lördag 8 maj 2021

Erik Bengtsson Meuller: Söder Om Himlen

Titel: Söder Om Himlen
Författare: Erik Bengtsson Meuller
Sidantal: 547
Förlag: Ebmeuller Böcker

Ett recensionsex från författaren, tackar så mycket.


Baksidestext:

Jordens undergång, monster överallt. Vi har set det förut i populärkulturen, i nästintill varenda storstad. Men när civilisationen står på sin brant, vad händer då i en liten stad vid gränsen till Dalsland?

Följ med på et skruvat äventyr och ta reda på just detta. Vi dyker ner i den dalsländska staden Wäschbörg under samma morgon som apokalypsen drar igång, då Dirk och hans vänner vaknar upp bakfulla efter en stor hemvändarfest.

Utan alvedon, beväpnade med endast fantasi och vardagsföremål tvingas vännerna samla ihop en brokig skara människor i den lilla staden för att bekämpa apokalypsens monster. Det ger upphov till en rad märkliga och underhållande händelser, sprängfyllda med populärkulturella referenser och vibbar av heavy metal och moderna monsterberättelser.

Mina tankar:

Detta är mitt första möte med författaren Erik Bengtsson Meullers böcker, han har tidigare skrivit några fantasyböcker i en serie som han kallar Bableis Barn. Denna är däremot en annan genre, det är fortfarande inom fantastiken men nu i skräckens korridorer.

Det är som sagt en skräck, men det är inte en skräck som är ute efter att skrämma dig och få dig att rycka till vid minsta ljud och rörelse. Nej detta är den typen av skräck som är dör för att underhålla dig på ett sätt så att ett stort leende brer ut sig i ansiktet.

Boken är full av populärkulturella referenser och då från allt, det är musik, spel och film som lyfts fram. Ibland så hintas det bara och ibland så sägs det rätt ut. Är man insatt i många att dessa saker så kommer man att nicka igenkännande, troligen är det ingen som hittar allt. Detta är härligt att alla kan hitta sina saker som de känner igen och man kommer troligen om man väljer att läsa igenom boken en gång till att hitta nya saker som man missade vid första läsningen.

Boken börjar med att allt bryter ut och sedan är det inte en lugn sekund. Vart dessa monster verkligen kommer ifrån får vi inte reda på, prologen som inleder boken hintar lite om någon portal som de kommer ut från, men vart just denna portal leder vet vi inte. När allt kommer till sin spets så är detta inte någon viktig sak, är man jagade av blodtörstiga monster vars enda syfte är att slita dig i stycken så stannar man inte upp och lurar på vart de kom ifrån. Svaren på detta kan komma att komma längre in i serien, just nu gäller det bara att överleva. Detta är mycket bra att vi som läsare inte får allt förklarar för oss, bra val av författaren att hålla på detta.

Denna bok är 100 procent ren underhållning. Hade det varit en film så hade man kallat den för en popcornfilm så nu får man kalla den för en popcornbok, inte för att man skall äta popcorn när man läser en bok, risk för fläckar i boken. Detta är absolut inget negativt, ibland så behöver man en handling som man bara kan följa med i och njuta av resan. Boken, och säkert även författaren, tar sig inte på blodigt allvar och försöker inte vara djupare än vad den är. Det är spännande och underhållande med en del komiska inslag. Allt som krävs för att komma bort från den grå och tråkiga vardagen som för det mesta omger oss.

Karaktärerna som vi möter i boken är ibland riktigt extrema fall av stereotyper som vi brukar finna i denna typ av berättelser. Men det är skriver på ett sådant sätt som gör att man förstår att författaren har gjort detta val för att hylla genren i sig och inte på brist av fantasi. Även här ler man och känner igen dem.

Språket är lätt att ta till sig och det är bra driv i handlingen. Jag gillade verkligen denna bok och vill verkligen läsa mer i denna stil. Man har sett det väldigt ofta i film men i böcker så är det inte lika vanligt så denna välkomnar jag varmt.

Nu är det så att författaren har gett ut denna bok själv på eget förlag, likaså med sina andra böcker. För ett tag sedan så meddelade han på instagram att han lägger ner sitt förlag och drog in sina böcker från bokhandlarna. Att ge ut på egen hand krävde för mycket av honom på alla sätt, han hade bestämt sig att om böckerna skall komma ut på den stora marknaden så skall det bli genom en traditionell utgivning på ett förlag. Men han lade även till att böckerna finns tillgängliga genom honom direkt på instagram. Så om man finner hans böcker intressanta, vilket man bör göra om man gillar populärkultur, så skall man inte på hans instagram och stötta honom. Sprid ord om honom så att förlagen får upp ögonen för honom. För jag anser att han verkligen förtjänar detta.

Följ mig på Facebook eller Instagram
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar