se detta så blev jag nyfiken på dessa böcker.

Väl där på mässan så letar jag reda på förlagets monter och beger mig dit när tiden för Marcus signering skall börja. Jag ser ingen person som sitter och signerar, men jag vet ju inte heller hur han ser ut, så jag frågar i montern om han är där. Killen som jag frågar tittar på klockan och säger att Marcus måste vara försenad, han bad mig vänta lite annars så skall de efterlysa honom. Jag köper de två böckerna och ställer mig lite vid sidan av montern och väntar på att Marcus skall dyka upp. Efter en liten stund så kommer det en kille med ett stort svärd och läderrustning, det är som om en person har stigit rätt ur en fantasybok. Killen jag hade pratat med tidigare tittar på mig och pekar nickande mot krigaren som hade kommit till montern, det var Marcus. Jag fick mina böcker signerade av Marcus och kan säga att hans entré var någon man aldrig kommer att glömma.

Väl hemma från mässan blev böckerna inställda i hyllan och där blev de bortglömda. Men ett år framåt, 2016, och nu var det dags för bokmässan igen. Jag fick se att Marcus skulle komma med sin tredje del i sin serie och han skulle till bokmässan igen. Detta väckte minne att jag hade hans tidigare böcker i hyllan och jag tänkte att jag måste köpa denna tredje delen också. Men så kände jag att jag inte kunde gå fram till Marcus på mässan om jag inte hade läst hans tidigare böcker, så några dagar innan jag skulle till mässan så började jag läsa första delen. Och det var det som ändrade allting för mig. Boken knockade mig totalt, jag hade tänkt mig en halvdan kanske en ok fantasybok, för jag skall erkänna att jag innan jag läste Marcus första bok hade lite förutfattade meningar om svensk fantasy. Allt med boken var helt perfekt, handling var så spännande och gripande och karaktärerna var så färgstarka och alla hade en gråzon så det fanns inget rent gott eller ont.

Hemkommen från mässan 2016 så läste jag såklart snabbt ut den tredje delen. Och som jag sa så var det dessa böcker som ändrade allt, de öppnade upp en helt ny del av fantasyn för mig. Nu visste jag vart jag skulle hitta svenska fantasy, det var inte bland de stora förlagen utan det var de små förlagen och egenutgivare.

Så 2016 började jag använda Facebook, hade tidigare varit emot den sidan, jag började bygga upp mina informationsflöden och hittade snabbt att det fanns många författare i Sverige som skriver fantasy. 2017 så började jag med min bokblogg och det dröjde inte länge innan jag hittade ännu fler författare, eller rättare sagt de hittade mig. Kan säga att mitt besök på mässan 2017 blev episkt.

Så dessa böcker av Marcus som jag har pratat om nu är inte den som jag har läst, eller rättare sagt det är inte den versionen. Efter att tredje boken kom 2016 så dröjde det med fjärde delen, har hört efteråt att det var ett flertal orsaker som låg till grunden för detta.

Men nu hoppar vi till 2018 och då fick jag höra att Marcus skulle komma med en ny bok. Eller ny och ny, Marcus hade fått ett nytt kontrakt med ett annat förlag och man skulle ge ut hans serie på nytt. Det var ju tänkt att det skulle bli sex böcker på det gamla förlaget, men nu gick man tillbaka på Marcus grundidé att det skulle bli en trilogi. Han skulle arbeta om de gamla versionerna och slå ihop de två första böckerna till en fet tegelsten.

Och nu först har jag läst den omarbetade versionen. Jag var ju lite nervös när jag började med den, jag hade ju älskat de tidigare böckerna. Hur skulle det vara att återvända till Serahema, jag har ofta lyft hans tidigare versioner till skyarna som toppen av den svenska fantasyn som till och med slår många internationella författare inom genren. Tänk om jag mindes fel, att de inte var så bra som jag ville få det till, tänk om jag vid denna omläsning skulle bli besviken.

Det tog inte långt tid in i boken innan jag kände att jag var tillbaka i Serahema och det var med stor glädje som jag var tillbaka. Jag mindes handlingen rätt så bra men det var härligt att få allt uppfriskat. Språket satt där som det skulle, det är lätt att ta till sig och målande.

Karaktärerna, vi måste prata om karaktärerna, vet inte hur Marcus har lyckats med det men varje karaktär, som spelar en större roll, i boken är så intressanta och man vill följa och veta mer om alla dessa. I vanligt fall så hittar man kanske bara några få karaktärer i en handling som man känner så för, men i denna så vill man inte släppa taget av någon karaktär.

Miljöerna i denna värld är helt otroliga, vi reser en hel del i boken och upplever allt, det är storslagna städer och det är lömska skogar. Det är heta öknar till kalla vintrar. Vi känner av varje miljö och vi är där tillsammans med karaktärerna. Och så varelserna i denna värld, samt magin. Marcus har verkligen fått med allt och det känns så genomtänkt.

För de som har läst de gamla utgåvorna, hur skiljer sig den omarbetade mot de då? I stora drag så skiljer sig handlingen inte så mycket, men det är när man går ner på djupet som det märks skillnad. Marcus har arbetat om dem genom att putsat på språket där det kändes att det behövdes, sedan har han flyttat ordningen på vissa händelser så att det blir ett mera flyt i handlingen. Så från att vara perfekta har de blivit ännu mera perfekta. Så jag tycker absolut att om man har läst de gamla så skall man läsa om från början med nyutgåvorna innan man ger sig på fortsättningen som inte varit utgiven tidigare.

Jag anser att detta är beviset på att svensk fantasy är minst lika bra som den internationella, det finns ett antal andra författare till i Sverige som bevisar detta. Jag hoppas på att den svenska fantasyn kommer att slå igenom stort inom en nära framtid.

Så om du gillar episk fantasy av hög kvalité så skall du absolut kolla på denna bok, tror inte du kommer att bli det minsta besviken. Jag ser fram emot att läsa fortsättningen senare i år för att vara redo till hösten när sista delen kommer i denna serie.

Inbunden Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur  
Bokbloggar.se