tisdag 29 maj 2018

Anne-Marie Schjetlein: Döden Ingen Ser

Titel: Döden Ingen Ser
Författare: Anne-Marie Schjetlein
Sidantal: 336
Förlag: Bokfabriken

Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket.

Handling:

En sjuksköterska hittas död på rälsen precis när hon har sagt upp sig. Kollegorna kan inte fatta att hon tagit livet av sig, hon var alltid så glad och älskade sitt jobb. Rykten går på sjukhuset om felbehandlingar av patienter och när flera dödsfall, några självklara som mord, inträffar bland personalen ökar oron. Andreas Nylund börjar misstänka att det är det förflutna som kommit tillbaka.

Mina tankar:

Detta är Anne-Marie Schjetleins tredje psykologiska thriller i sjukhusmiljö. De två tidigare heter Döden Kvittar Det Lika, läs här va jag tyckte om den, och Döden Den Bitterbleka, läs här vad jag tyckte om den. Den går att läsa fristående men jag rekommenderar att man läser dem i ordning för att förstå bäst vad som hänt tidigare i huvudkaraktärernas liv.

Språket är behagligt och lätt att ta till sig. Det är korta kapitel och en spänning som ligger och ruvar igenom hela boken och detta gör att det blir svårt att lägga ifrån sig boken. Tycker att denna är till och med lite mera spännande än de två föregående. Denna har även en del oväntade vändningar om får pulsen att öka och man undrar hur det skall sluta.

Anne-Marie Schjetlein får ihop det riktigt bra med att blanda thriller och familjerelationer. Det blandas friskt med psykisk sjuka personer, och det finns en del i denna bok, tillsammans med olika familjeproblem som skilsmässa och dagis, samt andra vardagsbekymmer. Detta gör att karaktärerna blir mera levande.

Hon tar även upp problem inom själva vården och just i denna ligger vikten på arbetsförhållanden i att personalen har det för stressigt, de skall hinna mera saker med mindre resurser och detta leder till felbehandlingar av patienter samt en ohälsa bland personal i form av stress och utbrändhet.

Gillar man spännande thriller med en stor del familjerelationer så rekommenderar jag denna bok. Har man läst de tidigare böckerna i serien och gillade dem så skall man inte tveka på att ge sig på denna som jag tyckte var till och med snäppet bättre. Har man inte läst de tidigare så läs, som jag skrev tidigare, böckerna i ordning då man får ut mest av handlingen då.

Inbunden Bokus Adlibris
Pocket Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Bokbloggar.se

lördag 26 maj 2018

Magnus Hägglöv: Katalysatorn


Titel: Katalysatorn
Författare: Magnus Hägglöv
Sidantal: 351
Förlag: Magnus Hägglöv

Ett recensionsex från författaren, tackar så mycket.

Handling:

Året är 2044. Liam Ågren råkar ut för en hemsk olycka i ödemarken i Alaska. Han sitter inne med värdefull information om en revolutionerande nyhet. Information som kan ändra hela världen och många är intresserade av denna vetenskap. CIA och Säpo ingår ett samarbete att rädda denna information så att den inte faller i fel händer. Delar av internationella kriminella organiserade brottsligheten är också ute efter Liam.

Mina tankar:

Detta är Magnus Hägglövs debutbok, utgiven på eget förlag. Det är en sf-bok som utspelar sig i en nära framtid. Man kan se det mera som en agent-thriller än en sf. Tänk lite Robert Ludlum med diverse agenter som försöker lura varandra på bytet samt blanda in några gäng brottslingar i form av karteller och gangstrar. Lägg till lite högteknologi i form av datorchips och informationshantering så har vi grunden till denna bok.

Handlingsmässigt så händer det saker hela tiden. Ibland kanske lite mycket så att man inte riktigt hänger med alla olika karaktärer och handlingens svängar. Men det är ok, för en thriller som denna skall vara komplicerad i sitt uppbyggnad av händelser.

Det är ett härligt personregister som målas upp i boken. Vi rör oss bland hårdkokta agenter och känslolösa elitsoldater, samt brutala skurkar som inte tvekar med att använda våld.

Språket är helt ok, nu är jag ingen person som direkt påpekar brister i själva språket när jag läser böcker, men hade kanske sett en liten mera genomgång av vissa stycken av berättelsen. Det är kanske lite onödiga upprepningar samt att vissa stycken borde kanske ha delas upp i flera stycken för att få lite mera luft i texten, det fanns sidor som var ett enda stycke och det blev en vägg av text att läsa. Ser absolut en potens i språket som borde kanske som sagt ha finslipats en liten gnutta till innan boken trycktes.

Trots sina små brister så tycker jag absolut att man skall ge denna boken en chans, det är en fartfylld berättelse där det händer mycket och jag tror att nästa bok av författaren kommer bli riktigt bra nu när han har klarat första steget med att ge ut en bok, han har blivit så att säga varm i kläderna och jag tror på hans berättarkraft.

Häftad Bokus
Finns även på fantastikbokklubbens hemsida.


Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Bokbloggar.se

söndag 13 maj 2018

Anne-Marie Schjetlein: Döden Den Bitterbleka


Titel: Döden Den Bitterbleka
Författare: Anne-Marie Schjetlein
Sidantal: 301
Förlag: Bokfabriken

Handling:

I Halmstad går det en rykte om en pedofil, någon som försöker lura med sig barn. En dag får kirurgen Andreas ta emot en svårt skadad pojke. Pojken har blivit misshandlad och utnyttjad. Oron ökar och Andreas känner en personlig rädsla om det skulle hända hans egna barn.

Mina tankar:

Detta är andra boken om kirurgen Andreas, den första heter Döden Kvittar Det Lika, läs här vad jag tyckte om den. Den säger sig vara fristående och man kan med säkerhet läsa den så, men jag skulle absolut rekommendera att man läser den första boken först så att man får klart för sig vad som hänt i karaktärernas liv tidigare och hur de olika personerna hänger ihop med varandra. Även om man får en liten resumé i boken så tror jag inte man får med sig allt om man hoppar på denna med det samma.

Det är precis om första boken en stor del thriller och en stor del relationsdrama. Detta byggs upp bra så att man får lära känna personerna och de blir levande och får ett djup. Denna gången är det ännu mera spännande och hotet är mera uppenbart och det kommer, utan att avslöja för mycket, från flera håll samtidigt. Det är en skrämmande tanke att inte veta vem av dem man möter på gatan och kanske dagligen i sitt jobb som är psykopat/galning eller inte.

Den är uppbyggd av korta kapitel vilket lätt gör att man skall bara läsa ett till, den bygger upp en spänning som håller i sig boken ut. Hotet ligger där hela tiden och ruvar och ibland kommer den även fram.

Det är ett starkt och hemskt ämne som berörs i boken. Hur någon kan utsätta barn för dessa saker är obegripligt. I några kapitel får man även se det ur pedofilens ögon och hur en sådan kan komma att tänka på sitt agerande. En varningens ord till de som inte tål att läsa om barn som far illa, då kanske inte denna boken är något att ta upp.

Andreas är ingen stark karaktär. Då menar jag inte att han är dåligt skapad eller beskriven, utan att han som person är svag. Han har svårt att vara bestämd och han låter lätt andra styra honom, i denna vaknar han till lite mera och får ta beslut och ta ansvar i hemmet. Han är så att säga mänsklig för det finns många som honom i verkliga livet, likaså som det finns personer som vill manipulera de lättstyrda.

Det är en bra nisch som Anne-Marie Schjetlein (och säkert några författare till) har skapat med sina psykologiska thriller i sjukhusmiljö. Gillar man att läsa deckare men kanske är trött på att läsa om poliser som löser ett fall så är detta ett bra avbrott från det vanliga. 

Inbunden Bokus Adlibris
Pocket Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris



Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Bokbloggar.se

söndag 6 maj 2018

Ola Wassvik: In Nomine Patris


Titel: In Nomine Patris
Författare: Ola Wassvik
Sidantal: 499

Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket.

Handling:

I en värld där det romerska imperiet inte försvann. Imperiet är i krig på flera fronter samtidigt och är hårt pressat, det är barbarer från norr och persiska riket från öster. Men även aztekerna kommer från sitt håll. Någon dödar högt uppsatta män i senaten, flertalet personer blir berörda av händelserna som är startskottet till något stort, men vad.

Mina tankar:

Detta är Ola Wasssvik debutroman och det är första boken i en planerad duologi vid namn Deus Imperialis. Det är en sf-berättelse eller man skulle även kunna säga att det är en alternativ historia med lite övernaturliga krafter som utspelar sig i nutid. Den riktar sig till en vuxen publik.

För det första så skall jag säga att detta är inte en bok som man skumläser lite snabbt eller när man är trött eller okoncentrerad då den kräver sin fulla fokus av läsaren. Jag gjorde detta misstaget och läste denna på kvällen och var samtidigt redigt trött så jag känner att jag missade tyvärr vissa bitar av boken en del av berättelsen. Men jag tror ändå jag fick ut själva kärnan av berättelsen.

Det är många personer att hålla reda på och för mig fick jag lite svårt att skilja på namnen, detta var igen på grund av att jag var trött när jag läste denna, fick faktiskt efter halva boken gå tillbaka och reda ut vem som var vem och vilka av de andra som de hade träffat.

Det är en riktig mustig och tung berättelse som växer fram i boken, inte språkmässigt som flyter på riktigt bra och är behaglig att läsa, men handlingsmässigt och att den är rik med karaktärer. Och jag menar inte något negativt med att den skulle vara tung, utan den gör verkligen sin rätt i att vara detta, tänk lite Blade Runner-tung, att det finns ett stort djup i berättelsen med filosofi och religion i grunden.

Det är väldigt imponerade hur författaren har byggt upp denna alternativa värld där det romerska riket (samt även lite andra riken/folkslag också) aldrig gick under och hur världen skulle kunna se ut istället för så som våran ser ut. Han har även lagt till en spännande teofysisk kraft som vissa människor har lärt sig att utveckla. Denna kraft gör dem till en slags supermänniska med förhöjda egenskaper. Det känns att det ligger ett stort arbete bakom denna uppbyggnad av världen och teofysiken och det är alltid kul när man som läsare märker att det inte är något snabbt ihop kastad bakgrund.

Rekommenderar denna till alla som gillar när en författare har tänkt ”Hur skulle världen se ut om detta skedde eller inte skedde.”. Samt till de som gillar djupare handlingar och en väl genomarbetat bakgrund till en alternativ värld som känns trovärdig (om man nu bara godtar att det finns en teofysisk kraft i människor). Detta är även en thriller med lite konspirationskänsla. Ett mustigt och innehållsrikt verk så att säga och jag kommer absolut att läsa upplösningen i nästa bok när den kommer.

Pocket Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris

Finns även på Fantastikbokklubben.

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Bokbloggar.se